Gazete Vatan Logo

Drone’lar her yerde

Şimdiye kadar sadece hobi ve video-fotoğraf çekimi için kullanılan drone’lar tarımdan ulaşıma, savunma sanayinden su altına kadar hayatın her alanında kullanılıyor.

Drone’lar her yerde

Tarım drone teknolojisi son birkaç yıldır gelişiyor ve drone’ların tarımdaki faydaları çiftçiler için daha belirgin hale geliyor. Bununla birlikte tarımdaki drone uygulamaları haritalama, ölçülendirme, kırpma ve püskürtme işlemlerini yapacak kadar genişleme kaydetti. Amerika ve Japonya başta olmak üzere birçok gelişmiş tarım ülkesi zirai ilaçlamaları artık drone ile yapıyor. Bu drone’lar geleneksel traktöre göre çok daha hassas püskürtme yeteneğine sahip. Hassas tarım uygulamaları için de kullanılan drone’lar çiftçinin arazisinin zemin seviyesinde görünmeyen problemlerini belirliyor, mahsul ve hayvancılık koşullarını da havadan izleme imkanı sağlıyor. Örneğin, çiftçi ürününün düzgün sulanıp, sulanmadığını görebiliyor.

Olimpiyatlara damga vurdu

Olimpiyat açılış törenleri her zaman büyük şovlara sahne olmuştur. Güney Kore Pyeongchang’da Kış Olimpiyatlarında Intel’in droneları açılış törenine damga vurdu. Şirket, 1218 drone’u eşzamanlı uçurarak oluşturduğu olimpiyat halkalarıyla rekor kırdı. Shooting Star drone’lar ile gerçekleşen rekor ise açılış töreni sırasında canlı şekilde gerçekleştirilmedi. Rekor denemesi uçuşu önceden kaydedildi. Yine de, 300 adet drone’dan oluşan bir grup açılış seremonisi sırasında gösteri gerçekleştirdi. Intel, ayrıca madalya törenlerinde de her gece 300 drone’lu canlı gösteriler yaptı ve olimpiyatları teknoloji ile renklendirdi. Intel, Guinness Rekorlar Kitabı’na göre, 1218 drone’u eş zamanlı uçurarak, kendisine ait olan önceki 500 drone’lu rekoru daha yukarılara taşıdı.

Haberin Devamı

Havadan paket servisi

Trafiğe takılmadan müşterilerine paket servis hizmeti vermeye başlayan drone’lar 3-4 kilometrelik bir alanda siparişleri kullanıcılara ulaştıracak. Kontrol merkezlerinden kumanda edilecek dronelar deneme sürüşlerinde 8 bin kilometre yol katetti ve siparişleri başarıyla teslimini gerçekleştirdi. Dronlar bir aksaklık halinde operatörlerin müdahalesi ile karşı karşıya kalacaklar. Avrupalı yemek dağıtım şirketi “Just Eat”, Alman yemek servisi “Hermes”, Londra merkezli Metro Group ve Pronto ile anlaşan drone üreticisi Starship Technologies, servis drone’larını bu yıl ortasında piyasaya sürecek. Pizza zinciri Dominos geçtiğimiz yol ilk drone ile evlere servis programı Yeni Zellanda’da başlatmıştı. Kahve zinciri Starbucks da evlere servis için Google’ın özel drone servisi ile bir deneme yapmış ancak daha sonra projeden vazgeçmişti.

Haberin Devamı

Ambulans drone trafiğe takılmayacak

Sağlık hizmetlerinde teknolojinin kullanımına yönelik çalışmalarla, drone’ların trafikten bağımsız özgür hareket yetenekleri birleştiğinde drone ambulanslar kaçınılmaz bir inovasyon projesi olarak ortaya çıktı. Günümüzde hastaları taşımaya elverişli drone ambulanslar prototi tasarım aşamasında, önde gelen drone üreticileri bu konunun üstünde sıkı bir şekilde çalışıyorlar. Ambulansların trafik nedeniyle işlevsiz kaldığı noktalarda kullanılabilecek olan tam kapasiteli ve hasta taşımaya elverişli bir ambulans drone’un acil sağlık hizmetlerinde devrim olacağı hiç şüphesiz bir gerçek.

Su altında balık takibi

Haberin Devamı

Hava için tasarlanan drone’lar anında su altı için tasarlananlar da var. CES 2017’de tanıtılan ‘PowerRay’ bunlardan biri. Balıkçılık sektöründe devrim yaratması hedeflenen bu drone, 30 metreye kadar dalabiliyor. 40 metreye kadar derinlikte ise balıkları tespit edebiliyor. Cihaza entegre 4K kamerası sayesinde de cihazın Wi-Fi sistemi üzerinden iOS ve Android uygulaması sayesinde su altındaki balıkların videosunu da izleyebiliyorsunuz.

Taksi drone’lar geliyor
Belki hayatımıza henüz uçan arabalar giremedi fakat drone taksiler bu iş için geliştirilmeye başlandı bile… Dubai’de uzun süredir geliştirilmeye çalışılan ve yakın zamanda ilk deneme uçuşunu yapan drone taksi, adeta teknolojinin sınırları yeniden çiziyor. Çok değil 2020’de otonom teknolojiyle çeşitli güzergâhlarda hizmet vermesi plânlanan drone taksilerin, trafiğe takılmadan ulaşımda ve turistik gezilerde oldukça farklı bir deneyim yaratacağına hiç şüphe yok
Dosta güven düşmana korku veriyor
Savunma sanayisi ve savaş teknolojileri için drone’lar oldukça önemli birer oyuncu. Biz onları daha çok İnsansız Hava Aracı (İHA) ismiyle yakından tanıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri operasyonlarında İHA’lardan yararlanıyor. İHA’ların yapabildikleri ise, mücadelenin seyrini değiştirecek türden… İHA’lar yardımıyla yapılan keşif uçuşları, ordu için ciddi istihbarat verileri topluyor. Bu sayede, yapılması muhtemel harekâtlar için stratejik öneme sahip coğrafi ve lojistik bilgilere ulaşılabiliyor. Ayrıca, özel silahlarla donatılmış İHA’lar; askerlerinin erişiminin çok zor olduğu ve ciddi kayıplarla ancak ulaşılabilecek hedef noktalarına bombardıman yapabiliyorlar.

Haberin Devamı