Gazete Vatan Logo

Dubai’deki masal gibi parti faciayla bitti

Koç Üniversitesi’ni bitiren Mina Başaran, Londra’da master yaptı. Dubai’de yedi kız arkadaşıyla kutladığı bekarlığa veda partisinden dönerken düşen özel jette hayatını kaybettiği açıklanan genç kız, 14 Nisan’da Murat Gezer ile evlenecekti.

Dubai’deki masal gibi parti faciayla bitti

Dubai’de yedi kız arkadaşıyla kutladığı bekarlığa veda partisinden dönerken İran’da düşen babasına ait özel jette hayatını kaybettiği açıklanan Mina Başaran, Koç Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdikten sonra Londra’da master yapmıştı. 2013 yılında Başaran Holding’in Yönetim Kurulu’na üye olarak giren 28 yaşındaki Mina Başaran, hedefini babasının şirketlerini global bir markaya çevirmek olarak açıklamıştı. 24 Ekim 2017’de Murat Gezer ile nişanlanan Mina Başaran, 14 Nisan’da evlenecekti. Mina Başaran Şamdan’dan Bade Çakar’a Fikirtepe’de adının verildiği inşaat projesinin şantiyesinde 10 Kasım 2016’da verdiği röportajda hedeflerini, yapacaklarını hem iş hem özel hayatını anlatmıştı. Genç kızın o röportajından satır başları şöyle:

Mina Towers’ın başına geçti

Mina Başaran, güçlü bir iş kadını olma yolunda hızlı bir şekilde ilerliyor. İş hayatı konusunda anne ve babasını örnek alan Mina Başaran’ın pozitif enerjisi, güleryüzlülüğü ve mütevazılığı da başarısının yanında dikkat çeken özelliklerinden sadece birkaçı... Şu an babasının izinden giderek, büyük bir proje olan ve aynı zamanda kendi adını taşıyan ‘Mina Towers’ın başına geçen Mina Hanım, yoğun temposuna rağmen hayatını dolu dolu yaşamayı tercih ediyor. Bunu nasıl yaptığını sorduğumuzda ise cevabı oldukça basit: “Bardağın dolu tarafına bakmayı tercih edenlerdenim. O zaman her şey daha kolaylaşıyor.”

Haberin Devamı

Mina Towers projesinin başında yer alıyorsunuz. Çok büyük bir proje. Adınızı taşıyan projenin başında olmak nasıl bir duygu?

Mina Başaran: Çok büyük bir gurur, aynı zamanda fazlasıyla sorumluluk gerektiren bir pozisyon. Elimden geldiğince sahip çıkmaya çalışıyorum. Bayağı bir yol aldık, iyi bir noktadayız. Dilerim, ilerleyen dönemde daha iyi yerlere geleceğiz.

Uzun zamandır bu proje için çalışıyorsunuz. Projeden bahseder misiniz?

Başaran: Mina Towers, Kadıköy Fikirtepe’de, 26 bin m2 alan üzerine konumlandırdığımız büyük bir proje. 55 m2 ile 300 m2 aralığında tasarlanmış yaklaşık 1500 konut ve 95 ticari alandan meydana gelen proje, 6 kule olarak inşa ediliyor. Projede 1+0 ile 5.5 +1 arasında herkesin ihtiyacına göre değişen daire tipleri yer alıyor. Mimar Eren Talu imzasını taşıyor ve bölgedeki farklılığını hissettiriyor.

Haberin Devamı

Peki, projenin yönetim sürecinde tek başınıza mısınız? Yoksa babanızdan yardım alıyor musunuz?

Başaran: Kesinlikle tek başıma değilim. Güzel bir ekibiz ve en iyiyi yaratmak adına çok çalışıyoruz. Herkesin emeği büyük.

Babanızla çalışmak nasıl, zor mu?

Başaran: Babamla çalışmanın bana kattığı çok şey var. Tecrübesinin yanında çok pratik ve çabuk karar veriyor. Bu da beni motive ediyor ve zaman kaybettirmiyor. Onun gücünü her zaman arkamda hissediyorum.

Sneijder’in eşiyle çalıştı

Proje için çok güzel bir tanıtım reklamı da çektiniz. Yolanthe Cabau ile çalışma fikri nasıl ortaya çıktı? Geri dönüşler nasıl oldu?

Başaran: Yolanthe enerjisi çok yüksek bir insan. Samimiyeti, sıcakkanlılığı ve güzelliğiyle ilgimi çekiyordu zaten, tanışınca da çok sevdim. Aile olarak da yarattığımız profile çok uyuyorlar. Tepkiler muhteşem, herkesin beğenmesi çok hoşumuza gidiyor. Reklam filminde yönetmen Metin Arolat’ın büyüsünü de unutmamak gerek.

Haberin Devamı

Baba mesleğine devam etmeye nasıl karar verdiniz? Her zaman hayaliniz bu yönde miydi?

Başaran: İş hayatına ilgim, henüz küçük yaşlarda başlamıştı diyebilirim. Meslek ve kariyer anlamında her zaman babamı ve annemi örnek aldım. Hayalim hep iş dünyasında var olmaktı. Önceleri aile şirketinde çalışma fikrine çok sıcak bakmasam da, ailemin yarattığı değerleri korumak ve geliştirmek zamanla daha çok ilgimi çekti. Eğitimimi tamamladıktan sonra da aile şirketimizde çalışmaya başladım zaten. Başarılı iş kadınları her zaman ilgi odağım olmuştur, dolayısıyla kendim için de kariyer hedeflerim doğrultusunda hareket etmeye özen gösteriyorum.

Korkularınız oldu mu?

Çok önemli bir holdingin yönetiminde bu kadar genç yaşta yer almak nasıl hissettiriyor? Projenin başına ilk geçtiğinizde korkularınız oldu mu?

Başaran: Ben genel olarak sorumluluk almayı ve öğrenmeyi seven biriyim zaten. Bunu da iyi bir avantaj olarak görüyorum. Edindiğim bilgi birikiminin önümüzdeki yıllarda şirketimize fayda sağlayacağına ve en önemlisi bunun kendi kişisel gelişimime de katkısının çok fazla olduğunu düşünüyorum. Fakat henüz iş hayatının başlarında olduğum için birçok şeyi kısa zamanda öğrenmeye çalışıyorum, bu sebeple de kendime yeterince zaman ayıramıyorum diyebilirim.

Haberin Devamı

Babanızdan edindiğiniz prensip ve aldığınız en iyi tüyo nedir?

Başaran: Girişimci ruhu, risk alma potansiyeli ve yüksek enerjisi...

İlk iş tecrübenizi hatırlıyor musunuz? Nasıldı?

Başaran: Benim için ilk iş tecrübelerim yine aile içinde oldu diyebilirim. Babam gıda işimizden dolayı genelde Trabzon’da olurdu. Ben de onunla gittiğim zamanlarda fındık fabrikamızda çalışmaktan büyük zevk alırdım. Babam daha o yaşlarda beni iş hayatına teşvik etmek için oldukça özen gösterirdi, yaptığım işler karşılığında harçlık verirdi.

Annesi de projede yer aldı

Anneniz Beril Hanım da bu projede yer alıyor. O nelerle ilgileniyor?

Başaran: Projenin satış ofisi ve örnek dairelerinin iç mimari çözümleri annem Beril Başaran - Artebel Design tarafından tasarlanıp uygulandı. Satış ofisindeki lounge, çocuk oyun alanları, ofisler, toplantı salonu ve maket sunum alanlarının yanı sıra genel iç mimari çözümlerle ilgilendi. Ayrıca; restoran, sushi bar ve üzerinde titizlikle çalıştığı örnek dairelere imza attı. Şimdi ise Mina Towers’ın sosyal alanlarının tasarım ve uygulamasını, altı tane binanın ince işlerinin takibi ve yönetimini üstlenecek. Annemin iş disiplini ve tutkusunun projenin ruhuna da yansıması güzel sonuçlar almamızı sağlıyor.

İnşaat sektöründe bir kadın olarak yer almak nasıl?

Başaran: Bir kere size işin mutfağında olma imkanı sağlıyor. Bu da işe daha hakim olma avantajı sunuyor. Şantiyeye gidip inşaat süreçlerini takip ederken, ofise dönüp pazarlama ve iletişim süreçlerine de dahil oluyorsunuz. Ayrıca inşaatın önemli bir yatırım değeri yaratması, büyük ekonomileri yönetme fırsatı da yaratıyor. İşin bir de estetik yanı var. Mimari süreçlerde yer almak başka bir vizyon. Anlayacağınız iş hayatının her alanında varlık gösteriyorsunuz. Bu önemli bir kazanım...

