Gazete Vatan Logo

Dünya kıskandı

İstanbul Havalimanı’nın açılışı dünya basınında yankı bulurken, Alman basını ‘Kıskanmalıyız’ yorumu yaptı. Yolcu kapasitesi ile Frankfurt’u geride bırakacağı vurgulanırken, 3.5 yılda biten proje 14 yıldır bitmeyen Berlin havalimanı ile kıyaslandı

Dünya kıskandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda üst düzey konuğun katılımıyla önceki gün ilk fazı hizmete açılan İstanbul Havalimanı, dünyayı kıskandırdı.

Dünya basınında yer bulan mega açılış, özellikle Alman medyasında geniş yankı buldu. Alman medyasında yer alan haberlerde, ‘İstanbul’un birkaç yıl içinde dünyanın havacılık üslerinden biri olan Frankfurt’u geride bırakacağı’ vurgulandı. Alman basını, projenin hızına da dikkat çekti. Haberlerde, İstanbul Havalimanı’nın 3.5 yılda tamamlandığı vurgulanırken, Berlin’deki Berlin Brandenburg Airport (BER) havalimanı projesinin 14 yıldır bitirilemediği belirtildi. Haberlerde, “Berlin’dekiler bunu kıskanmalı. BER’in inşaatı halen bitmiş değil. Üstelik İstanbul’daki rakibinin en fazla dörte biri büyüklüğünde” denildi.

Havalimanının açılışıyla ilgili en büyük haberlerden biri Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’da yer aldı. ‘Erdoğan’ın mega havalimanı’ başlığıyla yayımlanan haberde, “Türkiye Cumhurbaşkanı yeni bir havalimanıyla bir abide dikmek niyetinde. Bu Almanya’ya yük olabilir. İşte orada: ‘Zafer Anıtı.’ Türkiye bu sembolle dünyanın elitleri arasına çıkmayı hedefliyor” denildi.

Haberin Devamı

İstanbul Havalimanı’nın kubbeli çatısı ve diğer mimari özellikleriyle, girişteki camisiyle bir ‘oriental’ atmosferin kendisini hissettirdiğine işaret edilen haberde, lale görünümündeki kontrol kulesiyle de ‘Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme dönemlerinin hatırlatıldığı’ belirtildi.

Lufthansa korkmalı

alman basını şu değerlendirmeleri yaptı: “Havalimanı içindeki inşaat çalışmaları devam ediyor. Ancak bu, Almanya’nın Frankfurt’taki en önemli havalimanı ve burayı turnike olarak kullanan Lufthansa’nın karşı karşıya olduğu durumu etkilemiyor. Her ikisi de artık Türk Hava Yolları ve onun İstanbul’daki yeni düğüm noktasının, Almanları geride bırakmasından korkmalı. Frankfurt, yolcu sayısı itibarıyla küçük bir farkla İstanbul’un önünde. Ancak uzun süredir hem THY hem de onun merkezi havalimanı Alman rakiplerinden hızla büyüyor. Onlar 2007’den bu yana yolcu sayısını 3’e katlarken, Almanya’nın artışı yüzde 20 oldu.”

Haberin Devamı

Frankfurt ve Dubai yolcu kaybedecek

İstanbul Havalimanı’nın uzak mesafelere gidecek yolcular için aktarma noktası olarak avantajlı olduğuna dikkat çekilen haberlerde, Asya, Afrika ya da Ortadoğu ülkelerine gitmek isteyenlerin İstanbul’u tercih edebileceği kaydedildi. Bu durumun da şu anda bu tip yolculuklar için aktarma limanı olarak kullanılan Frankfurt ve Dubai’nin büyük miktarda yolcu kaybetmesine yol açabileceği vurgulanıyor.

THY’nin şu anki büyüme hızını koruması halinde Avrupa’daki havalimanlarının İstanbul’daki yeni havalimanıyla yarışmasının mümkün olmayacağına değiniliyor. Frankfurt, Münih ve diğer büyük havalimanlarının hem arazi açısından hem de geçerli gürültü standartları nedeniyle daha da büyütülemeyeceği kaydedildikten sonra, “Ama buna karşın İstanbul’un bol miktarda alanı var. Daha da genişlemeyi öngören planlar da hazır olarak çekmecelere kaldırılmış durumda“ denildi.

Manhattan’dan bile büyük

İngiliz The Independent Gazetesi, açılış haberini “Erdoğan, dünyanın en büyük havalimanının açılışını yaptı” başlığıyla verdi. Gazete, havalimanı alanının New York’un Manhattan adasından daha büyük olduğunu belirtti. Haber, BBC’de “İstanbul, mega havalimanının açılışını yaptı” başlığıyla yer aldı. BBC haberinde, “İstanbul Havalimanı’nın kapasitesi 200 milyona kadar artırılabilecek. Bu, dünyanın en yoğun havalimanı olan Atlanta’nınkinin neredeyse iki katı” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Küresel kavşak

Belçika devlet yayın organı RTBF, haberinde, “Erdoğan, İstanbul’da gelecekte dünyanın en büyük havalimanının açılışını yapıyor” ifadesini kullandı. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’u bu projeyle, Avrupa, Asya ve Afrika arasında küresel bir kavşak haline getirmeyi istediği vurgulandı. Haberde, İstanbul Havalimanı’nın çok camlı ve aydınlık olduğu, fütüristik bir yapı olarak göründüğü kaydedildi.

Geleceğin havalimanı

Rusya’daki Rossiyskaya Gazeta, haberi, “Dünyanın en büyük havalimanı İstanbul’da açıldı” başlığıyla verdi. İstanbul Havalimanı’nın açılışına ilişkin detayların bulunduğu RİA Novosti’nin “Geleceğin en büyük havalimanı İstanbul’da açıldı” başlıklı haberinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağının yeni havalimanına iniş yaptığı bilgisi ve Erdoğan’ın açılışta yaptığı konuşmadan satır başları yer aldı. TASS ajansı “İstanbul’da yeni havalimanının açılış töreni gerçekleşti” başlığını attı.

Haberin Devamı