Yeni anneyseniz bunları aklınıza yazın

“Çocukla ilgili bir konuyu her yerden araştırıp kendi kendine sentez yapıp çocuğa teşhis koymak hatalı bir yaklaşımdır. Annenin kendini geliştirmesi genel kültür ve bilgisini artırması iyi ama anneler teşhis koymamalı. Her yazılana inanmayın.”

Haberin Devamı

1.Çocuğa bir yaşına kadar inek sütü verilmemeli.
Doğru
İnek sütü eskiden çocuklara bir yaşından sonra veriliyordu. Şimdiki bilgiler inek sütü içindeki bir maddenin alerjiye yol açabileceğini gösteriyor. Ayrıca inek sütündeki yüksek protein ve kazein henüz olgunlaşmamış böbrekler için fazla osmolar yüz oluşturuyor. İnek sütü bağırsakta gizli kanamaya neden olarak kansızlığa zemin hazırlayabilir. İnek sütü içinde Omega-3 Omega-6 metabolitleri yok, bu nedenle beyin hücreleri, sinir sistemi ve görmeyi sağlayan retina tabakası iyi gelişmiyor. İnek sütü iyot ve çinkodan fakir, bu durum zihinsel gelişme ve bağışıklık sistemi için olumsuz bir durum.

2.Bebeğe ilk 6 ayda anne sütü emzirilirken su verilmeli.
Yanlış
İlk 6 ayda anne sütüyle beslenen bebeğe su verilmesine gerek yoktur. Anne sütü yüzde 80 sudur. Bu dönemde anne sütü dışında bir gıda ya da su verilirse anne sütündeki hücrelerin fonksiyonlarında değişme olabilir.

3. Bebeklere tamamlayıcı gıdalara geçildiğinde ilk verilecek gıda ekmek.
Yanlış
Bebeklerde 6. aydan sonra, önce meyve suyu ve yoğurt ile başlanır. Beyaz ve kepek ekmek daha sonra kahvaltı başladığında eklenir.

4. Bebeğin odası doğar doğmaz ayrılmalıdır.
Yanlış
Bebeğin ilk aylarda anneyle aynı odada kalması, ağladıkça emzirilmesi ve bebeği kucağa almaktan korkulmaması önerilir. Bebeğinizi 6. aydan sonra kendi odasına geçirebilirsiniz.

5. Bebek her ağladığında kucağa alınmamalıdır.
Yanlış
Bebeği her fırsatta kucağınıza alın, sevin, okşayın. Bırakın kucağa alışsın. Bu onun özgüvenini artırır. Artık kucak bebeği istiyoruz!

6. En iyi uyku pozisyonu sırtüstüdür.
Doğru
Eskiden bebekler karın üstü yatırılırdı. Ani bebek ölümü ya da beşik ölümü denilen konu araştırıldıkça, bebeklerin en iyi uyuma pozisyonunun sırtüstü olduğu anlaşıldı. Ayrıca sol yan, sağ yan pozisyonlar da uygun uyku pozisyonlarıdır.

7. Bebek ilk adımını atar atmaz ayakkabı giymelidir.
Yanlış
Eskiden 1 yaşında giydirilen ilk adım ayakkabısı yeni görüşlere göre 2 yaşına kadar sert ayakkabı giydirilmemeli. Ayakkabısını, kıyafet bütünleyicisi ya da üşümeyi engelleyici olarak kullanmayın. Bebeğiniz, evde yalınayak dolaşsın.

8. Çok bilen anne sendromu diye bir deyim var.
Doğru
Çocukla ilgili bir konuyu her yerden araştırıp kendi kendine sentez yapıp çocuğa teşhis koymak hatalı bir yaklaşımdır.
Annenin kendini geliştirmesi genel kültür ve bilgisini artırması iyi ama anneler teşhis koymamalı. Her yazılana inanmayın.

9. Pürtüklü gıda verildiğinde öğüren hatta kusan çocuk, asla blander’dan geçirilmiş şekilde beslenmemeli.
Yanlış
Tabii ki ilk tercih, bebeğin pürtüklü gıdayla beslenmesidir. Burada bebeğin gıdayı tolere edebilmesi de çok önemlidir. Her seferinde öğüren, kusan çocuğa bir süre daha püre halinde gıda verilebilir. Yoksa bebek, mutlaka alması gereken temel besin öğelerini yetersiz alır ya da hiç alamaz.

10. Bebek sevilip okşanırken öpmeyi ihmal etmeyin.
Yanlış
Bebeği özellikle yüzünden hele dudaklarından öpmeyin çünkü enfeksiyon riski artar.

11. Erkek çocukların saçlarını uzatmak kimlik karmaşasına yol açabilir.
Doğru
Çocukların kimlik yapılanması döneminde (0-5 yaş) herşeye dikkat etmek gerekir.

12. 2 aylık bebek denize girebilir
Yanlış
Bebeğin havuz ya da denize girebilmesi için en önemli koşul boynunu 90 derece dik olarak kontrol edebilmesi ve deniz suyu sıcaklığının 29-30 derece olmasıdır. Bu yüzden bebeğiniz 6. aydan sonra denize girebilir.

13. Bebeğe bir yaşından önce az miktarda tuz ve şeker verilebilir. Lezzet verir.
Yanlış
Tuz ve şekere 1 yaşından sonra geçin. Onun ihtiyacı olan tuz ve şeker, hazırlanan yiyeceklerde, sebze ve meyvede vardır. 1 yaşından sonra ilave edilen şekerse tercihen kahverengi şeker olmalıdır.

14. Hamburger, kolalı içecekler çocuğun öğününde yer almamalıdır.
Doğru
Bir hamburger günlük kalori ihtiyacının yarısını sağlar üstelik doymuş yağ oranı yüksektir. Kolalı içecekler de yüksek oranda şeker içerirler. Obezite riskini artıran bu yiyecek ve içeceklerden çocuklarınızı uzak tutun.

15. Dondurma çocuğa verilmemelidir, boğaz enfeksiyonu yapar.
Yanlış
Hijyenik koşullarda hazırlanmış ambalajlı dondurma anjin riskini artırmadığı gibi kalsiyum protein ve vitamin yönünden zengindir. Dondurmada buz parçaları olmamalıdır. Hassas çocuklarda ise dondurmanın, boğazda lokal direnci düşürebileceğini aklınızda bulundurun.

DİĞER YENİ YAZILAR