Gazete Vatan Logo

Dünya deviyle yaşgünü

30 milyar dolarlık aktif büyüklüğe ulaşan Garanti Bankası doğumgününü ABD'li ortağı GE'le birlikte kutladı. 60. yıl şerefine tarihi banka binalar özel ışıklandırma ile aydınlatıldı

Garanti Bankası, 60. yılını yeni ortağı GE ile kutladı. Türk bankacılık sektöründe en büyük üçüncü banka unvanına sahip olan Garanti'nin aktif büyüklüğü 38.8 milyar YTL'yi aşarken şube sayısı 450'ye ulaştı. 10 binden fazla çalışanı ile kutlamalara 21 Haziran'da başlayan banka tüm tarihi binalarını Türkiye'nin doğusundan batısına ışıklandırdı. 1946 yılında kurulan ve Doğuş Grubu bünyesine 1983'te geçen Garanti Bankası, 2001'de grubun diğer bankası Osmanlı Bankası ile birleşti.

Doğuş Grubu ile Garanti Bankası 1983'te 297 olan şube sayısını bugün 450'ye aktif büyüklüğünü ise 386 milyon dolardan yaklaşık 30 milyar dolara yükseltti. 1990 yılında ilk halka arzı gerçekleştiren Garanti Bankası, 1993'te Türkiye'de ilk defa yurtdışına hisse ihracı gerçekleştiren kurum oldu. Banka sermayesinin yüzde 46.96'sı İMKB'de işlem görürken 22 Aralık 2005 tarihinde Doğuş Grubu, bankaya eşit ortaklık prensibi ile General Electric'in altı iş kolundan biri olan General Electric Consumer Finance'i (GECF) ortak olarak aldı.

GE ile dev ortaklık
Anlaşmaya göre GECF, Garanti Bankası'nın sermayesinin yüzde 25.5'ini 1.55 milyar dolar karşılığında satın alarak banka yönetiminde Doğuş Grubu ile eşit ortaklık haklarına sahip oldu. Özellikle 1990'lıı yıllarda hızlı bir büyüme grafiği çizen bankanın Hollanda'da Garanti Bank International ve Rusya'da Garanti Bank Moscow adlı iki bankası daha bulunuyor. Yurtdışında Lüksemburg, Malta, Kıbrıs şubeleri bulunan garanti, Çin'de temsilcilik açan ilk Türk bankası konumunda.

60. yıl için şubelere özel ışıklandırma
Garanti Bankası, 60'inci yaşını tüm Türkiye'de kutladı. Yıldönümünün başlangıcı, 21 Haziran'da kentlerin ışıkla buluştuğu bir projeyle sembolize edildi. Bankanın Ankara (Ulus), Eskişehir, İstanbul (Galata ve Bahçekapı), İzmir, Mersin ve Samsun'da bulunan tarihi binaları, Türk ve İsveçli bir ekibin konseptini oluşturduğu ışık tasarımıyla aydınlatıldı.

Garanti'nin yeşili; barış, azim, öncülük, mutluluk, eşitlik gibi kavramları yansıtan mavinin değişik tonlarıyla buluştu. Garanti 60. yaşına, aynı anda tüm tarihi şubelerde düzenlenen kutlamalarla adım attı. Binalar, güneşin batıp havanın kararmasına paralel olarak Türkiye'nin doğusundan batısına doğru sırayla aydınlatılmaya başlandı.

Haberin Devamı