Gazete Vatan Logo

DTP'den Erdoğan'a 'düello' teklifi

DTP'li Kaplan: Proje sunsaydınız 72 milyon 4 gözle bu projeyi beklemezdi

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın 15 Ağustos'a kadar ‘yol haritası' açıklayacağını belirterek, “Sayın Başbakan, Sayın Baykal, hem iktidar hem de muhalefete sesleniyorum. Eğer siz bir proje sunabilseydiniz bu güne kadar 11 yıldır 4 metrekare bir hücrede 72 milyon insan bu projeyi 4 gözle bekler duruma gelmezdi. Siz bu sorunu çözmüş olsaydınız bu yol haritasına gerek kalmazdı” dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi Dügün Salonu'nda düzenlenen DTP Edirne 2'nci Kongresi'ne DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve 100 kadar partili katıldı. Salona partililer tarafından 1 Türk bayrağı, çok sayıda parti bayrakları ile Türkçe ve Kürtçe olarak ‘Barış isteyene kurşun sıkılmaz’, ‘Yaşasın halkların kardeşliği’, ‘Namusumuz özgürlüğümüzdür’ pankartları asıldı. Salonda sözde devrim şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı ise okunmadı.

Seçimi tek liste ile giren DTP İl Başkanı Beşir Berke, PKK'nın ‘eylemsizlik' kararına rağmen hükümet ve diğer sistem ortaklarının ‘savaşta' direnmesi nedeni ile operasyonların devam etiğini öne sürdü. Berke, DTP ve Kürt halkı üzerinde ciddi yıldırma ve bezdirme baskılarına devam edildiğini, dünyanın 21'inci Yüzyıl'ı yaşarken, Kürt halkının 19'uncu Yüzyılın baskısı ile karşı karşıya bulunduğunu iddia etti.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türkler ve Kürtler diye konuşmayacaklarını anlattı. Kaplan, Türkiye Cumhuriyeti'ni Türkiye halkının birlikte kurduğunu, bütün farklılıklar, kültürler, zenginlik ve tarihe sahip çıkarak 1000 yıllık beraberliği ve kardeşliği güçlendirmek zorunda olduklarını vurgulayarak şöyle dedi: “Eğer barış gelecekse bu topraklara herkes dilini, kültürünü kimliğini yaşatacak, herkes özgür ve eşit yurttaş olacak. Biz ki bu Cumhuriyet'i birlikte kurduk. O zaman Türk ve Kürt kardeşi, kardeşliğinin hakkını istiyor. Kürt yurtaşımız 20 milyonu aşkındır. Türk kardeşinin haklarını istiyor. Onlardan 1 zerre fazlasını istemiyor. Türk kardeşimiz kendi dilinde şiiri, sineması, edebiyatı okulu varsa Kürt kardeşimin de olacak. Bugün hangi noktadayız? Ben çok derin bir tahlil yapmak istemiyorum. Şu an 72 milyon insanın ençok istek duyduğu nefes gibi su gibi hava gibi ihtiyaç duyduğu bişey var; barış. 72 milyon insanımız bugün bütün dünya küresel krizin kıskacında kıvranırken, Türkiye gündeminin başına barış geliyorsa siyasilerin de buna uygun sorumlulukta davranması gerekiyor.”

“İKTİDAR VE MUHALEFET BİZİ TANIMIYOR”

Kaplan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ‘tarihi bir fırsat var' dediğini, günümüzde konjektörün uygun olduğunu söylerken şöyle dedi: “72 milyon insanımızda barış istiyor doğru. Peki biz nasıl yapacağız bunu. Demokrasilerde bunun yolu sandık ve seçim değil mi? Biz 22 Temmuz'da seçimle geldik. Bulunduğumuz illerde de yüksek oylarda geldik. Sandıktan seçilip geldik ve Meclis'e grup kurduk. Meclis'te iktidar partisi AKP ve anamuhalefet ve diğer partiler bizi tanımıyor. Liderleri bizim liderimizin elini sıkmıyor. 1 sene sonra 29 Mart yerel seçimleri oldu. Bu sefer 50 belediyemiz vardı 100'e çıkarttık. Oylarımızı katladık. Doğu'da ve Güneydoğu da AKP'ye giden emenet oylarımızı geri çektik. 11 ilde partimiz 1'nci oldu ve halk ‘Söz ve karar DTP'nindir' dedi. Sandıkta halk demiş ki ‘Benim temsilcim DTP'dir.' ‘Belediye başkanlarım, milletvekillerim ve sivil toplum var' demiştir. Şimdi barış sürecini konuşuyoruz. Kiminle konuşacaksınız. Elbetteki öncelikle siyasettin Meclis'te grubu olan partilerle. Ama Sayın Başbakan bir randevu talebine cesaret edip yanıt veremiyor. Sayın Obama, ABD başkanı Ankara'ya geliyor ve Ankara'da Meclis'te Ahmet Türk ile görüşüyor. Ama ‘iktidarım' diyen AKP, ana muhalefet partisi ve diğer partiler ‘görüşmüyoruz' diyorlar. Sayın Obama görüşüyor, siyasi çömezleri, işbirlikçileri, onun emri altında olan IMF'nin dayatması altında olan ekonomik olarak sömüren NATO emrinde olan çömezleri ‘görüşmem' diyor. Bu halk çok uzak değil. 2011 değil, 2010 sonbaharındaki erken seçimde gereken cevabı verecektir” dedi.

“BAŞBAKANA DÜELLO TEKLİFİ”

Kaplan, Avrupa Birliği'nin yerinde saydığını, Kürt sorununa ilişkin AKP'den 3-4 Kürt milletvekilinin konuşmaya başlayınca Başbakan tarafından susturulduğunu savundu. DTP Milletvekili Hasip Kaplan, “Buradan Başbakan'a bir çağrıda bulunacağım; Birbirimize haksızlık yapmayalım. Kürt sorununda kimin eteğinde taş varsa döksün ortaya. Kimin projesi varsa döksün. Kim ne istiyor bu ülkeye söylesin. Gelin sayın başbakan, sayın Erdoğan, sayın çok akıllı, zeki Kasımpaşa gibi diyarın bazen kabadayı edalı başbakanı. Çok güveniyorsanız kendinize sizi şöyle kürt sorunu çözümü konusunda Ahmet Türk ile beraber karşılıklı bir televizyon açık oturumuna davet ediyoruz. Medeni ülkelerde böyle” dedi.

Konuşmasında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a ‘Sayın’ diyen Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü; “15 Ağustos’a kadar PKK lideri Sayın Abdullah Öcalan bir yol haritası açıklayacak. Sayın Başbakan, Sayın Baykal, hem iktidar hemde muhalefete sesleniyorum. Eğer siz bir proje sunabilseydiniz bu güne kadar 11 yıldır 4 metrekare bir hücrede 72 milyon insan bu projeyi dört gözle bekler duruma gelmezdi. Siz bu sorunu çözmüş olsaydınız bu yol haritasına gerek kalmazdı. Siz bir şansı kaçırdınız. Onu hatırlatmak istiyorum çünkü o sürecin canlı tanığıyım. 1999 İmralı yargılamaları başlıyor ve sınır ötesine çekilme kararı alındı. Tam 5 yıl. Tam 5 yıl tek mermi patlamadı. Tek silah konuşmadı. Tek bir çatışma yaşanmadı. 5 yıl boşa geçmedi. 5 yıl sonra geldiğimiz noktada bugünkü fırsatı kimsenin heder etmeye hakkı yok. Bu süreçte herkes, Amerikalısı, Avrupa Birliği'nin Avrupalısı, Ortadoğulu'su Iraklısı, İran'ın mollaları, Suriye'nin Başbakanları ne kadar konuşma hakkına sahipse Türkiye'nin nüfus cüzdanını taşıyan her yurtaşı da konuşma hakkına sahiptir. Öcalan’da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı nüfus cuzdannı taşıyor.” Hasip Kaplan, Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde 2 köylünün öldürüldüğünü, bu konuda İçişleri Bakanlığı Müsteşarı ile görüştüğünü, o yol güzergahında 10 kilometre de bir arama noktası, 150 bin ordu mensubu, 80 bin korucu olduğunu söylerken, “O dağlarda 2 kişi güpegündüz öldürülüyorsa çok vahimdir. Artık buna ‘du'r demenin zamanı gelmiştir. Buna ‘dur' demek lazım” dedi. Kaplan, “Barış diyenler ellerini kaldırsın” derken salondaki harkez ‘Barış’ diye bağırmaya başladı. Yapılan oylamada Beşir Berke tekrar İl Başkanı seçildi.

Haberin Devamı