Gazete Vatan Logo

Dünya fani tonla parayı ne yapayım!

Bugüne kadar 28 milyar dolar bağış yaptı

ABD’li bilgisayar yazılım devi Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates, 65 milyar dolarla dünyanın en zengin 2’nci kişisi olmasının yanı sıra, kurduğu ‘Bill ve Melinda Gates Vakfı’ ve bu vakıf aracılığıyla yaptığı yardımlarla da sık sık gündeme geliyor. ‘Dünyanın en cömert hayırseverlerinden biri’ olarak atfedilen Gates, İngiliz Daily Telegraph gazetesine verdiği röportajında neden kazandıklarını paylaşmayı tercih ettiğini şu sözlerle açıkladı:

“Yiyecek ve giyecek anlamında hiçbir eksiğim yok. Açıkçası, belli bir noktadan sonra paranın bana hiçbir yararı yok. Bu noktada onun görevi, yoksul ülkelere ihtiyaç duydukları kaynakları sağlayacak bir organizasyon kurmak.”

Bugüne kadar 28 milyar dolar bağış yapan Gates’in çocuk felcinin kökünü kurutmaya kararlı olduğunu yazan Daily Telegraph, haberinde, “Her en kadar ona gıptayla bakanlar bunu kabullenmek istemeseler de Gates bir ölümlü ve kefenlerin cebi olmaz. İşte bu nedenle o, tüm parasını bu dünyada kendisi kadar şanslı olmayanların hayatlarında bir umut ışığı yakmak için harcamaya kararlı” ifadesine yer verdi.

Serveti 2 Kenya’ya bedel

Gates’i dünyanın en zengin ikinci kişisi yapan 65 milyar dolarlık mal varlığı, Ekvador’un gayrisafi yurtiçi hasılasına eşit olmasının yanı sıra 2 Kenya, 3 Trinidad ve yaklaşık 10 adet Karadağ ediyor. Ama bu, bugün 57 yaşında olan Gates için yeterli değil. O, ‘daha fazlasını’ istiyor. Çünkü hedefi çocuk felcini yeryüzünden silmek.

28 milyar dolar bağışladı

Birleşmiş Milletler verilerine göre, her gün 5 yaş altı 19 bin çocuk hayatını kaybediyor. Yılda 7 milyon çocuk. Ölümlerin yüzde 18’i zatürre, yüzde 14’ü doğum öncesinde yaşanan komplikasyonlar, yüzde 11’i şiddetli ishal ve yüzde 7’si sıtma nedeniyle gerçekleşiyor. Ancak, Bill Gates’in önceliği çocuk felci. ‘Her çocuğun sağlıklı bir hayat yaşamaya hakkı olduğunu’ kaydeden Gates, eşi Melinda ile 28 milyar dolar bağışta bulundu. Bu miktarın 8 milyar doları küresel sağlık koşullarının iyileştirilmesi için harcandı.

Haberin Devamı