Gazete Vatan Logo

DTP’den Erdoğan’a Ergenekon desteği

Yeniden Genel Başkan seçilen Türk, Ergenekon için Başbakan’a destek verdi.

DTP 2. Olağan Kongresi’nde yeniden Genel Başkan seçilen Ahmet Türk, Ergenekon için ’tarihi fırsat’ diyerek Başbakan’a destek verdi. Ayna ‘Ergenekon Kürt sorunun çözümsüzlüğünden besleniyor’ yorumu yaptı

23 Haziran 1996’da Türk bayrağı indirilerek, PKK bayrağı ve Abdullah Öcalan’ın posterlerinin asıldığı olaylı HADEP Kongresi’nin ardından tam 12 yıl sonra Demokratik Toplum Partisi (DTP) kongresi yine Atatürk Spor Salonu’nda toplandı. Salonda Türk Bayrağı’yla birlikte PKK’nın renklerini, simgelerini yansıtan kumaş semboller ve Öcalan’ın posterleri asıldı.

Yeniden ’güvercin’dönemi

Kongreye, parti içi ayrımda, ‘şahinlerin’ de tam desteğini alarak genel başkan adayı olan Ahmet Türk, delegenin tamamına yakının oyunu alarak yeniden genel başkan seçildi. Genel Başkan adayı olduğunu açıklayan Mahmut Alınak, “Değerli ağabeyim Ahmet Türk’ün olduğu yerde olamazdım” diyerek, adaylıktan çekildiğini açıkladı. Emine Ayna ise kadın kotasından, Eş Başkanlığa getirildi.

Türk: Tarihi fırsat

Kongreye “Ergenekon soruşması” damgasını vurdu. Yeniden Genel Başkan seçilen DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Ergenekon operasyonunun Türkiye’nin geçmişi ile yüzleşmesi ve sivilleşme sürecine ivme kazandırması açısından tarihi bir fırsat olduğunu belirterek, soruşturmayı İtalya’daki “temiz eller” operasyonuna benzeten Başbakan Erdoğan’a destek verdi. Türk, şöyle konuştu: “Geç kalınmış bir süreç olsa da umut vericidir. Bu nedenle soruşturmanın derinleştirilmesi demokrasi standartlarımızı yükseltecektir. Bu yolda Kürt coğrafyasında işlenen binlerce faili meçhul cinayetin, yargısız infazın, gözaltında kayıpların, onlarca aydının katledilmesinin soruşturulup, hakikatlerin araştırılması, faillerin açığa çıkartılması bu şeffaflaşma sürecini hızlandıracak ve güçlendirecektir. Fırat’ın batısındaki Ergenekon’u soruştururken, doğusundaki gerçek Ergenekonları açığa çıkarmamak, şeffaflaşma ve hukuk dışı yapılardan arınma sürecini eksik bırakacaktır. İtalya’da örneğini gördüğümüz bir temiz eller operasyonuyla ülkemizi demokrasiyi zehirleyen bu ittihatçı uzantılardan arındırmalıyız.”



Ayna: Çözümsüzlükten...

Ayna ise Ergenekon’la ilgili şöyle konuştu: “Ergenekon Kürt sorununun çözümsüzlüğünden besleniyor. AKP, Ergenekon çetesinin Kürtlere karşı yaptığı hukuksuz uygulamalardan rahatsız değildir. Rahatsızlığı partisi hakkındaki kapatma davasından ve tek başına, devleti oluşturan tüm mekanizmalarda iktidarı ele geçirmesi önünde engel olmaktan Ergenekon’u sorumlu görmesidir. Ergenekon’u belki tasfiye edecektir. Ancak Kürtlerin inkar, imha ve asimilasyonu için o da Ergenekon benzeri suç örgütlerine ihtiyaç duyacak ve kendi Ergenekon’unu yaratacaktır.”

Terörist başı Öcalan’a “Sayın” diye hitap etmek, TCK’nın 215. maddesi olan “suçu ve suçluyu övme” ye giriyor. 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bugüne kadar birçok DTP’li bu suçtan yargılandı.

AKP, CHP ve MHP davet edilmedi

AKP, CHP ve MHP’nin davetli olmadığı kongreye siyasi parti temsilcilerinden ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, SDP Genel Başkanı Filiz Koçali, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ile KESK Genel Başkanı Sami Evren de katıldı. Kongreye İngiliz İşçi Partisi’nden Richard Howitt, Alman Federal Parlamentosu’ndan Ulla Yelpke, Alman Sol Parti MYK üyesi Jurgen Klute katıldı.

Geylani katıldı sandalye sayısı 21’e yükseldi

Sİyasİ yasağı önceki gün sona eren Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, dünkü kongrede DTP’ye katıldı. Kongrede yapılan katılım töreninde Geylani’nin rozetini Emine Ayna taktı. Geylani’nin katılımı ile DTP’nin Meclis’teki sandalye sayısı 21’e yükseldi.

İLGİLİ HABER

Tek aday girdi, seçildi

Ayna ve Türk’ten ‘Sayın Öcalan’ hitabı


Haberin Devamı