Gazete Vatan Logo

DSÖ'den Türkiye'ye övgü: "Tüm dünyaya örnek olmalı"

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Türkiye’nin (Kovid-19 konusunda) sergilediği dayanışma tüm dünyaya örnek olmalı" dedi. Ghebreyesus "Hiçbir ülke doğal felaketler konusunda Türkiye’den daha tecrübeli değildir. Türkiye her zaman yardım elini uzatmıştır şimdi de uzatıyor" ifadelerini kullandı.

DSÖ'den Türkiye'ye övgü: "Tüm dünyaya örnek olmalı"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede komşu ve diğer ülkelere sağlanan tıbbi malzeme desteğinden dolayı takdir ettiğini belirterek, "Türkiye'nin sergilediği dayanışma tüm dünyaya örnek olmalı." dedi.
Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans sistemiyle basın toplantısı düzenledi.
AA muhabirinin, Türkiye'nin kendisi Kovid-19 ile mücadele ederken İngiltere, İspanya, İtalya ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkeye tıbbi yardımda bulunmasına ilişkin sorusunu yanıtlayan Ghebreyesus, bu sabah Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) liderlerlerine hitap ettiğini anımsattı.
Zirveye katılan tüm liderlerin gerek bölgesel gerekse kendi aralarında iş birliği konusunda anlaşmaya vardıklarını söyleyen Ghebreyesus, DSÖ'nün, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e 5 milyon dolarlık katkısından dolayı teşekkür ettiğini aktardı.
Türk Konseyi Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgüde bulunan Ghebreyesus, şöyle konuştu:
"Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı komşu ve başka ülkelere tıbbi malzeme katkılarından dolayı takdir ettim. Bu bizim savunduğumuz ve gerçekleşmekte olan bir dayanışma ilkesidir. Türkiye'nin (diğer ülkelere yardımlarına) bundan dolayı teşekkür ediyorum ve bunu yapmaya devam etmeliyiz. Kendi sınırlarımız içinde elimizden gelenin en iyisini yaparken, desteğimize ihtiyaç duyanları da desteklemeliyiz."
Ghebreyesus, Türk Konseyi üyelerinden Türkiye ve Azerbaycan'ın "Kovid-19 salgını konusunda sergilediği dayanışmanın tüm dünyaya örnek olması" gerektiğini vurgulayarak, "Ve umuyorum ki diğer ülkeler de bu dayanışma ilkesine bağlı kalacak ve bu görünmez ama tehlikeli düşmana karşı birlikte savaşacaklar." dedi.
DSÖ: "Türkiye her zaman yardım elini uzatmıştır şimdi de uzatıyor"
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı mücadelede zor durumda kalan ülkelere verdiği tıbbi desteğe minnettar olduklarını belirterek, "Türkiye her zaman yardım elini uzatmıştır şimdi de uzatıyor." dedi.
Ryan, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yoluyla düzenlenen basın toplantısında konuştu.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un da katıldığı toplantıda Ryan, AA muhabirinin bir sorusu üzerine, "Türkiye, büyük çaplı afet yönetiminde büyük bir tecrübeye sahip ve geçmişte, özellikle de depremlerle ilgili deneyimlerinden birçok ders aldı." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin Kovid-19 konusunda İngiltere, İspanya, İtalya, Balkan ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkeye tıbbi destekte bulunmasından övgüyle bahseden Ryan, "Avrupa kıtasında, doğal felaketler ve büyük ölçekli nüfus temelli afetlerle başa çıkma konusunda muhtemelen hiçbir ülke Türkiye'den daha tecrübeli değildir." ifadesini kullandı.
"Türkiye başka ülkelere her zaman yardım elini uzatmıştır şimdi de uzatıyor. Birçok farklı ülkedeki Türk kurtarma ekipleriyle tanıştım. Bence, Türkiye normalde yaptığı bir şeyi yapıyor ve herkes bu destek için (Türkiye'ye) minnettar." diyen Ryan, Türkiye'de yetkili makamların Kovid-19 pandemisini günlük bazda değerlendirmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Uluslararası topluma "dayanışma sırası sizde" çağrısı
Türkiye'nin çok büyük bir ülke olduğunu, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağladığını vurgulayan Ryan, ayrıca Türkiye'nin milyonlarca mülteci ve göçmene ev sahipliği yaptığını anımsattı.
Ryan, Türkiye'nin uzun yıllardır savunmasız durumdakilere yardımda bulunduğunun ve uluslararası toplumla dayanışma gösterdiğinin altını çizdi.
Salgın konusunda uluslararası toplumun da şimdi Türkiye'ye destek sunması gerektiğini vurgulayan Ryan, "Evet, Türkiye'yi desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Özellikle son haftalarda hastalığın yayılmaya başladığı büyük kentler başta olmak üzere destek vereceğiz." diye konuştu.

Haberin Devamı