Gazete Vatan Logo

Drone tartışması

ABD’de gittikçe yaygınlaşan insansız hava araçlarının (Drone) kullanım alanları ile ilgili yeni bir tartışma başladı. Uzmanlar drone’ların evlerin üzerinde uçup uçamayacağını tartışıyor

Drone tartışması

‘Drone’ adı verilen ve havadan görüntü alabilen kumandalı insansız hava aracının (İHA) kullanım alanları genişledi. Bu durum tehlikeleri de beraberinde getirdi. ABD’de drone sayısının giderek artması nedeniyle yeni bir tartışma ülke gündemine oturdu. Drone uçurmanın ne kadar yasal bir hak olduğu üzerine tartışan ABD’li yetkililer, evlerin de bir hava sahası olması gerektiğini savunuyor. Drone’ların bilinçsiz kullanımının güvenlik ve kişisel gizliliği tehdit ettiğini ifade eden yetkililer, yasal düzenlemelerin ardından ev sahiplerinden izin alınması gerektiğini belirtiyor. Bu görüşe karşı çıkan bir başka grup ise, drone’ların uçakların ve devletin güvenliğini tehdit etmediği sürece her yerde uçabileceğini ifade ediyor.

7 milyonu aşacak

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin gerçekleştirdiği bir ankete göre, ABD halkının yüzde 72’si drone’ların kendi evlerinin üzerinde uçmasını endişeyle karşılıyor. Aynı ankete göre, halkın yüzde 66’sı kamu güvenliğini esas alacak şekilde yeni bir ‘drone yasası’ çıkarılmasını talep ediyor. Halihazırda 2.5 milyon aktif drone’un bulunduğu ülkede, hızla artan İHA sayısının 2020 yılında 7 milyonu aşması bekleniyor. Drone teknolojisinin küresel piyasadaki değeri 2 milyar Euro ve bunun 2020’de 110 milyar Euro’ya çıkacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı