Gazete Vatan Logo

Dünya lideri olmayı hedefliyor

30 yılda demlendi, ‘kumaşın kreması’nda İtalyan’a rakip oldu

AVRUPA’NIN yünlü kumaş lideri olan Yünsa, İtalyanların elinde bulunan A plus müşteriye talip oldu. Cerruti’nin tasarımcısı Valle’yle ortaya çıkan A plus’a yönelik ilk koleksiyonu ‘Crystal Line’ı Paris’te görücüye çıkaracak olan Yünsa, kumaşın kreması denilen bu segmentte 5 yıl içinde dünya lideri olmayı hedefliyor. Yünsa, şimdiden Versace, Armani, Massimo Dutti gibi müşterileri portfyöne kattı bile.

Sabancı Grubu’nun Avrupa’da yünlü kumaş lideri Yünsa 30 yılda demlendi, kumaşın kreması denilen ‘A plus’ ı elinde tutan İtalyanlara rakip oldu. Yıllık 14 milyon metre kumaş üreten ve bu kapasitenin yüzde 5’ini A plus kitleye satan Yünsa, gözünü İtalyanların koltuğuna dikerken hedefini de 5 yıl içinde üretimin yüzde 40’ını A plus’a satış olarak koydu. İtalyanlarda makinelerin eskidiğini ve artık bu alana çok yatırım yapmadıklarına dikkat çeken Yünsa Genel Müdürü Cem Çelikoğlu, “İtalya’da işgücü maliyetleri de bizim 4-5 katımız. Yünsa olarak yaptığımız yatırımlarla, Ar-Ge’mizle İtalya’yla artık başa baş durumdayız. 5 yıl içinde ise dünya lideri konumuna geleceğiz. Cerruti’nin tasarımcısı Luca Valle’yle yaptığımız işbirliği de bize büyük ivme kazandırdı. Valle, bize kumaşın dizaynını, desenini, rengini verdi bu da İtalyanlar’a karşı elimizi güçlendirdi” dedi. Yünsa’nın üst sınıf müşteriye hitap ettiğini ama asıl hedeflerinin İtalyanların elindeki ‘moda tatlısının üzerindeki krema’ olduğunu vurgulayan Çelikoğlu, “A plus müşteriye son yatırımlarımızla daha çok mal satar duruma geldik. Versace, Armani, Hugo Boss müşterilerimiz arasına girdi. Massimo Dutti bu yıl ilk kez bizimle çalışmaya başladı. Yünsa sektörde 30 yılda demlendi şimdi dünyada A plus segmentinde liderlik için yürüyor” diye konuştu.

Paris arenasında

A plus’taki güçlerini göstermede Şubat ayında Paris’te düzenlenecek Premier Vision Fuarı’nın önemli bir arena olacağını aktaran Çelikoğlu şunları söyledi: “A plus’a yönelik üretilen koleksiyonumuz ‘Crystal Line’ ilk kez burada tanıtılacak. A plus’ta istediğimiz seviyeye gelirsek kumaş satış fiyatımız 2-3’e katlanacak. Bu da hem ciromuzun hem de karımızın katlanması demek. 2 ile 5 yıl içinde beklentimiz de bu yönde.”

PARİS’İ GİYDİRİYOR

8-10 Şubat tarihleri arasında Paris’te düzenlenen ve sektörün ‘vitrine’ çıktığı Premiere Vision’da üst sınıfa hitap eden markaların bulunduğu ‘özel bir koridor’da bulunan Yünsa, bu dönemde Paris sokaklarını da Yünsa reklamlarıyla adeta giydiriyor. Cem Çelikoğlu, bir dönem ‘Türkiye’den kumaş alınır mı?’ diyenlerin varlığını hatırlatarak, “Şimdi herkes fuarda Yünsa’ya konuşuyoruz. Zegna ve Cerruti’yle ilk 3’teyiz” dedi.

HERKES AVUSTRALYA KOYUNUNUN BOYNUNUN PEŞİNDE

Üst sınıfa hitap eden tüm kumaş üreticilerinin Avustralya koyunundan sağlanan yünleri kullandığını ve bu yünün de çok değerli olduğunu belirtti. Avustralya koyununun yününün ‘tuşe’sinin yani dokunuşunun farklı olduğunu anlatan Cem Çelikoğlu, şunları söyledi: “Bu yün koyunun boynunda çok küçük bir alandan elde ediliyor ve herkes peşinde bu yüzden çok değerli. Hatta son dönemde Kuzey Avrupa’da yeni bir trend başladı: Hayvanın canı acıtılmadan kesilen yün. Bu türdeki kumaşların fiyatı daha da arttı.”

Temizleme ücreti arttı evde yıkanan takım elbise için çalışıyor

- Ar-Ge’sinde 4 üniversiteyle birlikte çalışma yürüten ve mühendislerden İtalyan dizaynerlara kadar 56 kişilik bir birime sahip olan Yünsa, kumaşta dünya standartlarını değiştirecek ürünleri de piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Son dönemde özellikle Avrupa’da kuru temizleme ücretlerinin artması nedeniyle bu alana yönelik çözümlere odaklandıklarını söyleyen Cem Çelikoğlu, “Avrupa’da bir pantolonun fiyatının üçte biri kadar kuru temizlemeye ücret ödeniyor. Tüketici artık jean gibi pantolonunu, ceketini evde yıkayıp, kullanmak istiyor. Biz de evde bile yıkanabilecek ‘takım elbise’nin kumaşı için çalışıyoruz” dedi. Ar-Ge biriminin ayrıca ince takım elbiselerin soğukta da giyilebilecek özelliğe sahip olması üzerinde de çalıştıklarını aktaran Çelikoğlu, “Renk değiştiren kumaş ve kırışmayan ürünler de gündemimizde. Eskiden standartları İtalya koyardı. Şimdi artık biz standartları koyuyoruz” diye konuştu.

2011’de Yünsa’ya sonra Uptown’a fokuslanacağız

- Yünsa’nın Uptown markasıyla perakende alanında da gelişim gösterdiğini söyleyen Cem Çelikoğlu, “Şu anda 8 mağazamız var. İş olarak çok pozitif sinyaller alıyoruz. Müşteri tarzını beğendi. 2011 Yünsa’ya fokus yılımız ama ardından Uptown’a da yöneleceğiz” dedi.

2011 ilk çeyreğe kadar siparişler dolu

- Avrupa’nın en büyük, dünyanın ilk yünlü kumaş üreticisinden biri olan Yünsa’nın dünya üst segment yünlü kumaş pazarında yüzde 7 paya sahip olduğunu söyleyen Cem Çelikoğlu, Avrupa’daki en büyük fabrikanın bile yüzde 80 kapasiteyle çalışırken kendilerinin 14 milyon metrelik kapasitenin yüzde 100’ünü kullandıklarını aktardı ve ekledi: “2011 için ilk çeyrek siparişlerimiz bile dolu.” Çin’in artık bir rakip olmadığını vurgulayan Çelikoğlu, artık Çin pazarının üst sınıfının kendileri için iyi bir müşteri konumuna geldiğini ifade etti. Çelikoğlu, “20 yıl önce Çinliler bisiklete, 10 yıl önce motosiklete binerdi şimdi otomobile biniyorlar” dedi.

Kanyon Box, her ay farklı markayla alışveriş yaptıracak

Bu yıl Habitat, Obika Mozzarella Bar, W Collection, Bistrot Coco, Dyrberg/Kern, Divarese, Norr, Fun Gate gibi yeni markaları bünyesine katan Kanyon alışveriş merkezi, bir ilki de gerçekleştirdi. Kanyon, hemen alışveriş merkezinin girişinde ‘Kanyon Box’ adını verdiği yeni konteyner mağazasını açtı. Kanyon Pazarlama Müdürü Çağla Gül’ün verdiği bilgiye göre, Kanyon Box’ın ilk markası da alışveriş sitesi beyazkutu.com olmuş. Burada amaç müşterileri her ay farklı markalarla ve farklı tarzlarla buluşturmak. Gül, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen sürpriz markalarını Kanyon Box’ta satışa sunacaklarını belirtiyor. 128 mağazası ve 24 restoranıyla faaliyet gösteren Kanyon, girişine böyle eğlenceli bir konsept oluştururken içeride de yılbaşı için hayli eğlenceli etkinlikler düzenliyor. 30 Aralık’a kadar Kanyon’un farklı katlarında canlı müzik performanslarının olacağını, 15 Ocak’a kadar da Axess ve Wings kartlanıyla yapılan her 100 TL’lik alışverişin iPhone 4G kazanma fırsatı olduğunu hatırlatalım..!

