Gazete Vatan Logo

Düğün dernek büyüttü

Dış ticaret açığı güçlü otomotiv ihracatına karşın altın ile yüzde 49 arttı. Düğün mevsimi, jeopolitik gelişmeler ve fiyatların gerilemesi altın talebini patlattı. Altın ithalatı 48 tonla tarihi rekora imza attı

Düğün dernek büyüttü

Dış ticaret Mayıs’ta otomotivdeki güçlü ihracata rağmen altın ithalatındaki sert yükselişin etkisiyle yüzde 49.5 artışla 7.65 milyar dolar oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Mayıs’ta geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 9.5 artarak 13.22 milyar dolar, ithalat yüzde 21.4 büyümeyle 20.88 milyar dolar olarak gerçekleşti.

İhracattaki artışta itici güç motorlu kara taşıtları olmaya devam etti. İhracatta Mayıs’ta geçen yıla kıyasla kaydedilen 1.15 milyar dolar artışın 522 milyon doları otomotivden geldi.

Mayıs 2016’da altın ihracatı ön plana çıkarken, bu yıl aynı dönemde ithalatta ciddi artış yaşandı. Gram altın fiyatındaki gerileme, yaklaşan düğün sezonu ve jeopolitik riskler nedeniyle artan talebin altın ithalatında artışa neden oldu. Gümrük Bakanlığı’nın verilerine göre, geçen yılın Mayıs ayında kıymetli madenler 1.4 milyar dolar ile en çok ihracat yapılan ikinci kalem olarak kayıtlara geçerken, Mayıs 2017’de 2.23 milyar dolarlık kıymetli maden ithalatı gerçekleşti. Altın en çok ithalat yapılan ikinci sektör unvanını aldı. Kıymetli maden ithalatı Mayıs’ta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 237 artış gösterdi.

Haberin Devamı

İthalat 160 tona çıkabilir

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, yurt içinde gram altın fiyatının 140 TL civarına gerilemesi ve yaklaşan düğün sezonu nedeniyle Ramazan öncesi altın talebinin arttığını belirtti. Yıldırımtürk, “Jeopolitik risklerde artış, düğün sezonu nedeniyle üretim artışının yanı sıra Irak’tan gelen talep ve takı ihracatındaki artış da altın ithalatının artmasına neden oldu” diye konuştu.

altın tithalatı Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 100 artışla 48 tona çıkarak Ağustos 2008’de gördüğü tarihi zirveye yükseldi. Borsa İstanbul’un verilerine göre, ilk 5 ayda ithalat son 10 yılın yıllık ortalaması olan 126 tonu aşarak 128.4 tona yükseldi. Ocak-Mayıs dönemindeki ithalatın yaklaşık yüzde 40’ı sadece Mayıs’ta gerçekleşti. Düğün mevsimi nedeniyle yılın ikinci yarısında talebin artacağı altın ithalatının yılı 150-160 tonla kapatacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı