2018’de sağlıklı yaşam için 10 yeni trend

Yeni yıla sayılı günler kaldı. Alacağınız kararlar arasına sağlıklı yaşam tercihlerinizi değiştirmeyi de ekleyin ve 2018’in tredlenine göz atın.

1 Bölgesel zayıflama

Sadece zayıflama diyetleri ve egzersizler herkeste işe yaramıyor.Günümüzde en çok gördüğümüz şişmanlık modeli tüm vücudun değil belli bölgelerin yağ oranının fazla olması. Örneğin ince yüz yapısında olan bir kişi normal bir diyet yaptığında göbeğinin, kalçasının yanı sıra yüzü de çok inceliyor ve sağlıkwsız görünüyor. İnatla kilo vermeye çalışan bir kişi karın bölgesinde asıl sağlık sorunlarını oluşturan yağlanmadan kurtulamıyor. Bu sorunları çözen mezoterapinin geçtiğimiz yılların da 2018’in de en trendy akımlarından olması bekleniyor.

2 Aralıklarla oruç
Dinlerin temel ritüellerinden olan orucun sağlık için de önemli olduğu ortaya konulmaya başlandı. Ancak önerilen sağlık oruçları örneğin haftada bir gün akşam 19:00 dan ertesi gün öğlen 12:00’ye kadar sürüyor. Bu sürede su, aşırıya kaçmadan çay-kahve serbest. Bizim önerimiz o günlerde daha hafif
beslenilmesi yönünde.
Aralıklı orucun bir başka versiyonu da haftada 2 gün üst üste 500 kaloriyi aşmayacak şekilde beslenip geri kalan beş günde normal sınırlar içinde beslenmek.
3 Whole 30 diyeti
2017’de çok popülerdi. Whole 30 diyetine göre 30 gün boyunca çok katı bir şekilde kurallara uymak gerekiyor. Temel olarak süt ve tüm süt ürünleri, tüm tahıllar, tüm işlenmiş gıdalar, baklagiller, tüm şeker ve tatlandırıcılar ve alkolden uzak durmalısınız. Serbest olanlar; serbest dolaşan, doğal beslenen hayvanların etleri, balık, deniz ürünleri, organik yumurta, tüm sebze ve meyveler, sağlıklı yağlar, tohumlar, bazı doğal kuruyemişler. Bu süre boyunca sağlıklı minik ödüller de, tartılmak da yok.
Ne kadar popüler olsa da dengeli beslenme sunmadığı için sürdürelebilir değil bize göre. Eğer ciddi bir besin duyarlılığınız, rahatsızlığınız varsa bazı besin gruplarını çıkarıp test edebileceğiniz için doktor kontrolünde yapabilirsiniz.
4 Ketojenik diyet
Mick Jagger ve Gyyneth Paltrow’un moda haline getirdiği diyet bol miktarda yağ ve bol miktarda protein alımına dayanıyor. Bu diyette karbonhidrata neredeyse yer yok. Tereyağı, zeytinyağı, kuru yemişler, süt ve süt ürünleri, et, avokado, yumurta ve bazı sebzeler serbest. Yasak listesi ise oldukça kabarık: Karbonhidratların neredeyse hepsi, kök sebzeler, taze meyve suları, bal, pekmez vb her tür şeker içeren ürünler… Meyve ise çok az öneriliyor. Bu tip beslenmede amaç vücudun enerji sağlamak için karbonhidrat yerine yağları yakması. Yağlar yakıldıkça keton cisimcikleri kanda ve idrarda görülmeye başlıyor ve nefeste aseton kokusu görülüyor. Zayıflama amacıyla uzun süre yapılması vücutta ciddi asidoza neden olacağından doktor kontrolü olmadan yapmamalısınız.
5 Mikroenjeksiyonla gelen güzellik
PRP ,dermapen, yeni nesil dolgular, mezoliftler geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2018 de de trendy olacak. Artık yüze sürülen kremlerin cilt bariyerini aşamadığını ve cildin beslenmesinin hem içeriden hem dışarıdan enjeksiyonlarla desteklenmesi gerektiğini biliyoruz. Neredeyse bir öğlen tatilinde yapılan ve sonrasında dönüp işinize, günlük hayatınıza devam edebileceğiniz bu tedaviler ameliyatlara göre çok daha ucuz, risksiz ve doğru ellerde güvenilir.
6 Bitki temelli diyet
Aslında eski bir diyet sistemi ama 2018de tekrar tahtına oturacak gibi görünüyor. Daha fazla sebze, meyve, lif, baklagil ancak yeterli miktarda sağlıklı yağ, et, tahıl, yağlı tohum ve karbonhidrat tüketimine dayanıyor. Bu beslenme tarzı kilo verme, sağlıklı cilt, saç yapısı, aktif düşünme, metabolizma hastalıklarının azalması gibi olumlu etkilere sahip.
Basit bir anlatımla vejetaryenler et ürünlerini yemezken, veganlar süt ve süt ürünlerini, yumurta, bal gibi besinleri tüketmiyorlar. Yani bitki temelli beslenmeye göre oldukça katı bir beslenme. Vejetaryen ve veganlar bilinçli beslendiklerinde, gerekli besin takviyelerini aldıklarında önemli sağlık sorunları yaşamıyorlar.
7 İkinci beyin
2017’nin en popüler bilim konularından biri şüphesiz bağırsak mikrobiatasıydı. Bağırsaklarımızda yaşayan probiyotiklerin bağışıklık sisteminden mutluluğumuza kadar pek çok şeyi etkilediğini gösteren araştırmalar yapıldı. 2018’in popüler konusunun ise gaita incelemesi sonucu verilebilecek beslenme önerileri olması bekleniyor. Bu konudaki çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
8 D vitamini
D vitamini olmadan tam sağlıklı olamayacağımızı anlayalı uzun zaman oldu ancak ülkemizde bu yıla kadar D vitaminin nasıl alınması gerektiği pek de bilinmiyordu. 2018 de tam bir sağlıklı güneş ülkesi olan ülkemizde yaz-kış öğlen saatlerinde güneşe çıkmanın önemi ve güneş koruyucuların yeri öneminden bir şey kaybetmeyecek gibi duruyor.
9 Gün ışığıyla uyanma saatleri
Bu saatler sizi uyandırmak için kademeli olarak ışığını artıran ve gün doğumunu taklit eden saatler. Yaklaşık 30 dakikada istenirse 300 lüx seviyesine kadar ayarlanabiliyor. Böylece uykunuzun ortasında bir REM döngüsünün ortasında uyanmıyorsunuz. Bazı saatler uyuma saatinizi de gözeterek kalkış zamanını ona göre ayarlıyor. Bölünmemiş ve döngüleri tamamlanmış bir uyku günü daha zinde, daha mutlu ve verimli geçirmemizi sağlıyor.
10 Doğal deodorantlar
Normal terleme son derece sağlıklı bir vücut tepkisi. Sorunu oluşturan şey ise koku. Bu koku ilgili bölgede bulunan bakteri aktivitesinden kaynaklı. Bakterileri yok etmek mümkün ve sağlıklı değil ancak ilgili bölgeyi alkali tutarak bakteri aktivitesini azaltmak ve kötü kokuyu önlemek mümkün. Özel tuzlar ve karbonat da ortamı alkaliye çevirebiliyor.
Hani eski bir sözde der ya “tuzlayayım da kokma” işte bu durumu özetliyor. Son dönemlerde ise daha etkili doğal deorantlar raflarda yerini almaya başladı. 2018’in trendleri arasına yeni nesil doğal deodorantların girmesini bekleniyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR