Gazete Vatan Logo

Dünya sanatı Baykam’a emanet

Dünya sanatı Baykam’a emanet

Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği (UPSD) Türkiye Başkanı, sanatçı ve yazar Bedri Baykam, dört yıllığına Dünya Sanat Birlikleri (UNESCO-IAA/AIAP) Başkanı seçildi.

Dünya Sanat Birlikleri (International Association of Art) 18’inci Genel Kurulu 14-18 Ekim 2015 tarihleri arasında Çek Cumhuriyeti’nde Pilsen’de düzenlendi.

25 ülkenin katılımıyla gerçekleşen UNESCO-IAA/AIAP Dünya Sanat Birlikleri Genel Kurulu’nda 2015-2019 Dönemi Yönetim Kurulu ve Dünya Başkanı seçimi dün yapıldı. Türkiye Komitesi, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı Bedri Baykam, dört yıl için UNESCO-IAA/AIAP Dünya Başkanı seçildi.

Fransa delegesi Anne Pourny ikinci başkanlık görevini, Porto Riko delegesi Marta Mabel Perez saymanlık görevini üstlendi. Asya-Pasifik Koordinatörü Güney Kore delegesi Cho Kang Hoon, Avrupa Koordinatörü Slovakya delegesi Pavol Kral, Latin Amerika Koordinatörü Meksika delegesi Dolores Ortiz, Afrika Koordinatörü Gana delegesi Franklyn King Glover olarak belirlendi. Diğer Yönetim Kurulu Üyeleri: Katarina Jönsson Norling (İsveç), Maria Moroz (Polonya), Christos Symeonides (Kıbrıs), Ryoji Ikeda (Japonya).

Haberin Devamı

Genel Kurul’da ayrıca Onursal Başkan unvanı 2011-2015 Dönem Başkanı Rosa-Maria Burillo ve Yönetim Kurulu eski Üyesi İsveç delegesi Anders Liden’e; Onursal Danışman unvanı ise 2011-2015 Dönem İkinci Başkanı Norveç delegesi Grete Marstein, Asya-Pasifik Koordinatörü Japon delegesi Kaan İrie ve Afrika Koordinatörü Anton Loubser’e verildi.

Seçimden sonra Bedri Baykam başkanlığında devam eden Genel Kurul’a sanatçı haklarını ve sanatçının yaşam koşullarını savunan beş önerge sunuldu ve kabul edildi. Bunların en ilginçlerinden biri İsveç, Norveç, Danimarka ve İzlanda’nın birlikte sunduğu kamuya açık alanda sergilenen sanat eserlerinin teşhirinden, görsel sanatçıların da aynen eserleri radyoda çalınan müzisyenler gibi bir maddi karşılık almalarını öngören sunumdu.

Diğer kabul edilen sunumlar ise ‘sanatçı hakları’ konusundaydı. Slovakya’nın sunumu ‘sanatçıların kimlik ve koşulları’ üzerine iken, Kıbrıs ‘her sanatçının kendi ülkesinde legal sanatçı birliklerine üye olma hakkı’ konusunda önerge verdi. Almanya, İsveç ve Meksika’nın ortak bildirgesiyle Anne Bamford’un The Wow Factor isimli kitabı ve sanatta eğitim konusu ele alındı. İsveç’in verdiği diğer bir ilginç önerge ise, her uluslararası komitenin, daha önce İsveç Sanatçı Konseyi’nin uyguladığı ICORN Residency Program gibi kendi ülkelerinde düşünceleri nedeniyle risk altında yaşayan görsel sanatçı ve entelektüellere güvenli bir liman oluşturabilecek misafir sanatçı programları sunmalarını öneren teklifti. AIAP Avrupa Başkanlığı’na ise Alman delegesi Werner Schaub seçildi. Avrupa Yönetim Kurulu Üyeleri: Anne Pourny (Fransa), Maria Moroz (Polonya), Francis Desidero (Belçika), Elena Guryanova (Rusya), Anders Werdelin (Danimarka), Pontus Raud (İsveç).

Haberin Devamı