Gazete Vatan Logo

Duble’den otoyola

Seçimlere 1 ay kala Başbakan Davutoğlu ve ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu TOBB’da karşı karşıya geldi. Davutoğlu duble yol stoğunun 23 bin 150 kilometreye çıktığını yeni hedefin Edirne’den Habur’a otoyol olduğunu belirtti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, duble yol stoğunun 23 bin 150 kilometreye çıktığını belirterek, “Şimdi hedefimiz, ulaştırmada duble yollardan otoyollara geçişi sağlamaktır. İstanbul-İzmir, Ankara-İzmir, İstanbul-Habur arasında, Edirne’den Habur’a kadar bütün hattı otoyollarla geçecek ve Avrupa’yı Asya’ya bağlayan İstanbul Boğazı’nı Mezopotamya’ya ve Hazar’a bağlayan geniş otoyolların yapımını proje kapsamına aldık” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 71. Genel Kurul toplantısına katılan Davutoğlu seçimi kazanmaları halinde startını verecekleri altyapı projelerini açıkladı. Davutoğlu, özellikle çok büyük çığır açan altyapı projelerine ağırlık vereceklerine işaret ederek, şu görüşleri dile getirdi: Temel hamlemiz, duble yollardan otoyollara geçiştir. Türkiye, 2002 yılında bırakın yüksek hızlı trenden bahsetmeyi, var olan demiryollarını nasıl rehabilite edeceğini tartışıyordu. Şimdi yüksek hızlı tren hatlarını yaygınlaştırıyoruz. İstanbul, Eskişehir, Ankara, Konya arasındaki yüksek hızlı tren hattını önümüzdeki dönemde 3 bin 500 kilometre daha da genişleteceğiz ve İstanbul’dan Hazar’a kadar yüksek hızlı trenin hayata geçirilmesini sağlayacağız.
Çin’e kadar uzanacak
Ankara-Sivas-Erzincan-Erzurum hattı, Kars-Tiflis-Bakü hattıyla birleşecek, oradan da Çin’e kadar uzanan en geniş demiryolu hattını, bir anlamda modern İpek Yolu’nu, demiryolu haline getirecek büyük bir projenin merkez ülkesi Türkiye olacak. Antalya turizm havzasını Kapadokya turizm havzasına bağlamak üzere Antalya, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri yüksek hızlı trenini yapacağız. Kuzey’den güneye Samsun-Ankara arasında ve ayrıca Zonguldak-Mersin arasında da kuzey güney hattı boyunca hızlı tren ve hızlı yük taşımacılığına ağırlık vereceğiz.”
“Avrupa içinde Almanya, Fransa, İtalya’dan bir hat çekin, Doğu Asya’da da Japonya, Çin ve Hindistan’dan, geri kalan Afro-Avrasya’nın en büyük üretim üssü Türkiye’dir” diyen Davutoğlu, bu üretim üssünün çevredeki krizlerden etkilenmemesi ve bütün dünyaya ihraç pazarı olarak açılabilmesi için her türlü tedbiri aldıklarını ve almaya devam edeceklerini söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti: “Nerede bir Türk girişimcisi varsa orada Türkiye Cumhuriyeti’nin konsolosu, büyükelçisi olacak, oraya THY sefer yapacak. Sadece bir sektöre değil, bütün sektörlere ilgi gösterecek ve bu sektörel gelişmeyi dünyaya yayma konusunda kararlı bir politika takip edeceğiz.”
İflas erteleme ve iş davaları istismar ediliyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 71. Genel Kurulu “1915-2015 Aynı Ruh Aynı Heyecan Bölgesel Yıldızdan Küresel Yıldıza” sloganıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın katılımıyla gerçekleşti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Seçimler ülkemizde daha parlak bir gelecek inşasına başlangıç olmalı. Ülkemizin yıldızını yeniden parlatmalı, reel sektörümüze yeniden heyecan vermeliyiz. Türkiye’nin yeni bir büyüme modeline ihtiyacı var” dedi.
Hisarcıklıoğlu, seçimden sonra kurulacak yeni hükümetten ve parlamentodan da beklentileri olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’nun (KKDF) kaldırılması, özel sektör üzerindeki girdi maliyetlerin azaltılmasını sağlayan cesur bir adımdı. Aynı cesur adımları damga vergisi, peşin vergi ve elektrikteki TRT payı için de bekliyoruz. İstihdam üzerinde yüklerin de rakiplerimiz seviyesine indirilmesi bekliyoruz. Vergi sistemi mevzuatı basit ve net olmalı ki, bürokratların keyfi yorumuna muhtaç kalmayalım. Gelin vergisini aksatmadan ödemiş olanları ödüllendirelim. Yargı süreçleri mutlaka hızlandırılmalı. Belirli bir tutarın altındaki ticari davalarda tahkim artık zorunlu olmalı. Son dönemde görüyoruz ki iflas ertelemesi ve iş davaları giderek daha fazla istismar ediliyor. Buna karşı da tedbir alınmalı. Belki de en önemlisi, iş adamı işini kanuna uygun yapacak. Düzgün çalışacak. Yapmadığında da hesabını verecek. Zaten veriyoruz. Peki, keyfi kararla haksız yere bir müteşebbisin hayatını karartan bürokrat niye dokunulmaz olsun. Nasıl özel sektör yaptığı hatanın bedelini ödüyorsa, bürokrat da yaptığı hatanın bedelini ödemeli.”
Üretim şevki kırıldıysa bu OSB’ler nasıl açıldı?
Davutoğlu, bütün illerin daha fazla organize sanayi bölgesi istediğine işaret ederek, bunun, “Türkiye’de üretim şevki kırıldı” diyenlere bir cevap teşkil eden önemli bir gösterge olduğunu bildirdi. AK Parti iktidara geldiğinde Türkiye’de 67 organize sanayi bölgesi bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, şu anda Türkiye’de 157 organize sanayi bölgesi olduğuna dikkati çekti. Organize sanayi bölgelerinin sayılarını artırmaya devam edeceklerini vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi: “Organize sanayi bölgesi olmayan iki ilimiz vardı, birisi Artvin, birisi Hakkari. Artvin’de olmamasının temel sebebi, tamamıyla coğrafi şartlara bağlı. Rahmetli Evliya Çelebi, 17. yüzyılda Artvin’e gittiğinde şunu söylüyordu: ‘Bize kahve ikram ettiler ama kahvenin tabağını koyacak düz bir yer bulamadık.’ Ama geçtiğimiz hafta Artvin’e yaptığım seyahatte kendilerine de zikrettim, inşallah biz, organize sanayi bölgesi inşa edecek düz bir yer bulacağız, Artvin’de de Hakkari’de de organize sanayi bölgelerini ihdas ederek Türkiye’de organize sanayi bölgesi olmayan şehir kalmayacak.” Davutoğlu, 2008’den bu yana dünyada istihdam alanında çok büyük bir daralma yaşanırken, Türkiye’de 6 milyon istihdam alanı oluşturduklarına dikkati çekerek, sadece geçen sene Türkiye’de 1.4 milyon istihdam sağlandığını söyledi.
2015, düşe kalka yol alınacak bir yıl
RİFAT Hisarcıklıoğlu, yüksek katma değerli sanayi faaliyetlerinin özel programlarla desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, ihracat taşımalarına navlun ve akaryakıt desteği sağlanması, OSB’lerin demiryolu bağlantılarının artırılması gerektiğini vurguladı. Ortadoğu’ya ve Kuzey Afrika’ya ihracatta, ulaşım hatlarında sıkıntılar yaşadıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, alternatif güzergahların açılması gerektiğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, 2015 seçimlerinin Türkiye’nin yeniden ayağa kalkması için milat olması gerektiğini belirterek, seçimsiz 4 yıl fırsatının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. İç piyasada işlerin durgun olduğuru ifade eden Hisarcıklıoğlu, tahsilatta ve çeklerde giderek artan sıkıntılar yaşadıklarını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, yılın ikinci yarısında, hem seçim döneminin geride kalması, hem de Avrupa’nın canlanmasıyla, iç piyasa ve ihracatın daha olumlu seyretmesini ve büyümenin hızlanmasını umduklarını belirterek, “2015, düşe kalka yol alacağımız bir yıl olacak” dedi.

Haberin Devamı