Gazete Vatan Logo

Dünya rekoru

Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Rüzgarda şu anda kilovaatsaat başına 10.3 dolar/cent olan alım 3.48’e düşerek bir dünya rekoru kırıldı” dedi

Dünya rekoru

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “YEKA ihalesinde, rüzgarda yerli katkı payıyla şu anda kilovatsaat başına 10.3 dolar/cent olan alım fiyatı 3.48 cente düşerek bir dünya rekoruyla gerçekleşti” açıklamasını yaptı.

Albayrak, şunları söyledi:

“Ben bundan, milletim adına, ülkem adına gurur duyuyorum. Tabii ki bu çerçevede tüm Türkiye, 80 milyon olarak gurur duyacağımız bu resimde, en büyük katkı payı, 15 yıllık iktidarı ve liderliği içerisinde, Türkiye’yi bu noktaya taşıyan Cumhurbaşkanımızındır. Tartışmasız bir şekilde ülkemiz yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen, bu kadar büyük firmaların katıldığı bu kadar büyük bir rekabet ortamında gerçekleşen ihaleyle, Türkiye, ne kadar önemli bir ülke olduğunu dünyaya bir kez daha haykıran bir netice ortaya koydu.”

Türkiye’nin gücü

Albayrak, ‘Büyük ve Güçlü Türkiye’den bahsettiklerini, ihalede ortaya çıkan neticenin Türk ekonomi ve enerji piyasalarının ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı. Bakan Albayrak, bu ihaleyle sadece maliyetlerin düşürülmediğini belirterek, “Bu ihale Türkiye’nin bir enerji üssü olma noktasında ve sadece enerji kaynakları, maliyetleri açısından değil, teknolojileri açısından da bir merkez olması noktasında çok önemli bir adım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Berat Albayrak, şöyle devam etti: “Türkiye, tıpkı güneşte olduğu gibi bugün rüzgar ihalesinde de hakikaten çok önemli noktadır bu. Bir rüzgar türbinindeki 8 bin küsür endüstriyel parçanın kırılımları ile birlikte yüzde 65’inin Türkiye’de üretilmesiyle, tedarikçisinden yan sanayicisine kadar çok büyük bir teknoloji üretim üssü olma noktasında adım attı. 12 şehrimizde toplam yapılacak rüzgar türbini yatırımıyla

1 milyar doların üzerinde bir yatırım da bugünkü küresel resimde Türkiye’ye kazandırıldı. İmzaları attıktan sonra 2019 başına kadar yerli üretim rüzgar türbinlerimizi sisteme dahil edeceğiz. Türkiye’ye yerli üretim rüzgar türbinlerimizi kazandıracağız.”

Ekonomiye dev katkı

Projenin Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyleyen Türkerler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, yerli üretimin yüzde 65 olacağını, yüzde 35 oranında ekipmanın yurt dışından geleceğini belirtti. Türker, “Ekipmanların finansmanını yabancı kaynaklardan, kalan kısmı yerli bankalardan sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye-Almanya rüzgarı

İhale sonucu üzerinden Türkiye ve Almanya ilişkilerine değinen Bakan Berat Albayrak, şunları söyledi: “Ben, bugün bir kez daha bu resmin bölgeye ve dünyaya önemli bir mesaj olduğunu özellikle Türkiye ve Almanya ilişkileri açısından; Türkiye’de, Almanya’da birçok şeyler yaşanabilir. Bugün öyledir, yarın böyledir. Kurumlar, kişiler bugün gelir, yarın geçer. Devletler ve ilişkiler uzun solukludur. Hele de Türkiye-Almanya ilişkileri, yaklaşık 200 yıldır önemli tarihsel iş birlikleri içerisinden baktığınızda, bugün bir kez daha aklıselim düşünen birçok kesim ışığında Türkiye’ye yatırım ve Türkiye’nin geleceğine güven konusunda Alman firmaların bu kadar cesur, girişimci ve vizyoner bakış açısı Türkiye-Almanya ilişkilerine önemli bir katkı yapacağı resmini de ortaya koydu.

Haberin Devamı

Elektrik fiyatını düşüreceğiz

SIemens Gamesa Türkiye CEO’su Hakan Yıldırım, Siemens olarak 160 yıldır Türkiye’de faaliyet gösterdiklerini kaydederek, “YEKA kapsamında belirlenen sınırların üzerinde hedef koyduk. Elektrik birim maliyetini daha düşürmek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Dışa bağımlılık azalacak

TÜRKİYE’NİN en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar ihalesini Güney Koreli ortağı Hanwha ile kazanan Kalyon Holding’in Enerji Grup Başkanı Murtaza Ata, rüzgar YEKA projesinin stratejik olduğunu belirterek, “Türkiye’nin dışa olan bağımlılığını azaltacak” diye konuştu.