Gazete Vatan Logo

Dünya liderleri tarihi açılışa geldi

İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışına dünyanın dört bir yanından gelen 50’nin üzerinde üst düzey konuk şahitlik etti.

Dünya liderleri tarihi açılışa geldi

Havalimanı güzergahındaki yolların çevresinde ve terminal içinde Türk bayrakları, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğraflarının bulunduğu afişler yer aldı.

Erdoğan’ın “Bu sadece bir havalimanı değil, bir zafer anıtıdır” sözünün yer aldığı panolar havalimanının çeşitli noktalarına yerleştirildi.

Platform önüne katılımcı ülke bayrakları konuldu.

Terminal içi ve dışında geniş güvenlik önlemleri alındı.

Havalimanı girişinde Türkçe ve İngilizce “İstanbul Havalimanı” ile birçok dilde “Evinize Hoş Geldiniz” yazıları dikkati çekti.

Tören, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konseriyle başladı. Canlı yayınlarla dünyanın dört bir yanından takip edildi.

Kimler katıldı ?
Açılışa, Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar Devleti Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Feldmareşal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı (Başbakan) Denis Zvizdic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratusek, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah katıldı. İngiltere Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve ABD’den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan’ın da katıldığı açılışta, birçok ülkenin ulaştırma bakanları ile dışişleri bakanları hazır bulundu.
Raylı sistemle bağlantı sağlanacak
İstanbul Yeni Havalimanı’nın raylı sistemle şehir merkezine bağlanması için bir kolu Gayrettepe, bir kolu da Halkalı tarafına uzanan metro bağlantı çalışmaları devam ediyor. Gayrettepe-Yeni Havalimanı kesiminin öncelikli olarak hizmete alınması hedefleniyor. Taksi hizmeti için İstanbul 34 No’lu Taksici ler Kooperatifi ile anlaşma imzalandı.
İlk uçuş Ankara’ya
İlk etapta günlük 5 kalkış ve 5 inişin olacağı havalimanında, THY iç hatlarda 31 Ekim’de Ankara, 1 Kasım’da Antalya, 2 Kasım’da İzmir’e ilk uçuşu gerçekleştirecek. İlk yurt dışı uçuş ise 1 Kasım’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve 8 Kasım’da Azerbaycan’a yapılacak.

Haberin Devamı