Gazete Vatan Logo

Dünya da bizimle ağladı!

Dünya da bizimle ağladı!

Liderlerden başsağlığı ve yardım mesajları

Almanya: Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Soma’daki deprem faciası nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, Angela Merkel ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi. Gauck, “Bu trajik maden kazasından büyük bir şok ve üzüntüyle haberdar oldum. Vatandaşlarımız adına sizlere derin taziyelerimi ifade etmek istiyorum” ifadesini kullandı.


Almanya Başbakanı Angela Merkel de Soma’daki maden faciası nedeniyle Başbakan Erdoğan’a gönderdiği başsağlığı mesajında, Almanya’nın yardım önerisini de ileterek, şunları kaydetti: “Sayın Başbakan; Türkiye’nin batısında meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği büyük maden kazasıyla ilgili haberleri derinden sarsılarak izliyorum. Size ve halkınıza, derin üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum. Düşüncelerimiz kurbanların aileleriyle birlikte. Yaralıların hızlı bir şekilde ve tamamen iyileşmelerini diliyoruz. Almanya, bu zor zamanda ülkenizin yanındadır ve yardıma hazırdır.”


ABD: Ankara Büyükelçisi Ricciardone: “Mahsur kalan madencilerin sağ salim kurtulmalarını umuyoruz”, Almanya’nın Ankara Büyükelçilisi Pohl: “Madende halen mahsur kalan maden işçileri ve ailelerinin yanındayız”, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Moore: “Mahsur kalmış işçilerin kurtulması için dua ediyorum”, İran’ın Ankara Büyükelçiliği: “Olayda hayatını kaybedenlere Yüce Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve geride kalanlarına sabrı-cemil ve metanet dileriz”


PAPA: Katolik âleminin ruhani lideri Papa Franciscus, “Sevgili kardeşlerim, sizleri dün Türkiye’de, Soma’daki madende ölen ve yeraltında sıkışıp kalmış madenciler için dua etmeye çağırıyorum. Tanrı ölenleri evine kabul etsin, ailelerine teselli versin” ifadelerini kullandı.


RUSYA: Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soma’da maden ocağında meydana gelen patlama sonucu ölenler için Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a başsağlığı diledi.

İSRAİL: İsrail Büyükelçiliği, “İsrail Devleti ve halkı Türk halkının acısını içtenlikle paylaşır, ölenlere rahmet, acılı ailelere sabır, yaralılara acil şifa dilerken, mahsur kalan işçilerden olumlu haber almayı ümit eder” açıklamasını yaptı.

AZERBAYCAN: Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a başsağlığı diledi. Aliyev, “Bu faciayla ilgili üzüntünüzü paylaşıyor, size, hayatını kaybeden insanların aile ve yakınlarına, Türk halkına, hem kendi adıma hem de Azerbaycan halkı adına başsağlığı diler, yaralılara acil şifalar temenni ederim.”

KKTC: Başbakan Yorgancıoğlu: “Maden kazası, Kıbrıs Türk halkını da üzüntüye boğdu. Türkiye Hükümeti’ne başsağlığı, ölenlere rahmet ve ailelerine de sabırlar diliyorum”

UKRAYNA: Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk, hem kendi hem de hükümeti adına, kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi, yaralılara acil şifa temennisinde bulundu.

KATAR, KUVEYT, BAHREYN, GAZZE: Katar Başbakanı Abdullah bin Nasır Halife Al Sani’nin de taziye mesajını ilettiği belirtildi. Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın Cumhurbaşkanı Gül’e taziyelerini ilettiğini aktardı. Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife de Cumhurbaşkanı Gül’e taziyelerini bildirdi. Gazze’den Hamas hareketi de “kardeş ülke” Türkiye’ye taziyelerini bildiren bir mesaj yayınladı.

AVRUPA KONSEYİ: Genel Sekreter Thorbjorn Jagland, Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektubunda, feci kaza haberiyle derinden sarsıldığını belirtti.

‘YARDIMA GELELİM’

Soma’da 238 kişinin ölümüne neden olan maden kazasının ardından birçok ülkeden yardım önerisi geldiği bildirildi. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere İsrail, Fransa, Polonya, Almanya, İran, ABD ve Yunanistan, Türkiye’ye yardım teklif etti. Kaynaklar, Türkiye’nin bu önerilere karşılık, facianın meydana geldiği yerde en derin noktaya inilmek üzere olduğunu ve bölgede yeterli sayıda ekibin çalışması nedeniyle yardıma ihtiyaç bulunmadığını ifade ettiğini kaydetti.


Uluslararası medyada 1 numara

Soma’da meydana gelen maden faciası, uluslararası basında geniş yer bulurken arama kurtarma çalışmalarına ilişkin fotoğraf ve görüntülere geniş yer verildi. Dünyada en çok maden ve iş güvenliği kazasının yaşandığı ülkelerin başında gelen Çin’in ulusal basınında Soma’da yaşanan maden faciası geniş yer buldu.

Almanya

- Bild gazetesi, “Anneler ve eşler maden ocağının girişinde ağlıyor” başlıklı haberinde, Türkiye’deki felakette 200’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini yazdı.

- Süddeutsche Zeitung gazetesi “Kurtarma ekipleri madende mahsur kalan işçileri kurtarmak için çalışıyor”, Die Welt gazetesi “Maden faciasında 200’den fazla insan hayatını kaybetti” başlıklarını kullandı.

- Spiegel Online yüzlerce kişinin yerin altında mahsur kaldığını belirtti.

- Frankfurter Rundschau gazetesi, haberi “Yüzlerce ölü ve kayıp” başlığıyla duyurdu.

- Tagesspiegel gazetesi “İşçilere yapılan bir katliam” başlığını kullanarak, maden işçileri, sendikalar ve muhalefetin olayla ilgili hükümeti suçladığını belirtti.

İngiltere

- BBC, faciaya ilişkin gelişmeleri canlı yayınlarla aktardı. Ölü sayısının artmasının beklendiğini bildiren BBC, gece boyunca ailelerin çaresizce haber beklediğini kaydetti.

- Guardian gazetesi, “Türkiye’deki maden faciasında 200’den fazla kişi öldü” , Daily Telegraph gazetesi

“Türkiye’deki maden ocağında meydana gelen patlamanın ardından yüzlerce madenci hayatını kaybetti”,

Financial Times gazetesi de “Madendeki patlamada en az 201 kişi öldü” başlıklarını kullandı.

Hollanda

- NOS televizyonu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’ın açıklamalarına yer verdi.

- De Telegraaf “Maden ocağı faciası” ölü sayısının artmasından endişe edildiğini bildirdi.

İspanya

- El Pais gazetesi Türkiye’deki maden işçileri sendikalarının Avrupa’da en sık maden kazasının kendi ülkelerinde olduğunu söyleyip, güvenlik ve ekipman eksikliğinden yakındıklarını bildirdi.

- ABC ve La Vanguardia da benzer ifadeleri sayfalarına taşırken, İspanyol televizyonları da haber bültenlerinde Soma’daki maden faciasına yer verdi.

Fransa

- Le Figaro gazetesi, dün olayın yaşandığı saatlerde sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından flaş geçerken, gün boyu kazaya ilişkin gelişmeleri yakından takip etti.

- Le Monde gazetesi madenciliğin Soma halkının geçim kaynağı olduğunu yazdı.

Danimarka

- DR televizyonu, yüzlerce işçinin hâlâ mahsur olduğunu öne çıkarırken Ekstra Bladet gazetesi “en az 200 ölü 400 kişi mahsur” başlığını kullandı.

İsveç

- Svenska Dagbladet gazetesi patlama nedeniyle yangın çıktıktan sonra yüzlerce işçinin mahsur kaldığını belirtti.

Norveç

- TV2 televizyonu, Türkiye’de 1941’den bu yana 3000 kişinin maden kazalarında hayatını kaybettiğini ve Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa lideri olduğunu ileri sürdü.

Yunanistan

- Kathimerini gazetesi, facianın ardından üç günlük yas ilan edildiğini yazdı. “Türkiye’nin yüreği yandı” ifadesini kullanan gazete, facia nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Arnavutluk ziyaretini iptal ettiğini duyurdu.

Rusya

- Ria Novosti ajansı, Manisa’nın “Türkiye’de maden ocağında 200 kişi hayatını kaybetti” başlığı ile duyurdu.

Haberin Devamı