Gazete Vatan Logo

Dumankaya Mozaik'te kampanya!

Dumankaya projelerinden daire sahibi olanlar ne kazanıyor? İşte detaylar...

Dumankaya Mozaik'te kampanya!

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Değer Dumankaya ile, Dumankaya İnşaat'ın son projelerinden, konut sektöründen ve kentsel dönüşümden konuştuk. Tüketicinin kentsel dönüşüm sürecinde dikkat etmesi gereken noktalara da değinen Barış Dumankaya, son projeleri Dumankaya Mozaik'te devam eden kampanyalarını da Milliyet.com.tr'ye anlattı. İşte detaylar...

Bengü Öner: Konut sektörü 4. çeyrekte nasıl seyrediyor? 2015 beklentileriniz neler?

Barış Dumankaya: Bu sene seçimlerin olmasından dolayı satış rakamları biraz düştü. TÜİK verilerine bakıldığında bu düşüşün %20 civarında olduğunu görüyoruz. Seçimler atlatıldıktan sonra belirli bir toparlanma gerçekleşti. Biz 2014 senesinin 2013 senesine göre biraz daha düşük bir rakamla kapatacağını öngörüyoruz. Bundaki en önemli neden de 4. çeyrekteki satışların artmasıdır. Seçimlerden sonra gerçekleşen artış trendinin devam edeceğini düşünüyoruz.

17 ve 25 Aralık sürecinden sonra insanlara hükümete bir şey olur mu kaygısı vardı. 2015’te böyle bir belirsizlik yok. Yani “mevcut iktidar partisi değişir mi?” gibi bir şüpheye sahip değil insanlar. Böyle bir belirsizlik durumunun olmaması insanları yatırıma sürükleyecektir. 2015 senesi 2014’e göre satışların daha yüksek olacağı bir sene olacak. Bizler de planlarımızı buna göre yapıyoruz. İki projemizin lansmanını 2015’e bıraktık.

Haberin Devamı

Bengü Öner: Dumankaya İnşaat’ın farkı nedir? Yatırımcı neden tercih etmeli?

Barış Dumankaya: Türkiye’de yaklaşık iki yüz elli bin tane müteahhit var ve girilmesi en rahat ve kolay sektörlerden biridir inşaat sektörü. 51 yıllık bir geçmişi olan, yirmi bine yakın konutu müşterilerimize teslim eden bir firmanın yeri ayrı olmalıdır. Özellikle İstanbul’da aynı segmentteki rakiplerimizle rekabet ediyoruz. Bu noktada farklılaşmak çok önemlidir. Eski tarz yapılardan yeni tarz yapılara geçişte, sosyal kullanım alanlarını ön plana çıkarmada, sadece dört duvar bir daire değil de yaşam standardı inşa etmekte farkımız olmuştur. Dumankaya IQ dediğimiz akıllı ev projemizi çoğu konutta kullanmamız insanların gözünde bizi farklı bir alana itiyor. En önemli hizmetimiz de satış sonrası güvencemizdir. Kanunen 2 yıl garanti vermekle birlikte sonrasında da konuttaki en ufak sıkıntıda dahi yanlarında olacak personellerimiz mevcut. Dolayısıyla müşterimiz yalnız başına kalmıyor. Artık olay sadece konut satmakla bitmiyor. Satıştan sonra da müşteri memnuniyetini sağlamanız gerekiyor. Örneğin biz müşterilerimizin sağlıklı yaşamalarını istiyoruz ve bu nedenle projenin altına 4500 metrekare genişliğinde bir sağlık tesisi yapıyoruz. Daha birçok ilkle sektörde ilerliyoruz.

Haberin Devamı

Bengü Öner: Şu an satışına ağırlık verdiğiniz projeler hangileri?

Barış Dumankaya: Maltepe bölgesinde 18.500 metrekare büyüklüğünde, 150’ye yakın dükkan, 140 civarında ofis ve rezidans dediğimiz 1040 tane dairesi bulunan Dumankaya Ritim projemiz var. Çok güzel bir lokasyona sahip bir proje oluyor. İkinci katından itibaren denizi tamamıyla görebiliyor. 1+1’den 4+1’e kadar farklı daire seçeneklerimiz var. Dumankaya vade sistemi ve banka kredisiyle yaptığımız özel Dumankaya kampanyaları mevcut bu projede.

