Gazete Vatan Logo

Dünya ile dalga geçen teftiş!

Kuzey Kore’nin bir Güney Kore adasını vurması tüm dünyayı alarma geçirdi ama...

Kuzey Kore’nin bir Güney Kore adasını vurması tüm dünyayı alarma geçirdi. Ama olan, vurulan adada ölen ikisi yaşlı sivil, dört kişiye oldu. 60 yıldır savaş haline alışık olan “düşman kardeşler” ise sâkin.

Dünya, Kore gerginliği yaşarken Kuzey Kore lideri Kim, saldırı sonrasında veliahtıyla soya sosu fabrikası gezdi. G. Korelilerin çoğu da saldırıyı Twitter’dan öğrendi, gerginlik pek ciddiye alınmadı.

TAM 60 yıl önce başlayan savaşta, 1953’ten beri ateşkes halinde bulunan Kuzey ve Güney Kore en gerilimli dönemlerinde birini yaşıyor. Ateşkes hattı çizilince Güney Kore’ye bırakılan, fakat Kuzey Kore’nin sadece 12 km açığında bulunan Yeonpyeong Adası’ndaki enkazda dün iki sivilin cesedi daha bulundu. Ada, önceki gün Kuzey Kore tarafından topçu ateşine tutulmuştu. Saldırının dün ortaya çıkan detayları şöyle: - Kuzey Kore, stratejik konuma sahip Yeonpyeong Adası üstünde hak iddia ediyor. Güney Kore, 1000 asker çıkardığı adayı deniz üssü gibi kullanmaya başlamıştı. 1999 ve 2002’de ada için iki deniz çatışması yaşanmıştı.

- Güney Kore önceki gün Kuzey Kore’nin “Vururuz” uyarısına rağmen ada çevresinde bir askeri tatbikat daha yaptı. Tatbikat sırasında Güney Kore donanması, Kuzey Kore karasularını top atışına tuttu.

- Tatbikat bittikten yarım saat sonra Kuzey Kore, 175 pare top atışıyla yanıt verdi. Top mermilerinin 165 tanesi suya, 10 tanesi adaya düştü. İki asker ve iki yaşlı sivil öldü; 15 kişi yaralandı, 60-80 ev yandı.

- Güney Kore bu kez 80 pare atışla yine Kuzey Kore sularını vurdu. Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak yeraltı sığınağından diyalog çağrısı yaptı, “Bir provokasyon daha yaparsanız misliyle yanıt veririz” dedi.

Bir tek başkan saklandı

Dünya teyakkuza geçerken, Kuzey Kore’nin çılgınlıklarıyla meşhur lideri Kim Jong-il, halef gösterdiği küçük oğlu Kim Jong-un ile birlikte saldırıdan saatler sonra başkent Pyongyang’da bir soya sosu fabrikası ile bir tıp okulunu gezdi. Güney Koreliler de çok rahattı. Ülkelerinin askeri ve teknolojik üstünlüğüne güvenen başkent Seulluler çatışmayı adada yaşayanların Twitter hesaplarından izlediler. Özellikle gençler, “Daha sert karşılık verilmeli” diyerek hükümeti eleştirdi.

ABD uçak gemisi 75 jetle tatbikata gidiyor

GÜNEY Kore 1700 sâkininin tamamını tahliye ettiği adayı, yeni topçu bataryaları yerleştirip tamamen askeri üs haline getirirken, ABD ile de temasa geçti. Devlet başkanlarının telefon görüşmesinin ardından ABD, kötü hava koşulları nedeniyle daha önce ertelenen ortak donanma tatbikatının yapılacağını açıkladı.

Nükleer güçle çalışan USS George Washington adlı uçak gemisi, 75 savaş uçağı ve 6 bin askerden oluşan mürettebatıyla Tokyo’dan Kore’ye gönderildi. ABD Başkanı Barack Obama, “Kuzey Kore sorumsuz davranmaktan vazgeçmeli” dedi. Kuzey Kore’yi dizginlemesi için baskı altında bulunan Çin’den de, “Can kaybından acı ve üzüntü duyduk. Barışa zarar verebilecek her tür eyleme karşıyız” açıklaması geldi.

Reuters’in analizine göre son saldırı, Obama’nın nükleer silahsızlanma projesini etkileyebilir. Kuzey Kore’nin geçen hafta ortaya çıkan yeni nükleer tesisleri de hesaba katıldığında yılda 1-2 atom bombası üretebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı