Gazete Vatan Logo

Dünya 5’ten büyük artık tescilli!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘RTE’ markasının ardından “Dünya beşten büyüktür” sözünü de tescil ettirdi. Artık bir marka olan söz altında yapılacak faaliyetler ise, “Kırtasiye ürünleri, ambalajlama, matbaa, basılı yayınlar, kitap, dergi, takvim, poster, fotoğraf, badana-boya malzemeleri, reklamcılık, pazarlama vs” şeklinde sıralandı...

Dünya 5’ten büyük artık tescilli!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem isim hem de şekil olarak “RTE” markasının ardından “dünya beşten büyüktür” sözünü de tescil ettirdi.

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, Erdoğan’ın vekili Arzu Akalın Türk Patent ve Marka Kurumu’na Haziran 2018’de başvurarak, “Dünya Beşten Büyüktür” sözünün tescil edilmesini istedi. Erdoğan daha önce kendi adı olan “Recep Tayyip Erdoğan”, “RTE” ve kendi adına oluşturulan vinyet şekli tescil ettirerek, markalaştırmıştı. Türk Patent ve Marka Kurumu, yapılan başvuruyu incelemeye alarak Ekim 2018’de karar aşamasına geldi. Herhangi bir engel bulunmadığı belirlenince talep tescillendi ve böylece “Dünya Beşten Büyüktür” sözünün sahibi Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu.

Koruma altında

“Dünya Beşten Büyüktür” sözü aynı zamanda koruma altına alındı. Her yıl mevzuat çerçevesinde ücreti ödenerek Türkiye ve uluslararası zeminde markanın başkaları tarafından kullanılması engelleniyor. Örneğin yabancı bir ülke bu sözü ticari faaliyeti için kullanırsa derhal itiraz yapılacak ve mahkeme kararı ile iptal ettirilebilecek.

Haberin Devamı

Reklamcılık ilk sırada

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tescil ettirdiği “Dünya Beşten Büyüktür” markasının altında yürütülecek faaliyetler şöyle sıralandı:

“Reklamcılık, pazarlama ve halkla ilişkiler ile ilgili hizmetler, ticari ve reklam amaçlı sergi ve fuarların organizasyonu hizmetleri, reklam amaçlı tasarım hizmetleri; alıcı ve satıcılar için online pazaryeri (internet sitesi) sağlama hizmetleri. Büro hizmetleri; sekreterlik hizmetleri, gazete aboneliği düzenleme hizmetleri, istatistiklerin derlenmesi, büro makinelerinin kiralanması hizmetleri, bilgisayar veri tabanlarındaki bilginin sistematik hale getirilmesi, telefon cevaplama hizmetleri. İş yönetimi, idaresi ve bu konular ile ilgili danışmanlık, muhasebe ve mali müşavirlik hizmetleri, personel işe yerleştirme, işe alma, personel seçimi, personel temini hizmetleri, ithalat-ihracat acente hizmetleri, geçici personel görevlendirme hizmetleri. Açık artırmaların düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi hizmetleri.

Haberin Devamı

Her türlü kağıt

Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için kağıt, karton (mukavva); kağıt veya karton malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, karton kutular; kağıttan yapılmış tek seferlik kullanıma mahsus ürünler; (kırtasiye amaçlı ürünler hariç) kağıt havlular, kağıt peçeteler. Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri. Matbaa ve ciltleme malzemeleri. Basılı yayınlar, basılı evrak; kitaplar, dergiler, gazeteler, faturalar, irsaliyeler, gelir makbuzları, takvimler, posterler, fotoğraflar, afişler, tablolar, çıkartmalar, pullar. Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç): kırtasiye tipi kağıt ürünler, yapıştırıcılar, kalemler, silgiler, kırtasiye tipi bantlar, el işi için karton.

Eğitim hizmetleri

Eğitim ve öğretim hizmetleri. Sempozyum, konferans, kongre ve seminer düzenleme, idare hizmetleri. Spor, kültür ve eğlence hizmetleri (sinema, spor karşılaşmaları, tiyatro, müze, konser gibi kültür ve eğlence etkinlikleri için bilet sağlama hizmetleri dahil). Dergi, kitap, gazete v.b. gibi yayınların basıma hazır hale getirilmesi, okuyucuya ulaştırılmasına ilişkin hizmetler (global iletişim ağları vasıtasıyla anılan hizmetlerin sağlanması da dahil). Film, televizyon ve radyo programları yapım hizmetleri. Haber muhabirliği hizmetleri, foto-muhabirliği hizmetleri. Fotoğrafçılık hizmetleri. Tercüme hizmetleri.”

Haberin Devamı

Marka başvurularının % 85’i kabul ediliyor

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun bazı verileri ise şöyle:

- Türkiye’de toplam patent başvurularının yüzde 20 ila 30’u arası belgeye dönüştürülüp tescilleniyor. Markada ise bu oran yüzde 85’e ulaşıyor. Yani her 100 marka başvurusundan 85’i eğer markanın örneği yoksa derhal belgelendiriliyor.

- Patent, marka ve tasarımlar tescillendikten sonra yıllık ücretler ödenerek koruma altına alınabiliyor. İsterse bir kişi 20 sene bile koruma kararı aldırtabilir.

- Patent, marka ve tasarımları ticarileştirme için tescilleniyor. Ancak Türkiye dahil dünyada bu ticarileştirme oranı yüzde 2 veya 3 civarında. Türkiye’de belgelendirilen yüzde 30’luk patent başvuruları yüzde 85 olan marka başvurularının ancak yüzde 2 veya 3’ü ticari faaliyete konu olabiliyor.

Haberin Devamı

Erdoğan BM’nin yapısını eleştirmek için kullanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “dünya beşten büyüktür” sözünü, değişmeyen beş daimi üye ülkesi bulunan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yapısını eleştirmek için kullanıyor. Erdoğan’ın bu ifadesi, dünya ülkelerinin büyük bölümünden de destek görüyor. (Milliyet)