Gazete Vatan Logo

Dünya basınından Türkiye yorumu

İran’la imzalanan uranyum takası anlaşmasının dünyadaki yankıları sürüyor

Arap basını anlaşmayı ’krizi bitirebilir’ diye yorumlarken, ABD basını ’Bu açık bir hile’ tepkisini gösterdi

* GULF NEWS (B. Arap Emirlikleri)

Tahran’da imzalanan anlaşma uluslararası toplum tarafından kabul görürse krizi sona erdirebilir. Bu anlaşma bölge barışına büyük bir katkı olarak kabul edilmeli. Anlaşmanın mimarları Lula da Silva ve Tayyip Erdoğan, sadece İran ve Arap ülkelerini değil, ABD’nin baskısından bıkan ve İsrail’in utanmaz askeri tehditlerinden sıkılan gelişmekte olan ülkelerin de beğenisini kazandı. Anlaşmayla İran kendini daha az tecrit edilmiş hissedecek. Türkiye de diplomasi başarılarına bir yenisini eklerken, arabulucu rolünü de güçlendirecek.

* THE ECONOMIST (İngiltere)

Anlaşmanın başarılı olup olmayacağı net değil. İran kendine yarar sağlamak için Brezilya ve Türkiye’nin çabalarını istismar ediyor olabilir. Çünkü zamanlama manidar. Yeni yaptırımlar bile İran’ı nükleer silahtan vazgeçirmez. Türkiye ve Brezilya’nın çabaları sonuç vereceğe benzemiyor. Ama bu durum BM Güvenlik Konseyi’ni bölebilir. Bu durumda Ahmedinecad kazanan taraf olur.

* FINANCIAL TIMES (İngiltere)

Anlaşma, hem zamanlama hem de içerik itibarıyla bazı soruları gündeme getirdi. BM Güvenlik Konseyi’nin iki geçici üyesi, Türkiye ve Brezilya’nın, konsey dışındaki hamleleri nedeniyle, daimi üyeler alınganlık göstererek, kendilerini hakarete uğramış hissetmiş olabilir. Büyük ülkeler, “Yardımcı olmak istiyorsanız Batı’nın planına destek verin, uçuk fikirlerin peşinde koşmayın” görüşünde. Bu dar bir yaklaşım. Yükselmekte olan güçler Batı’nın kurallarıyla oynamak istemiyorlar

* WASHINGTON POST (ABD)

İran’ın; Türkiye ve Brezilya’nın aracılığıyla yaptığı son manevra açık bir hile. Ancak yaptırımları daha zor hale getiriyor. Latin Amerika’daki müttefikimiz ile 50 yıllık NATO üyesi Türkiye’nin liderleri en büyük ABD karşıtı isim olan Ahmedinecad’la ellerini kaldırarak poz verdi. Sam Amca’ya karşı başkaldırı ve zafer havasındaki bu fotoğraf Obama’nın dış politikasının zayıflığını da gözler önüne serdi. Amerika’nın müttefikleri ABD karşıtlarıyla aynı safta durmanın bedeli olmadığını gördü.

Haberin Devamı