Gazete Vatan Logo

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) nedir? Ne zaman kurulmuştur? Türkiye DSÖ üyesi mi?

Dünya Sağlık Örgütü ismini Çin’in Wuhan kentinde başlayan Korona Virüsü salgınından sonra çok sık duyuyoruz. Sık sık açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü, (WHO) bütün dünyayı ilgilendiren bilgiler paylaşıyor. Peki Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Nedir? Ne zaman Kurulmuştur? Türkiye DSÖ üyesi mi? İşte detaylar…

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) nedir? Ne zaman kurulmuştur? Türkiye DSÖ üyesi mi?

Dünya Sağlık Örgütü ismini Çin’in Wuhan kentinde başlayan Korona Virüsü salgınından sonra çok sık duyuyoruz. Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında bulunan uluslararası sağlığı yönlendiren ve koordine eden otorite olarak kabul edilen WHO (Dünya Sağlık Örgütü), birçok insan tarafından araştırılıyor. Peki Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Nedir? Ne Zaman Kurulmuştur? Türkiye DSÖ üyesi mi? İşte Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hakkında merak edilenler…

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (DSÖ) NEDİR?

1945 yılında Birleşmiş Milletler (BM) organizasyonu kurulduğunda diplomatların en çok önem verdiği bir konuda uluslararası sağlık örgütnün kurulması gerektiğiydi. Bu amaca yönelik olarak WHO (World Health Organization – Dünya Sağlık Örgütü) Anayasası 7 Nisan 1948’de yürürlüğe girmiştir. Günümüzde 7 Nisan “Dünya Sağlık Günü” olarak kutlanmaktadır.

WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO) AMACI NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütünü tüm dünyada herkes için daha sağlıklı bir yaşam sağlamak amacıyla çalışmaktadır. 194 üye devletle, 6 kıtada ve 150’den fazla ofiste çalışan DSÖ personeli, her yerde, herkes için daha iyi sağlık sağlamak gibi ortak bir amaç ile bir araya gelmiştir. WHO, hastalıklarla (Grip ve HIV gibi bulaşıcı hastalıklar ve kanser ve kalp hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar) ile mücadele etmeye çalışmaktadır.

Haberin Devamı

Annelerin ve çocukların hayatta kalmalarına ve gelişmelerine yardımcı olmaktadır. İnsanların soluduğu havanın, yedikleri yemeğin, içtiği suyun ve ihtiyaç duydukları ilaçlar ile aşıların güvenliğini ve ihtiyacı olanlara ulaştırılmasını sağlamaktadır.

Ayrıca WHO;

- Sağlık için kritik olan konularda liderlik sağlamak ve ortak eylem gereken yerlerde ortaklıklar kurmak

- Ülkelerin genel sağlık durumunu izlemek ve sağlık trendlerini değerlendirmektir.

- Araştırma gündemini şekillendirmek ve sağlık için gerekli bilgilerin üretilmesini, tercüme edilmesini ve yayılmasını teşvik etmek

- Normlar ve standartlar koymak, bunların uygulanmasını teşvik etmek ve izlemek

- Etik ve kanıta dayalı politikaları teşvik etmek

- İhtiyacı olan ülkelere teknik destek sağlamak, sürdürülebilir sağlık sistemleri kurmayı amaçlamaktadır.

Haberin Devamı

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ HANGİ KONULAR ÜZERİNDE ÇALIŞIR?

DSÖ tüm dünyada önemi bulunan temel sağlık konuları üzerinde çalışmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün üzerinde çalıştığı bu konular;

- Bulaşıcı olmayan hastalıklar (Kalp krizi, kanser, felç vb.)

- Bulaşıcı olan hastalıklar (HIV, tüberküloz, malaria vb.)

- Sağlık Sistemleri

- Ömür boyu sağlık politikalarının teşvik edilmesi

- Kurumsal hizmetlerin herkese ulaşmasının sağlanması

- Hastalık salgınlarına karşı hazır bulunmak ve gözetim altında tutmaktır.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNÜN TEMEL İLKELERİ NELERDİR?

WHO anayasası BM tarafından oluşturulmuştur. Bu anayasaya göre WHO’nun temel ilkeleri belirlenmiştir. Bu temel ilkeler;

- Sağlık, tam bir fiziksel, zihinsel ve sosyal refah halidir ve hastalık ile fiziksel güçsüzlüğün bulunmadığı bir durumdur.

- Ulaşılabilir en yüksek sağlık standartlarından faydalanmak, ırk, din, politik inanç, ekonomik veya sosyal durum ayrımı yapmaksızın her insanın temel haklarından biridir.

Haberin Devamı

- Tüm halkların sağlığı, barış ve güvenliğin sağlanması için esastır ve bireyler ile devletlerin işbirliğine bağlıdır.

- Herhangi bir devletin sağlık sorunlarını aşması ve bu durumu koruyabilmesi herkes için önemlidir.

- Ülkeler arasında sağlık politikalarında veya sağlık sorunlarının (örneğin; bulaşıcı hastalıklar) giderilmesinde büyük farkların olması herkes için bir tehlikedir.

- Çocukların sağlıklı gelişimi en temel öneme sahiptir; değişen ortamlara uyum sağlama kabiliyeti bir çocuğun sağlıklı gelişimi için çok önemlidir.

- Medikal ve psikolojik bilgilerin tüm insanlara yayılması, sağlığın tam olarak kazanılması için esastır. Bilgilendirilmiş insanların aktif işbirliği halk sağlığının iyileştirilmesinde büyük öneme sahiptir.

- Hükümetler, halklarının sağlığı için gerekli sağlık ve sosyal önlemlerin alınmasında sorumluluğa sahiptir.

DSÖ'NÜN TÜRKİYE İLE İLİŞKİSİ NE DURUMDA?

Türkiye, DSÖ’ye üyeliğinden sonra, DSÖ ve Birleşmiş Milletlere bağlı diğer kuruluşlarla sağlık alanındaki ilişkilerini daha da geliştirmek amacıyla 19 Ekim 1950 tarih ve 6666 Sayılı Kanunla onaylanan ‘’Teknik Yardım Anlaşması’’yla çeşitli sağlık projelerini başlatmıştır. DSÖ’nün Ankara’da bir ülke ofisi, Gaziantep’te ise saha ofisi bulunmaktadır. DSÖ ile ülkemiz arasındaki ilişkiler ve koordinasyon, İki Yıllık İşbirliği Anlaşmaları çerçevesinde yürütülmektedir.

Haberin Devamı

İstanbul’da açılması öngörülen “İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlıklılık Teknik Uzmanlık Ofisi”nin Ev Sahibi Ülke Anlaşması, 2 Mayıs 2017 tarihinde imzalanmıştır. Türkiye Halk Sağlığı Kurum Başkan Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç 2016-2019 dönemi DSÖ İcra Kurulu üyesidir.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ(WORLD HEALTH ORGANIZATION) RESMİ SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ...