Gazete Vatan Logo

DSP’nin kurucusu Rahşan Ecevit kimdir? (Rahşan Ecevit nerelidir, kaç yaşında ölmüştür, son arzusu nedir?)

Demokratik Sol Parti ile Demokratik Sol Halk Partisi'nin kurucusu, eski Başbakan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, 97 yaşında tedavi gördüğü GATA’da hayatını kaybetti. Rahşan Ecevit kimdi? Aslen nerelidir ve son arzusu nedir?

DSP’nin kurucusu Rahşan Ecevit kimdir? (Rahşan Ecevit nerelidir, kaç yaşında ölmüştür, son arzusu nedir?)

Demokratik Sol Halk Partisi'nin kurucusu olan, yıllarca Türk siyasetinde etkin rol oynayan ve Türk siyasi tarihinde Rahşan Affı olarak bilinen, kanununu çıkmasını sağlayan Rahşan Ecevit, 97 yaşında hayata gözlerini yumdu. Rahşan Ecevit, Türk siyasetine çok önemli iz bıraktı. Rahşan Ecevit kimdir? Rahşan Ecevit aslen nerelidir?

RAHŞAN ECEVİT KİMDİR?

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi ve Demokratik Sol Parti'nin (DSP) kurucusu Rahşan Ecevit 1993 Bursa’sa doğdu. Ressam ve yazar da olan Rahşan Ecevit 1946 yılında Bülent Ecevit ile evlendi.

Aslen Selanik'ten Şebinkarahisar'a yerleşmiş bir ailenin çocuğudur. Babası Namık Zeki Aral, annesi Zahide Aral'dır. Ankara Lisesi ve Robert Koleji mezunudur. Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yazdığı Pülümür'de Aşk adlı roman, 2002 yılında tiyatroya uyarlanmıştır.

Kurucusu olduğu Demokratik Sol Parti'den 4 Haziran 2009 tarihinde istifa etti. 17 Ocak 2010 tarihinde kurucusu olduğu Demokratik Sol Halk Partisi'nin 2. Genel Başkanlığına seçildi. 22 Mayıs 2010 tarihindeki 33. CHP kurultayına bağımsız milletvekili Emrehan Halıcı ile katılarak, tek başına genel başkan adayı olan ve kazanan Kemal Kılıçdaroğlu'na ve CHP'ye desteğini açıkladı.

Haberin Devamı

CENAZE TÖRENİ NE ZAMAN?

Rahşan Ecevit yarın devlet mezarlığında Bülent Ecevit’in yanına defnedilecek.

‘’DEVLET MEZARLIĞI'NA DEFNEDİLEBİLİR’’

Rahşan Ecevit 97 yaşında hayatını kaybetti - Merhum Başbakanlardan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, tedavi gördüğü Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 97 yaşında hayatını kaybetti

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 26 Aralık 2019'da Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (GATA) tedavi altına alınan Rahşan Ecevit, bir gün sonra genel durumunun bozulması nedeniyle dahiliye servisi yoğun bakım kliniğine kaldırıldı. Rahşan Ecevit, çoklu organ yetmezliği nedeniyle dün saat 21.10'da yaşamını yitirdi.

Cenaze işlemleriyle ilgili programı yarın duyuracaklarının bilgisini veren Aksakal, bir gazetecinin Ecevit'in Devlet Mezarlığı'na defnedilmesine ilişkin sorusuna ise şu karşılığı verdi:

Haberin Devamı

"Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı nezdinde iletişime geçtik. Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürümüz ile bu konudaki görüşmelerimizi sürdürdük. Sayın Cumhurbaşkanına konu iletildi. Yarın devlet erkanı bu konuda karar verecek. Daha önceden de bu konuda 2007 yılında alınmış resmi bir karar var. Muhtemelen Devlet Mezarlığı'na defnedilecek."

Aksakal, cenaze törenini ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin soruya ise "Muhtemelen en erken pazar günü defin işlemi gerçekleşebilir." yanıtını verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da Rahşan Ecevit'in eşi Bülent Ecevit'in yanına defnedilmesini istediklerini ifade ederek, partisinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Rahşan Ecevit'in Devlet Mezarlığı'na defnedilmesi için konuyu yakından takip ettiğini aktardı.

DSP: EL ELE SEVGİ DİYEREK SİYASETE GİRDİRLER

DSP Genel Başkanı Aksakal "Rahşan Ecevit ile Bülent Ecevit'in aynı yerde yatmaları için gerekli yasal prosedürlerin işletilmesi için Sayın Cumhurbaşkanı'ndan destek bekliyoruz"

Haberin Devamı

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, "Rahşan Ecevit ile Bülent Ecevit'in aynı yerde yatmaları için gerekli yasal prosedürlerin işletilmesi için Sayın Cumhurbaşkanı'ndan destek bekliyoruz." dedi.

Aksakal, Rahşan Ecevit'in 97 yaşında hayatını kaybettiği Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (GATA) basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Rahşan Ecevit'in Türk siyasetine büyük hizmetler verdiğini ve Bülent Ecevit'in yol arkadaşı olduğunu belirten Aksakal, derin üzüntü yaşadıklarını ifade etti.

Ecevit çiftinin sevgi timsalı olduğunu aktaran Aksakal, "Ele ele sevgi diyerek, siyasete girdiler. Türkiye'ye ve Türk siyasetine sevgiyi aşılayan iki insandı." açıklamasını yaptı.

Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit'in yan yana defnedilmek istediğini vurgulayan Aksakal, "Bülent Ecevit vefat ettiğinde kendisine özel bir mezar yeri tahsis edilmişti. Fakat o günkü şartlarda devlet mezarlığında defnedilmişti. Biz de bu noktada Sayın Cumhurbaşkanına talebimizi ilettik. Rahşan Ecevit ile Bülent Ecevit'in aynı yerde yatmaları için gerekli yasal prosedürlerin işletilmesi için Sayın Cumhurbaşkanı'ndan destek bekliyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Aksakal, Rahşan Ecevit'in uzun zamandır tedavi gördüğünü belirterek, "Rahşan Ecevit'in tek isteği Demokratik Sol siyasetin Türkiye'de etkili olmasıydı." dedi.