Gazete Vatan Logo

DTP kongresinde Türk Bayrağı ve İstiklal Marşı yoktu

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Mardin merkez ilçe kongresi yapılırken, salona Türk bayrağı asılmadı

DTP Mardin İl Başkanı Ferhan Türk, "Hassasiyetler çift taraflıdır. Buraya gelen cenaze nasıl insanlarda hassasiyet yaratıyorsa, İzmir, Bursa, Çorum ve İstanbul'a cenazeler giderken de aynı duygular yaşanıyor" dedi.

Belediye Düğün Salonu'ndaki kongreye Mardin Belediye Başkanı AKP'li Metin Pamukçu, Nusaybin Belediye Başkanı Ahmet Tanhan, Yalım Beldesi Belediye Başkanı Kerim Adam, DTP il Başkanı Ferhan Türk ve bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Kongrede İstikl^al Marşı okunmazken, salona Türk bayrağı asılmadı. Salonda sadece parti bayrakları ile `Savaşa hayır' pankartları asıldı. DTP merkez ilçe başkan adayı Davut Şahin'in konuşmasından sonra söz alan Mardin İl Başkanı Ferhan Türk, Ankara'da düzenlenen `Türkiye barışını arıyor' konulu konferansa katılan herkesi kutladığını belirterek şöyle konuştu:

"Yıllardır bölgemizde yaşanan çatışma ortamında büyük acı ve kayıplar yaşandı. 4 bin köy boşaltıldı. 5 milyon insan göç ettirildi. Bu olumsuzlukların tek nedeni bu kirli savaştan beslenenler ve halen savaşın sürmesinde diretenlerdir. HEP, DEP, ÖZDEP, HADEP, DEHAP, Özgür Parti ve bugün de DTP çatısı altında toplanıyoruz. İlk günden bugüne kadar Kürt sorununun demokratik yollardan çözümü için mücadele ettik. DTP, kurulurken şiddetin mahkum edildiği bir ortamda diyalog yollarının açılması için büyük çaba sarfetti. Mantıklı bir çözümün olabilmesi için akan kanın durması gerekiyor. Barış için silahların susması gerekir. Parti olarak PKK'ya eylemsizlik çağrısı yaptık, karşılığında operasyonların durması çağrısında bulunduk. Kürt sorunu çok derinleşmiş bir sorundur. Uzlaşma ve diyalog zemininin yaratılması, gerçeklerle yüzleşilmesi gerekiyor. Çok büyük bedeller ödendi. Türkiye demokratik seçeneğini devreye sokmak zorundadır. Irak'ta yaşanan olayların ve 1 günde yüzlerce kişinin ölümünün Türkiye'de yaşanmayacağı garantisini kimse veremez. Sayın Cumhurbaşkanın `Kürtler bu ülkenin asli unsurudur ve bir parçasıdır' demesine rağmen Anayasa'da Kürtler'in varlığı ve haklarında tek kelime söz edilmemektedir. Bu kongremizde bile şu anda Kürtçe konuşmak yasalara göre suç sayılmaktadır."

Tek liste ile gidilen kongrede, DTP Merkez ilçe başkanlığına Davut Şahin getirildi.

Haberin Devamı