Gazete Vatan Logo

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı aşı olmadı

Yüz milyonlarca insana büyük panik yaşattı ama...

Yüz milyonlarca insana domuz gribiyle ilgili yaptığı açıklamalarla büyük panik yaşatan ve aşı olmasını öneren Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan, aşı olmadığını söyledi.

Dünyaya “aşı olun” çağrısı yaparken, aşılama kampanyasının başını ise uluslararası alanda en üst düzey sağlık kuruluşu olan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çekti. Ancak dün DSÖ Başkanı Margaret Chan’ın yaptığı bir açıklama dünyayı şaşırttı. Chan, Cenevre’de kendisine aşı olup olmadığını soran İsviçreli gazetecilere herkesi şoke eden şu yanıtı verdi: “Hayır henüz olmadım.” Açıklamasının büyük tepki uyandıracağının farkına varan DSÖ Başkanı, sözlerini “Tabi ki aşı olacağım. Ama izinden yeni döndüm ve fırsat bulamadım. Yardımcılarıma nerede aşı olabileceğimin tespit edilmesi için çalışma yapmaları talimatını verdim” diye sürdürdü. Chan ayrıca salgının bitmediğini ve bir yıl daha izlenmesi gerektiğini de belirtti.

‘Abartma iddiaları yalan’

“DSÖ’nün ilaç şirketleriyle çalışan uzmanların etkisiyle salgını abarttığı” iddialarını da kesin bir dille yalanlayan Chan, “Bu suçlamaların dayanağı yok. Örgütümüzün bağımsızlığı tartışılamaz” dedi.

Öte yandan Almanya domuz gribine karşı sipariş verdiği aşıların yarısını iptal etme kararı aldı. Alman Sağlık Bakanı Yardımcısı Hartmut Schubert, 80 milyonluk nüfusu korumak için GlaxoSmithKline şirketinden 50 milyon doz Pandemrix adlı aşıdan sipariş verildiğini hatırlattı. Schubert, “Ancak tek dozun yeterli olduğu ortaya çıktı. Ayrıca hastalık beklendiği kadar sert etki göstermedi. Önümüzdeki ay siparişin yarısının iptali için ilaç şirketiyle görüşmeler başlayacak” dedi.

Haberin Devamı