Gazete Vatan Logo

Dünya devleri İstanbul’da!

İstanbul’dan New York’a, Dubai’den Viyana’ya...

Dünya devleri İstanbul’da!

Bu yıl ilki gerçekleştirilecek ArtInternational İstanbul fuarı, 16-18 Eylül tarihlerinde İstanbul’dan New York’a, Dubai’den Viyana’ya, uluslararası 60 seçkin galeriyi ve 200’e yakın sanatçıyı bir araya getiriyor.

16-18 Eylül tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan ArtInternational İstanbul fuarı, Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’nun en önemli galerilerini ve sanatçılarını ilk kez Türkiye’de bir araya getiriyor. Fuarın organizasyonunu ise, dünyanın en önemli sanat organizatörlerinden Angus Montgomery ile Türkiye’nin önde gelen fuarcılık şirketi Fiera Milano İnterteks birlikte gerçekleştiriyor.

Fuarcılıkta bir ilk

Dünya sanat galerinin büyük ilgi gösterdiği ve hatta hatırı sayılır ölçüde galerinin fuar organizatörleri tarafından elendiği ArtInternational sayesinde Türkiye sanatçıları ve sanatseverleri dünya sanat piyasası ile tanışmış olacak.

Fuarın kurucularından Sandy Angus’un “ArtInternational Istanbul” için yorumu ise şöyle: “Bu fuar Türkiye ve İstanbul açısından oldukça önemli. Böylece Türkiye’de ilk kez bir sanat fuarında yurtdışından katılımcılar yer alacak. Bu da Türk galerileri ve sanatçıları ile yabancı galerilerle tanışması, aralarında bir işbirliğinin gelişmesi için çok önemli.”

Artistik direktörlüğünü Stephane Ackermann’ın üstlendiği fuar kapsamında galeri sergileri dışında sanatsal aktiviteler ve özel projeler de yer alacak. Uluslararası sanatçıların performanslarının yanında Başak Şenova küratörlüğünde gerçekleşecek video gösterimleri ve Özkan Cangüven eşliğinde hazırlanan non-profit inisiyatifleri ise fuarın dikkat çeken sanat aktivitelerinden.

Fuarda öne çıkan diğer sanatçılar ise şöyle: Eserlerinde ölüm ve yaşam’ı sorgulayen heykel, yerleştirme, tuval ve çizim çalışmalarıyla tanınan İngiliz sanatçı Damien Hirst, dünyanın en önemli fotoğrafçılık kurumu olan ICP’nin düzenlediği Infinity Awards ödüllü ilk Türk-Hollandalı fotoğraf sanatçısı olan Ahmet Polat. Fuarda ayrıca David Claerbout’un ilk gösterimini ArtInternational Istanbul’da yapacağı ve süregelen kamera hareketliliğiyle çektiği “Travel” adlı videosu ve performans sanatçısı Camila Rocha’nın fuarın açılış gününde lokal bir bando ekibiyle düzenleyeceği “To See The Band Passing By” adlı performansı de öne çıkan işlerden.


Anish Kapoor’dan İstanbul’a özel sergi

Anish Kapoor’un sergisine 4 gün kaldı. İçeriği bir sır gibi saklanan eserler, salı günü gün ışığına çıkıyor.

Dali, Picasso gibi dünya sanatının önde gelen sanatçılarının eserlerine ev sahipliği yapan Sakıp Sabancı Müzesi, bu kez kavramsal sanatın önde gelen sanatçılarından, Hindistan asıllı İngiliz Anish Kapoor’u ağırlıyor. 1990 yılında Venedik Bienali’nde İngiltere’yi temsil eden, 1991 yılında Turner Ödülü’ne layık görülen ve 2012 Olimpiyat Oyunları kapsamında Londra’nın kamuya açık en büyük heykeline imza atan Anish Kapoor’un İstanbul’a özel tasarladığı eserleri ilk kez salı günü görülecek. Zira Kapoor’un tarzı bu. Sergi açılışana kadar kimsenin eserlerini görmesine izin vermiyor. Mesela Sabancı Müzesi’nin web sitesinde bile sergiyle ilgili hiçbir bilgi yer almıyor. Sadece Kapoor’un sergisi için bir geri sayım sayacı var: “4 gün kaldı!”! Bu gizemi yaratan dünya soyut heykel sanatına yeniden anlam kazandıran bir sanatçı olduğu için de Kapoor’un her sergi açılışı bir sanat olayına dönüştürüyor. Ama yine de salı günü Sabancı Müzesi’nde heykel ile mimariyi, mühendislik ve teknolojiyi buluşturan tonlarca ağırlıkta eser göreceğimizi söyleyebiliriz.

Her an değişebilir

Ama yine de hiçbir şey garanti değil. Çünkü temmuz ayında serginin hazırlıkları sürerken küratörü ve Royal Academy’nin eski yöneticisi Sir Norman Rosenthal şöyle demişti, “Anish’in ne yapacağı belli olmaz. Her an yeni bir eser daha ekleyebilir ya da buradaki eserlerden bazılarından vazgeçebilir. O yüzden eser sayısı hakkında rakam veremiyoruz.” (ERSİN ŞENEL / VATAN)

Haberin Devamı