Gazete Vatan Logo

Duayen ekonomist vefat etti!

Alkin, yoğun bakımda hayatını kaybetti

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Alkin vefat etti.

Rahatsızlığı dolayısıyla dün Acıbadem Fulya Hastanesi’nde tedavi altına alınan 77 yaşındaki Prof. Dr. Alkin, bu akşam hayatını kaybetti.

Alkin’in, 30 Mart Cumartesi günü Teşvikiye Camisi’nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verileceği öğrenildi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Prof. Dr. Erdoğan Alkin’in akademik hayatı boyunca birçok değerli iktisatçı ve ekonomist yetiştirdiğini belirterek, geride bıraktığı ufuk açıcı eserleri ve saygıdeğer kişiliği vesilesiyle daima hayırla yad edileceğini kaydetti.

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Prof. Dr. Erdoğan Alkin’in vefatı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Erdoğan mesajında, ülkenin önde gelen iktisatçılarından olan Alkin’in vefatını derin bir teessürle öğrendiğini dile getirerek, ”Akademik hayatı boyunca birçok değerli iktisatçı ve ekonomist yetiştiren, üstün hizmetlerde bulunan Sayın Alkin, inanıyorum ki, geride bıraktığı ufuk açıcı eserleri ve saygıdeğer kişiliği vesilesiyle daima hayırla yad edilecektir. Prof. Dr. Erdoğan Alkin’e Allah’tan rahmet; acılı ailesine, yakınlarına ve eğitim camiamıza başsağlığı ve sabır diliyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞHEKİM REHA BARAN'DAN AÇIKLAMA

Acıbadem Fulya Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Reha Baran, Prof. Dr. Erdoğan Alkin’in, abdominal aort anevrizması patlamasının yol açtığı kan kaybıyla dün hastaneye getirildiğini, gerekli müdahalelerin yapıldığını ancak hayata döndürülemediğini bildirdi.

Acıbadem Fulya Hastanesi’nden yapılan yazılı açıklamada, Başhekim Doç. Dr. Baran’ın şu görüşlerine yer verildi:

”Sayın Alkin, abdominal aort anevrizması patlamasının yol açtığı kan kaybı ile dün hastanemize getirildi. Gerekli tüm müdahaleler yapıldı, maalesef hayata döndürülemedi. Erdoğan Alkin, aşırı kan kaybına bağlı şok ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle bugün saat 16.45’te vefat etti. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.”

Prof. Dr. Erdoğan Alkin kimdi?

Erdoğan Alkin, 19 Mart 1936 tarihinde İstanbul'da doğdu. Orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamladı. 1959 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra İktisat Teorisi Kürsüsü'ne asistan olarak atandı. 1963 yılında OECD bursu ile Hollanda'ya gitti ve Lahey Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi Planlama Bölümü'nden 1964 yılında mezun oldu. Bir süre Hollanda Merkezi Plan Bürosu'nda “Fellow” olarak çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönerek 1967 yılında doçent, 1973 yılında profesör oldu.

Prof. Alkin, halen İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Uluslar arası Ticaret Bölüm Başkanı olup, aynı zamanda Birmingham Üniversitesi Avrupa-Türkiye Merkezi İcra Komitesi üyesiydi.

Prof. Erdoğan Alkin'in, “İktisat” (16 baskı), “Fiyat teorisi”, “Gelir ve Büyüme Teorisi”, “Uluslararası Ekonomik İlişkiler”, “Turkey's International Economic Relations” adlı kitapları yanında, G. Tintner'in “İktisatçılar için Matematik ve İstatistik” adlı kitabının tercümesi İstanbul ve Uludağ Üniversitesi yayınları arasındadır. Prof. Alkin ayrıca Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nin “İktisada Giriş” kitabının makroekonomi bölümü yazarıdır.

Haberin Devamı