Gazete Vatan Logo

Dünya liderleriden o suikaste kınama

ABD Başkanı Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Rusya'nın başkentinde gerçekleşen suikastı kınadı.

ABD Başkanı Barack Obama, Rus muhalif ve eski Başbakan Yardımcısı Boris Nemtsov'un öldürülmesini kınadı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Obama, Rusya hükümetine Nemtsov'un öldürülmesiyle ilgili "hızlı, tarafsız ve şeffaf bir soruşturma" başlatılması konusunda çağrıda bulundu.

Saldırganların adalete teslim edilmesini isteyen Obama, Nemtsov'un ülkesi ve Rus vatandaşlarının hakları için mücadele ettiğini belirterek, "Nemtsov'un Rusya'da yolsuzlukla mücadeledeki cesur tavrına hayranlık duymuş, 2009'da Moskova'da görüştüğümüzde samimi görüşlerini benimle paylaşmasını takdirle karşılamıştım" ifadesini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da yaptığı yazılı açılamada, saldırıyı "iğrenç ve haince" şeklinde niteledi. Hollande, Nemtsov'un ülkesinde demokrasi ve insan haklarının önemli bir savunucusu olarak mücadele verdiğini bildirdi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls ise yaptığı ayrı açıklamada, suikastı "haince ve korkakça" düzenlenmiş bir saldırı olarak değerlendirdi. Valls, "Rusya, demokrasi, barış ve hukuk devleti ilkesinin savunucusu çok önemli bir evladını yitirdi" ifadesini kullandı.

Rus basınında yer alan haberlerde, 1 Mart'ta düzenlenmesi planlanan büyük muhalif eylemin organizatörlerinden olan Nemtsov'un uzun zamandır tehdit mesajları aldığı ve bunları polisle paylaştığı iddia edilmişti.

Boris Nemtsov, 1991-1997 yıllarında Nijegorodskaya Eyaleti Valiliği, 1997-1998 yıllarında ise Akaryakıt ve Enerji Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu. Nemtsov muhalif PARNAS Partisi'nin eş başkanıydı.

Nemtsov, son yıllarda Putin karşıtı gösterilere verdiği destek ve muhalif tutumuyla öne çıkıyordu.

Haberin Devamı