Gazete Vatan Logo

Dudak tiryakisi

Dün dolarda çok enteresan saatler yaşandı. TCMB’nin “Gerekli adımlar atılacak” mesajı 4.50’ye fırlayan dolara geri adım attırdı. TCMB Başkanı’na randevu verilmesi de iyimserliği pekiştirdi. Faiz silahı çekilmeden, sadece sözlü açıklamalar 10 kuruşluk gerileme yarattı

Dudak tiryakisi

Dün kurla işi olanların adeta başı döndü. Sabah saatlerinde 4.50 ile tarihi bir zirve deneyen dolar daha sonraki gelişmelerle yönünü aşağı çevirdi. Ancak 3 saatlik bir sürede kur, 10’ar kuruşluk tam 3 git gel yaşadı ve adeta piyasaları da sarhoş etti.

Dün kur cephesinde çok enteresan saatler yaşandı. Güne yeni bir rekorla başlayan doların ateşini önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sözlü müdahale ile düşürmeye çalıştı. Bu müdahale 5 kuruşluk bir geri çekilmeye neden oldu. Ardından bir gelişme daha oldu ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın, AK Parti Genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceği bilgisi terminallere düştü. Bu haberin piyasada öğrenilmesi ile birlikte kurdaki geri çekilme hızlandı ve 4.40’lar seviyesi görüldü.

Ancak çok kısa bir süre sonra söz konusu buluşmanın bir ekonomi zirvesi olmadığı, İran heyetinin kabulü ile ilgili bir rutin toplantıya TCMB Başkanı’nın da katılacağı yönünde bir düzeltmeye gidildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Mahmud Vaizi ve beraberindeki heyetle AK Parti Genel Merkezi’nde yapacağı görüşmeye ilişkin Reuters’a bilgi veren bir yetkili, toplantıya TCMB Başkanı Çetinkaya ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katılacağını ancak olağanüstü bir ekonomi toplantısı yapılmayacağını belirtti. Bu gelişmeler doları bir indirdi bir kaldırdı.

Haberin Devamı

Somut adım bekleniyor

TCMB dün dolara sözlü müdahalede bulunarak, açıklama yaptı. Açıklamada, “Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmektedir. Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Endişeler kuvvetli

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Küresel piyasalardaki gelişmekte olan ülkelere yönelik endişeler ve fon çıkışları son dönemde hiç olmadığı kadar kuvvetli. Benzer ülkelere baktığımızda emtia gelirleri sayesinde dış finansmana Türkiye kadar bağımlı bir ülke de yok diyebiliriz. Bu gelişmeler Türk piyasalarını satışlara açık bırakıyor. Siyasilerin düşük faiz söylemleri de bu baskıyı artırıyor. Görünüşe göre 7 Haziran’ı beklemeden bir faiz artışına doğru gidiyoruz” diye konuştu. Bankacılar TCMB’nin de yakından izlediği 1 aylık zımni oynaklığın 20 olan değerinin de üzerine çıkarak geçen yılın Ocak ayından sonraki en yüksek seviyesinde seyretmesi sonrası TCMB’nin yeni bir adıma gittikçe yaklaştığını öngörüyor. TL bu yıl dolar karşısında yüzde 15’e yakın değer kaybederek gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybedenlerden biri durumunda.

Haberin Devamı

Şimşek destek verdi

TCMB’nın sözel müdahalesine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarla destek verdi. Bloomberg News’un Türkiye Büro Şefi Benjamin Harvey’in paylaştığı bir habere yanıt olarak, Twitter hesabından İngilizce yaptığı açıklamada Şimşek, “Sonunda politik pragmatizmin üstün geleceğini umuyor ve buna inanıyorum. Kurallara dayalı piyasa ekonomisi ilerisi için tek makul seçenektir. Bu bağlamda sağlam, ihtiyatlı politika çerçevesine bağlıyız. Politika bileşimi seçimlerden sonra büyük ihtimalle çok daha iyileşecektir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı