Gazete Vatan Logo

Dünya Ayakkabı Günü

Bush'a ayakkabısını atan Iraklı gazeteci dünyada kahraman oldu...

Bush’a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci El Zeydi, kahraman oldu. Libya Zeydi’ye madalya vereceğini duyurdu. Irak’ta binlerce kişi sokaklara dökülüp ABD askerlerine ayakkabı attı. Facebook’ta Zeydi için grup kuran Iraklı gençler 14 Aralık’ın “Dünya ayakkabı günü” ilan edilmesini istiyor

Beyaz Saray’ı Barack Obama’ya devretmek için gün sayan ABD Başkanı George W. Bush sekiz yıllık iktidarında hemen hemen gittiği her ülkede protesto gösterileriyle karşılandı. Eylemciler “en sevilmeyen ABD Başkanı” sıfatına sahip olan Bush’un kuklalarını yaktı, Amerikan bayraklarını çiğnedi, çiftliğinin önünde kamp kurdu ya da kendilerini Beyaz Saray’ın demirlerine zincirledi. Ama hiçbiri önceki akşam Iraklı bir gazetecinin yaptığı eylem kadar ses getirmedi. Bağdat’a yaptığı veda ziyaretinde Irak Başbakanı Nuri El Maliki’yle basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı’na ayakkabılarını fırlatan El Bağdadi televizyonu muhabiri Muntasar El Zeydi, bir anda bütün dünyada Bush düşmalarının kahramanı haline geldi. Zeydi, basın toplantısında ayağa kalkarak, “Bu Irak halkından sana bir veda öpücüğü, köpek!” diye bağırmış ve ayakkabısını Bush’a fırlatmıştı. Bush bu saldırıyı eğilerek savuşturuken, Zeydi, “Bu da dullar, yetimler ve Irak’ta öldürülenler için...” diyerek diğer ayakkabısını da fırlatmış, bu ayakkabı da ABD Başkanı’na isabet etmemişti.

Gözaltında dövüldü

Gözaltına alınan Zeydi bu eylem için herhangi bir örgütten para alıp almadığına dair sorguya çekildi. Ayrıca uyuşturucu ve alkol testine sokuldu. Ayakkabılara da delil olarak el konuldu. New York Times ise Zeydi’nin Amerikalı ve Iraklı güçler tarafından öldüresiye dövüldüğünü yazdı. Irak hükümeti gazetecinin hareketini “barbarca ve rezalet” olarak nitelendirerek, kanalı özür dilemeye çağırdı.

Libya’dan cesaret madalyası

Arkadaşlık sitesi Facebook’ta da Zeydi adına 60’tan fazla grup kuruldu. Iraklı gençler arasında “14 Aralık dünya ayakkabı günü ilan edilsin” mesajları dolaşmaya başladı. Libya lideri Muammer Kaddafi’nin kızı Ayşe’nin başkanı olduğu Vaatasimu adlı yardım derneği de Zeydi’ye “cesaret nişanı” takacağını açıkladı.

Saddam’ın avukatı devrede

Saddam’ın avukatı Halil Duleymi de Iraklı gazetecinin savunmasını hazırladığını belirterek, “Amerikalıların da bulunduğu 200 avukat gazeteciyi ücretsiz savunmak için başvurdu” dedi. Zeydi bir devlet başkanına hakaret etmekten 2 yıl hapis cezası alabilir.

AYAKKABISINI KAPAN EYLEME KOŞTU

Irak sokaklarında Zeydi’ye destek gösterileri yapılıyor. Bağdat’ın Sadr semtinde, sokaklara çıkan binlerce Mukteda Sadr yanlısı, Zeydi’nin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Amerikan bayrakları yakan göstericiler, “Bush Bush dinle bizi, kafanda iki pabuç izi” sloganı attı. Şii kenti Necef’te yapılan destek gösterisinde de eylemciler bir Amerikan konvoyuna ayakkabı fırlattı.

MİLİTANLAR ESİR ALMIŞTI

Muntasar El Zeydi’nin geçen yıl Şii militanlar tarafından kaçırıldığı, daha sonra da serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Iraklı gazeteci haberlerini çalıştığı El Bağdadi televizyonuna “Zeydi işgal altındaki Bağdat’tan bildiriyor” diye geçiyordu.

Tepki normal yöntem yanlış

DÜNYAYI sarsan ayakkabı fırlatma eylemi özellikle gazeticilik meslek örgütleri tarafından tartışmaya açıldı.

Orhan Erinç (TGC Başkanı): Irak vatandaşı olarak işgal sonrasında yaşananlardan etkilenmiş olabilir ve bunda da haklıdır. Bu etkilenmenin dışa vurulacağı yer basın toplantısı olmamalıdır. Gazeteci olduğuna göre tepkisini, pabucuyla değil kalemiyle vermeliydi. Gazetecilikle bağdaşan tepki de bu olurdu.

Ahmet Abakay (ÇGD Başkanı): Bu saldırıdır, gazetecilik değildir. Örneğin bir zamanlar bir muhabir ‘Bosna’da Sırp vurdum’ dedi. Cinayet işledi, adam öldürdü ve bununla övündü. Bush’a tepki vermesi doğal, ama yöntemi ayakkabı fırlatmak değildir. Bu gazetecilik ölçülerine sığmıyor.

Dünya basınının alay konusu oldu

Bush’a ayakkabı fırlatılması ABD basınında da geniş yer buldu. New York Daily News gazetesi, “intihar saldırısı” (suicide attack) ve “ayakkabı” (shoe) kelimelerini birleştirerek “shoe-cide attack” başlığını kullandı. AP ajansı da Bush’un Irak’ın ardından gittiği Afganistan’da düzenlediği basın toplantısını, “Afgan gazeteciler ayakkabılarını çıkarmadı” başlığıyla verdi. Filistin basını, “Buraya gelirse kimin ayakkabı fırlatacağına şimdiden karar verelim” çağrısı yaparken, Londra’da yayımlanan El Kuds El Arap gazetesi, olayı “Bir savaş suçlusuna yakışan bir uğurlama” diye yorumladı. El Zeydi’nin çalıştığı Kahire merkezli El Bağdadiye televizyonu da, gazetecinin Amerikalıların Iraklılara vaat ettiği ifade özgürlüğü hakkını kullandığını belirterek, serbest bırakılmasını istedi.

‘KORUMALAR BİLE İZLEDİ, BUSH REFLEKSLERİNİ KONUŞTURDU’

ABD Başkanı Bush, Iraklı gazetecinin fırlattığı ilk ayakkabıyı ani bir hareketle kürsüye doğru eğilerek savuşturdu. Zeydi’nin ikinci ayakkabıyı attığında da yaptığı hamleyle kendisini korudu. İngiliz gazeteleri, “İyi eğitimli korumalar bile donup olayı sadece izlemekle yetinirken, tehlikeyi daha ilk anda fark eden Bush reflekslerinin ne kadar iyi olduğunu gösterdi. Sporcu kişiliğinin bunda etkisi büyük olmalı” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı