Gazete Vatan Logo

DTP'nin başına TBMM dışından bir isim gelecek

Demokratik Toplum Partisi'nin 8 Kasım’da yapılacak 2. Olağanüstü Kongresinde Grup Başkanı Ahmet Türk ve Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk aday olmayacak

Olağanüstü kongre öncesinde bugün Diyarbakır’da toplanan Demokratik Toplum Kongresi’nde DTP’li Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı’nın başkan adaylığı için isminin netleşmesi bekleniyor. Tek aday olarak çıkması beklenen Anlı'nın seçilmesi halinde DTP Genel Başkanlığına TBMM dışından bir isim gelmiş olacak.

DTP, Parti kurulları ve Genel Başkanlık seçiminin de yapılacağı kongreye hazırlanıyor. 22 Temmuz seçimlerinin ardından gerçekleştirilecek ilk kongre öncesinde yapılacak olan Demokratik Toplum Kongresi de bugün Diyarbakır’da toplandı. 3 gün sürecek ve 500 delegenin katıldığı kongrede “Türkiye’de idari ve siyasi reformu” ve “Yeni Anayasa” başlıkları altında Kürt sorunu tartışılacak. Kongrede alınacak olan Kürt sorununun kamuoyu ve parlamento nezdinde nasıl çözüm getirileceğini içeren önerileri 8 Kasım’da yapılacak Kongreye sunulacak.

-KONGREYE KİTLESEL KATILIM OLMAYACAK-
Bugün başlayan Kongrede daha önce milletvekillerinin bir araya geldiği Antalya’da hazırlanmaya başlanan “Siyasi Tutum Belgesi”ne de son şekli verilecek. DTP’nin bundan sonra izleyeceği yol haritasını belirleyecek olan belge, kongreye sunularak delegelerin oylarıyla resmiyet kazanacak.

Ankara Park Otel’de gerçekleştirilecek olağanüstü kongreye kitlesel katılım olmaması kararı alındı. Delegeler ve davetlilerin katılacağı kongrede Parti Meclisi üye sayısının da 60’tan 80’e çıkarılması için tüzük değişikliği yapılacak. DTP’de Parti Meclisi için daha önce anahtar liste oluşturulurken bu kez çarşaf liste uygulaması yapılacak. Yüzde 40 kadın kotasının uygulanacağı parti meclisi daha sonra genel başkanın yanı sıra fiili olarak yürütülen eşbaşkanlık için kendi aralarında seçim yapacak.

-FIRAT ANLI’NIN BAŞKAN ADAYI OLMASI BEKLENİYOR-
DTP Genel Başkan adaylığı için de bugün yapılan kongrede bir eğilim çıkması bekleniyor. DTP Grup Başkanı Ahmet Türk’ün sağlık sorunlarını ileri sürerek aday olmayacağını bildirdiği ve Türk’le beraber “eşbaşkanlık” yürüten Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un da aday olmayacağı konuşuluyor. Adaylık için Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı’nın ismi geçerken, Anlı’nın adaylığının Diyarbakır’daki toplantıda kesinlik kazanması bekleniyor.

DTP’nin önemli isimlerinden biri olan Anlı, Ferhan Şensoy’un Belediye’ye ait bir şirketin sponsorluğunda Diyarbakır’da sergilediği bir oyunda, “Kredi kartları teröristtir. Bunlar PKK’dan beterdir” sözleri nedeniyle protesto edilmesinin ardından yaptığı açıklamayla gündeme gelmişti. Anlı, “Salondaki birçok kişi bir biçimi ile dağdaki gençlerin akrabalarıydı. Bu oradaki Kürtlere ilişkin söylenen her söz nasıl etki yaratıyorsa, aslında ona duyulan bir tepkidir. Özellikle Kuzey Irak'taki Kürtlere dönük ortaya konan tarz, üslup Türkiye’de yaşayan milyonlarca Kürdü ciddi bir şekilde incitmektedir. Hassasiyetlerimize dikkat etmeliyiz. Biz de Türkiye’deki bütün değerlere bu noktada saygılı bir tutumun ortaya konulmasını, karşılıklı ortak değerlere vurgu yapılmasının son derece önemli olduğunu ve barış için kaçınılmaz olduğunu biliyoruz” açıklamasını yapmıştı. Anlı uzun süre HADEP ve DEHAP’ın da Diyarbakır İl Başkanlığı görevini yürütmüştü.

Haberin Devamı