Gazete Vatan Logo

Düğümü çözebilecek detay

Dink'i vurmadan 2.5 saat önce kimlerle yazıştı?

Neredeyse her celsesi katil zanlılarının cüretkar şovlarına sahne olan Dink suikastı davasında bu kez duygusal sahneler yaşandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Ogün Samast ile tutuksuz sanıklar Ersin Yolcu, Ahmet İskender ve Salih Hacısalihoğlu katıldı. Müdahiller Rakel Dink ile Orhan Dink ve Ali Bayramoğlu da hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Erkan Canak olmadığı için duruşmaya Hakim Resul Çakır başkanlık etti.

‘Güvercin’ yazısı ağlattı

Müdahil avukat Fethiye Çetin, Hrant Dink’in yazılarını okuyarak dijital sunum eşliğinde taleplerini açıkladı. Müdahil avukatlarının hazırladığı sunumda Hrant Dink’in Boğaziçi Üniversitesi’nde katıldığı bir konferansta 301. maddeden yargılandığı dava sürecini anlattığı görüntüleri de yer aldı. Avukat Hanım ayrıca, Dink’in “Ruh Halimin Güvercin Tedirginliği” ve “Neden Hedef Seçildim” başlıklı yazılarını okudu. Eşini ekranda gören Rakel Dink, gözyaşlarını tutamadı. Hrant Dink’in Sabiha Gökçen’le ilgili haberinin ardından Agos Gazetesi önünde, Ergenekon terör örgütüne yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan eski İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı Levent Temiz’in de aralarında olduğu bir grup tarafından yapılan açıklamanın görüntüleri ile Dink yargılanırken Kemal Kerinçsiz ve beraberindekilerin Şişli Adliyesi önündeki eylemleri de heyete izletildi. Levent Temiz’in bu açıklamada Dink’in hedef olarak seçildiğini söylemesi dikkat çekti.

‘İstihbaratı emniyete verdim’

Tutuklu sanık Erhan Tuncel, telefon ve internet kayıtlarının çıkarıldığı takdirde kendisinin beraat edeceğini belirterek “4 önemli görüşmem var. İçinde Dink’in ismi geçiyor. Bu görüşmelerim dosyada yok. Onlar çıkarılırsa ben bu davadan beraat ederim. Ben Hrant Dink’in öldürüleceği istihbaratını emniyete verdim. Hatta nokta da söyledim. Agos Gazetesi’nin önünde Dink’in ensesinden vurularak öldürüleceğini söyledim. İstihbarat mantığında değerlendirildiğinde benim ödüllendirilmem lazım. Bu olayın Türkiye’ye verdiği zarar ortadadır. Tahliyemi talep ediyorum” diye konuştu. Mahkeme heyeti, Fethiye Çetin’in görüntülü sunumunun gereğinin yapılabilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verdi. Heyet ayrıca müdahil avukatlarına, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve kovuşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerini sunmaları için gelecek oturuma kadar süre verilmesini kararlaştırdı. Tuncel, Hayal ve Samast’ın tutukluluk hallerinin devamına karar mahkeme duruşmayı 25 Ekim’e erteledi.

‘Birini öldürdüm’ diye bağırdı

Duruşmada, Ogün Samast’ın cinayet günü gittiği Şafak Sokak’taki internet kafenin sahibi tanık olarak dinlendi. Bir cinayet nedeniyle tutuklu olan polis memuru Cavit Kılıç halen Uşak Emniyet Müdürlüğü kadrosunda olduğunu ancak adam öldürmek suçundan tutuklu olduğu için açıkta olduğunu söyledi. Samast’ı tanıdığını ifade eden Kılıç, şunları anlattı: “Şişli’de Şafak Sokak’ta internet kafe ve temizlik firmamız vardı. Samast olay günü internet kafeye geldi. Üzerinde beyaz şapka ve kot mont vardı. 5 No’lu masada oturdu. 2,5 saat yazıştı ama kiminle yazıştı bilmiyorum. Yazışırken heyecanlı olduğunu gördüm. Olay sonrası polislere ifade verdim. İlk eşkali veren benim. Silah sesi duydum. Cama çıktım baktım. Camdan sokağa baktığımda Ogün’ü koşarken gördüm. ‘Birini öldürdüm’ diye bağırarak koşuyordu. Yanında herhangi bir kimse yoktu. Yazışmalarının camdaki yansımasına bir ara gözüm takıldı. İstanbul’u fazla bilmediğini yazıyordu. Aynı anda 5 6 arkadaşı ile MSN penceresi açıp konuştuğunu gördüm.” 2.5 yıllık tutukluluğu sırasında çok fazla kilo alarak büyük değişim geçiren katil zanlısı Ogün Samast, bu kez de duruşmaya gözlük takarak geldi.

SUİKASTTEN ÖNCE KİMLERLE YAZIŞTI?

Başka bir cinayetten tutuklu polis Cavit kılıç, Dink suikastının işlendiği gün işlettiği internet kafeye gelen Ogün Samast'ın dışardaki son saatlerini anlattı: "Yaklaşık 2.5 saat, 5-6 arkadaşıyla MSN'de görüştü. Kafeden çıktıktan 20 dakika sonra silah sesini duydum, 'birini vurdum' diye bağırıp kaçıyordu." Hakim "polis ifadende bunu anlatmamışsın" deyince, polis "ne sordularsa anlattım" yanıtını verdi.

Dink’i karşısında görünce gözyaşlarına boğuldu!

Üzerinden 2.5 yıl geçen Dink cinayetinin 14’üncü duruşması, dün görüldü. Duruşmada Hrant Dink’in Boğaziçi Üniversitesi’nde verdiği bir konferansta İstanbul Valiliği’nde aldığı tehdidi anlatan konuşması projeksiyon cihazıyla duvara yansıtılınca, eşi Rakel gözyaşlarına hakim olamadı.


Haberin Devamı