Haberin Devamı

Bundan 2 ay önce lansmanını yaptığımız Dumankaya Mozaik diye bir proje çıkardık. Bu proje de çok gelişmekte olan Sancaktepe Bölgesinde. Bu projemizdeki farklılığımızda dört farklı dekorasyon seçeneği sunuyoruz. Yani bu projede dört farklı yaşamdan istediğinizi yaşayabiliyorsunuz.

Çeşitli dış cephe özelliklerindeki binaları uyumla bir araya getiren proje, ferahlığı sevenler için yüksek tavanlı daireleri, siyah ve beyazın öne çıktığı modern daireleri, meşe detaylarla tuğla duvarların sıkça kullanıldığı country tarzı daireleri ve minimalizmi sevenler için İskandinav tarzı daireleri bir araya getiriyor.

Bunların haricinde çok yüksek katlı olmayan balkonlu bir nevi mahalle havasını yaşatan bir proje hedefledik. Peyzajıyla, yürüyüş parkuruyla, spor tesisiyle beraber insanların güvenli bir şekilde yaşadığı bir proje olarak satışa sunduk. Beklediğimiz tepkiyi de aldık. Lansman sürecinde satışa açtığımız dairelerin neredeyse tamamı satıldı.

Haberin Devamı

Kartal’da sahil yolunda bir projemiz var. Bu projede karma bir proje. Alt tarafta mağazaların, bir üstünde ofislerin bulunduğu butik bir projedir Dumankaya Horizon. Bu projemizin de satışları devam etmektedir.

Yine Avrupa Yakasında ticarilerin ağırlıkta olduğu Dumankaya Miks projemiz var. Yatırımcı için kiralanabilir olan ve getirisi yüksek olan bir proje.

Halkalı ve Esenyurt bölgelerinde Dumankkaya Modern ve Dumankaya hi-Fit projelerimiz var. Satışlarımız neredeyse bitti ve teslimleri yapmaya başladık.

DUMANKAYA MOZAİK'TE KAMPANYA

Bengü Öner: Dumankaya Mozaik’te fiyatlar ve ödeme seçenekleri nasıl? Lansman fiyatları ne zamana kadar geçerli?

Barış Dumankaya: Lansmanını iki ay önce yaptık bu projenin. Hala ekonomik fiyatlarımız devam ediyor.

Projede 149.000- TL’den başlayan fiyatlarla stüdyo, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konut seçenekleri mevcut. Lansmana özel peşin ve banka kredili ödemelerde %10 indirim, peşinatı teslimde ödeme ve Dumankaya finansman sistemi ile 36 ay %0 faiz imkânı ile ev sahibi olmak mümkün.

Bengü Öner: Dumankaya Mozaik yatırımcısına ne kazandıracak?

Barış Dumankaya: Henüz projenin iki aylık süreci tamamlandı. 36 aylık bir proje olduğu için şu an hala başındayız ve fiyatlarımız hala uygun. Vade sistemini hem bankayla hem de Dumankaya Vade sistemiyle yapabiliyoruz. %25 gibi bir peşinat veriyorsunuz ve gerisini vadelendirebiliyoruz. Net bir rakam verememekle, her projemizde olduğu gibi projemizde de kazandırıyoruz. Bazı projelerde %200 olurken bazılarında %80 olabiliyor. Bunu önceden tahmin etmek pek sağlıklı olmayabiliyor. Bu proje diğerlerinden farklı bir projedir. Bina kirliliği olmayan güzel bir peyzaja sahip olan ve değer kazanabilecek bir proje. Benim genellikle yatırımcıya tavsiyem lansmana müteakip 6 ay içerisinde herhangi bir projemizden daire almalarıdır. Zaten peşimizde böyle bir kitle var. Biz nerede proje yaparsak bu kitle lansmanda daire alıyorlar. Böylece kazanıyorlar.

Bengü Öner: Gelecek dönemde hayata geçireceğiniz projelerden biraz bahseder misiniz?