Erken kalkarım, plan yaparım

Projenin tanıtım lansmanı da oldukça dikkat çekti. Reklam filmi de çıktı. Eminim şu an çok yoğun bir dönem geçiriyorsunuzdur. Böyle bir yoğun tempoyla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Başaran: Programlı olmaya özen göstererek... Erken kalkarım ve bir gün önceden ertesi gün ne yapacağımı bilirim. Çok spontan bir durum olmadıkça programımı bozmam. Bu bende çocukluğumdan kalma bir alışkanlık desem yeridir.

Alışverişle ödüllendiriyor

Bu yoğun temponun arasında, kendinize nasıl vakit ayırıyorsunuz?

Başaran: Seyahat etmeyi çok seviyorum bu yüzden her fırsatta keyif aldığım yerlere giderim, nefes alıp işimin başına geri dönerim. Alışverişi de unutmamak gerek; kendimi en güzel ödüllendirdiğim şeylerden biri.

Cemiyet hayatının tanınmış bir ailesinin mensubusunuz. Çocukluğunuz nasıl geçti, biraz anlatabilir misiniz?

Başaran: Mutlu bir çocukluğum oldu. Kararlarımı kendim vermemi destekledi annem ve babam... Beni hiçbir zaman zorlamadılar. Aile bizim için her zaman çok önemli. Her fırsatta bir araya gelmeye, birlikte vakit geçirmeye özen gösteririz.

Moda hayatımın her alanında

Cemiyetin genç iş kadını olmanın yanı sıra en şık isimlerinden birisisiniz. Moda hayatınızda nasıl önem taşıyor?

Başaran: Moda, hayatımın her alanında diyebilirim, sanki oyun alanım. Ağır iş temposu içinde renkli ve eğlenceli nefes alma alanı gibi. Çok yoğun bir günde sevdiğim bir kıyafetim üzerimdeyken o güne kesinlikle daha pozitif ve keyifli başlıyorum. Zaman buldukça öğle aralarımda alışveriş kaçamaklarım olmuyor dersem yalan olur.

Chanel defilesini izledi

Dediğiniz gibi moda haftalarını da yakından takip ediyorsunuz. Chanel gibi birçok ünlü markaların defilelerini yerinde izlemek nasıl bir his? Bu zaman kadar en çok beğendiğiniz hangisiydi?

Başaran: Chanel defilesi bence sanat, moda, performans ve dizaynın son noktasıydı. Grand Palais’nin süpermarkete dönüştürülmesi, her ürünün Chanel logolu olması çok yaratıcıydı.

Peki, size sorsam ‘Mina Başaran nasıl biri, özel hayatında, arkadaşlıklarında nelere dikkat eder’, ne derdiniz?

Başaran: Haksızlığa gelemeyen biriyim; doğru olduğum şeyin her zaman arkasında durup, sonuna kadar savaşırım. Saygısızlık ve içten pazarlıklı arkadaşlıklar, beni rahatsız eder. Sevdiklerime çok değer veririm ve karşımdakini mutlu etmek adına her şeyi yapabilirim.

HÜSEYİN BAŞARAN KİMDİR?

Trabzon doğumlu olan işadamı Hüseyin Başaran, farklı sektörlerde faaliyet gösteren Başaran Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapıyor. Bir dönem Trabzonspor Asbaşkanlığı yapan Hüseyin Başaran evli ve iki çocuk babası. Farklı sektörlerde başarılı projeleri hayata geçirerek büyüyen ve 25 yıldan bu yana birçok yatırıma imza atan Başaran Yatırım Holding, üçüncü kuşak temsilcisi olan Hüseyin Başaran tarafından yönetiliyor. İlk olarak fındık ticareti ile faaliyetine başlayan Başaran Entegre, kısa sürede Türkiye’nin önde gelen entegre fındık işleme tesisine sahip oldu. Günümüzde Gıda’nın yanı sıra Yatçılık, Finans, İnşaat, Turizm, Havacılık, Çimento ve Enerji olmak üzere farklı sektörlere de yatırımlarına devam eden Başaran Holding, Hüseyin Başaran’ın Başkanlığında; Ramada Resort Bodrum ve Ramada Plaza Trabzon ile turizm yatırımları da gerçekleştirdi. İstanbul Fikirtepe’de Mina Towers adlı büyük bir inşaat projesi yürüten Hüseyin Başaran, bu dev projeye de kızının adını vermişti.