Bu yıl yılbaşı alışverişi daha hareketli

REAL Hipermarketleri ortalama 5 kg’lık hindi dolmayı hem pişirilmiş hem de evinde pişirmek isteyenler için randevulu olarak 31 Aralık’ta mağazalardan satın alma şeklinde sunuyor. Çiğ hindinin fiyatı ise 85 TL olarak belirlendi. Real Hipermarketleri Genel Müdürü Kubilay Özerkan, yılbaşı dönemiyle ilgili olarak işe şu değerlendirmeyi yaptı: “Yılbaşı haftası hindi ve roaster satışlarında normal döneme göre 50 kat artış bekliyoruz. Diğer kanatlı hayvan satışlarında yüzde 10-20 artış, kırmızı ette de özellikle antrikot, bonfile gibi pirzolalık ürünlerde yüzde 75’lik artış hedefliyoruz.” Özerkan, yYılbaşı için fiyatı 27.90-129.90 TL arasında değişen 4 sepet hazırladıklarını ayrıca Avrupa’da yeni yıl ve Noel dönemi için üretilen çok özel ürünleri de raflarına koyduklarına dikkat çekti. Geçen yıllara göre bu yıl yılbaşı alışverişinde daha fazla hareketlilik gözlediklerini aktaran Özerkan, “Yıllık bazda yüzde 3-10’luk büyüme yaşandı” diye konuştu.

Kiler, müşterisinin ayağına halı serecek

- Şubat ayında açılması planlanan İstanbul Sapphire alışveriş merkezinde 700 metrekarelik bir mağaza açmaya hazırlanan Kiler Grubu, müşterisinin ‘ayağına’ halı serecek. Açık Pazar konseptinin uygulanacağı manav, kuruyemiş, kasap gibi geleneksel satış noktalarına evsahipliği yapacak projede Kiler, bakkalın nostaljisiyle marketlerin modernliğini birleştirecek özel bir konsept yaratırken Türkiye’nin ilk halı kullanılan marketini de hayata geçirmiş olacak. Yurtdışında ‘halı’nın kullanıldığı projelerden ilham alınarak yaratılan konseptteki halının henüz rengi kırmızı mı olacak belli değil ama hem geleneksel bir halı gibi dizayn edilirken aynı zamanda hijyenik. Yani toz, kir tutmuyor.

Akmerkez Nisan’a sürpriz yapabilir

- Meraklıları uzun süredir bekliyor Akmerkez’in yeni yüzüyle açılışını. Alışveriş merkezinin içi aydınladı, yenilendi, yeni markalar geldi ama bir türlü “Akmerkez’de renovasyon bitti” denemiyor. Ancak duyduğumuza göre, Belediye’yle sonunda bir orta yol bulunmuş ve Nisan ayında birçok İstanbullu’nun alışverişte ilk göz ağrısı Akmerkez yepyeni yüzüyle yani dış cephesindeki yenilenmeler de tamamlanmış olarak hizmet verebilecekmiş.

Kahve Dünyası’ndan yılbaşı koleksiyonu

- KAHVE Dünyası, yılbaşı için zengin bir hediye koleksiyonu hazırladı. Kısıtlı sayıda üretilen altın veya sedef renkli yılbaşı kutuları, keseler, geleneksel çoraplar Kahve Dünyası mağazalarında satışa sunuldu.

Sarar’da %30 indirimli şıklık

- SARAR, yılbaşında giyeceğine karar veremeyenlere göz kamaştırıcı alternatifler sunarken yüzde 30 da sezon indirimi veriyor.

Rüya listesinde ilk sırada: Artsy çanta

- LOUIS VUITTON yeni yıl için monogram ve damier desenli çantalar, cüzdanlar, ajandalarla yaşam boyu kullanılabilecek hediye seçenekleri hazırladı. Ayrıca ilk kez satışa sunulan piton derisi Artsy çantalar da ‘rüya listesi’nde ilk sırada.

Büyük beden de şık olacak

- SUMAK XL Fashion, yılbaşı gecesi için yakası taşlarla işlemeli şifon tunikten batik desenli elbiseye 44-54 beden giyenler için farklı alternatifler sunuyor.

Softone’de yüzde 50’ye varan indirim

- SOFTONE, ‘yılbaşı karnavalı’ kampanyasıyla yeni yıla özel yüzde 50’ye varan indirim sunuyor. Bunun yanında 3 Al 2 Öde kampanyası da sürüyor.

111 kişi hem eğlenecek hem hediye kazanacak

- VIA Hotel, yılbaşı gecesi programına katılan 111 müşterisine 10 günlük fitness ve sauna kullanımından havuz ve hamama, özel masaj paketinden konaklamaya kadar farklı hediyeler dağıtacak.

Haberin Devamı