Barış Dumankaya: Fikirtepe bölgesinde çıkacağımız bir kentsel dönüşüm projemiz var. İlk etaptaki proje yaklaşık 12 dönüm üzerine kuracağımız 610 dairelik bir proje olacak. 2015’in ilk aylarında bu projeye başlamak istiyoruz. Yine Gebze Çayırova’da 4500 konutluk çok güzel bir projemiz olacak. Bu proje devamlı birikimi olan fakat bütçesine uygun daire bulamayan insanlara yönelik olacak. Özellikle Çayırova bölgesi İstanbul’a yakınlığıyla yeni gelişecek yerlerden biri olacak. İstanbul’un her yerinde arsa fiyatları çok değerlendi. Dolayısıyla bu bölge daha bakir bir bölge. İlk kapsamlı konut projesini de biz yapacağız.

Bengü Öner: Dumankaya başka hangi bölgelerle ilgileniyor?

Barış Dumankaya: Genel olarak İstanbul’un her tarafıyla ilgileniyoruz. Burada önemli olan arsanın fiyatı. Uygun fiyatla bulduğumuz her arsayı değerlendiririz. Yabancı ilgisinden dolayı da İstanbul’un her tarafında konut satmak mümkün. Örneğin yakın zamanda Dubai’de bir fuara katıldık. Gerçekten İstanbul’a talebin yüksek olduğunu görüyoruz. Satışlarımızın nerdeyse %30’unu biz yabancıya yapıyoruz. Bu yabancı yatırımcı da olabilir oturumcu da olabilir. Burada en büyük ihracatçı biziz aslında. Herhangi nihai mal üreticisi malı tüketiciye teslim ettiği anda ilişkisi biter. Fakat biz daireyi sattığımız zaman yazını veya yılın herhangi bir dönemini burada geçiriyor. Yani kendi ülkesinde kazandığı parayı gelip bizim ülkemizde harcıyor. Dolayısıyla daire satarak ülkeye hem döviz girdisi sağlanıyor hem de turist çekmiş oluyoruz.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DİKKAT!

Bengü Öner: Kentsel dönüşümle ilgili başka çalışmalarınız olacak mı yakında?

Barış Dumankaya: Kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalarımız var. Ayrıca Dumankaya Kentsel Dönüşüm A.Ş adında bir şirketimiz de var. Kentsel dönüşüm bir süreç meselesi yani çabuk gerçekleşmiyor. Bazen bir parselde 1000 kişiyle muhatap olabiliyorsunuz. Haliyle herkese hitap edemiyorsunuz. Bu ve benzeri durumlarla sürekli karşılaşıyoruz. Kentsel dönüşümde rekabet hızla yükselirken bir yandan da çok acemi müteahhit mevcut. Tabii biz yine tekliflerimizi veriyoruz. Bu işlerde tüm analizlerin yapılması gerekiyor, en ince ayrıntıyı düşünerek çalışmak gerekiyor. Bizim teklif verme sürecimiz dahi iki hafta sürüyor. Şunu müteahhitler gözden kaçırıyor; kentsel dönüşüm projelerinde nakit akışı müteahhidi bir süre sonra eksiye getiriyor. Uzun vadede yüksek paralar kazanabilirsiniz ancak kısa vadede de yüksek miktarlar enjekte edebilirsiniz. Böylece projenin ortasında zor durumda kalabiliyorlar.

Örneğin %50 kat karşılığı olan bir projede %70 veren müteahhitler projenin ortasında sıkıntıya giriyorlar. Bölge halkı için Dumankaya ismi %3 ila %4 arasında bir artı puan katarken %70 veren müteahhitlerle anlaşıyorlar. Fikirtepe’de bunu yaşadık mesela. Biz bunların hesabını yaptıktan sonra teklifler veriyoruz. Ayrıca Dumankaya olarak 51 yıllık geçmişe sahip bir firmayız. Firma geçmişinin olması güvenirliliği arttırıyor. Kentsel dönüşüm konusunda da çalışmalarımıza devam ediyoruz ama genel olarak yasal katkılara ve zamana da ihtiyaç var.