Çocuklarda bağışıklığın sırları

Çocuğunuzun sağlıklı bir savunma sisteminin olması için her şeyden önce temelinde sağlıklı bir vücuda sahip olması lazım. Bunun için dört şey şarttır: dengeli beslenme, günde en az bir saat hareketli oyun, yeterli uyku, mutlu yaşam ortamı...

Haberin Devamı

Serbest oksijen radikalleri
Bu maddelere kısacası SOR diyeceğim. Hayatta kalabilmemiz için oksijen şarttır. Ne ilginçtir ki, hayatta kalmamızı sağlayan bu madde kullanıldıktan sonra hücreler için zehirli olan SOR’a dönüşürler (bir çeşit Dr. Jeckyl ve Mr. Hyde). Bu radikaller savunma sistemini de olumsuz etkiler. Beyaz kürelere zarar verirler ve sitokinleri yok ederler, başka bir deyimle, savunma sistemine ait askerleri zehirlemekle birlikte telsizlerini alarak birbirleriyle iletişim kurmalarını ve düşmana yani mikroplara karşı organize olmalarını engellerler.

Ancak ne isabetlidir ki bu SOR’ları temizleyen maddeler vardır ve bunlara antioksidan denir. Bir başka benzetme yapmak gerekirse, SOR’lar damsız girilmeyen bir gece kulübüne sızmaya çalışan erkekler gibidir! Kulüpte zaten eşiyle bulunan bayanlara ‘sarkarlar’ ve herkesin keyfini kaçırırlar. Antioksidanlar ise güvenlik görevlileridir ve SOR’ları gece kulübünden çıkararak oradaki sükunet ve dengeyi korumaya çalışırlar. Güvenlik görevlileri ve SOR’lar arasında mutlaka kavga çıkar ve güvenlik görevlileri bu esnada birkaç yumruk yer, SOR’lar hırslarını almış dolayısıyla sakinleşmiş şekilde gece kulübünden atılmış olurlar. Güvenlik görevlileri yani antioksidanlar yeterli sayıda değilse o zaman iş çığırından çıkar ve güzellik içinde eğlenmeye gidenler, evden çıktıklarına bin pişman olurlar.

İşlem görmüş rafine gıdalar, şeker, koruyucu maddeler ve renklendiriciler serbest oksijen radikallerini vücutta arttırıcı etkiye sahiptirler. Bu nedenle çocuklarımızı bunlardan uzak tutmalıyız.

Vücutta bulunan antioksidanlar A, C, E vitaminleri ve selenyumdur. A vitamini, koyu yeşil ve sarı meyve ve sebzelerde bulunur. E vitamini, kuruyemiş, zeytin, yeşil sebzeler ve sebze yağında bulunur. Selenyum ise mantar, karides, dana ciğeri, somon ve ton balığında bulunur.

C Vitamini ihtiyacı
Çocuklarımızda günlük C vitamini ihtiyacı yaklaşık 100 mg dır.
Gıda kaynağı Günlük miktar
Çilek 10
Kivi 1
Kavun 1 dilim
Portakal 1
Greyfurt 1
Mandalina 2

Demir ve çinko
Demir ve çinko mineraldir. Bunlar sırasıyla savunma hücrelerinin mikroba karşı harekete geçmelerine ve savunma hücresinin üretimine yardımcı olurlar. Demir, tavuk ciğeri, et, yumurta, pekmez ve yeşil sebzelerde bulunur. Çinko hakkında bilgi için aşağıdaki tablolara bakın:

Yaş Çocuğun ihtiyaç duyacağı günlük miktar (mg)
0-6 ay 2
7-12 ay 3
1-3 3
4-8 yaş 5
9-13 yaş 8

Çinko için gıda kaynakları ve içerdikleri miktarları (mg)
Et 100 gram (3 köfte) 9
Pişmiş nohut 200 gram 2,8
Kuru fasulye 225 gram 1,6
Bezelye 80 gram 0,6


Bağışıklığı dengede tutmak
Unutmayalım, yaşam bir dengeden ibarettir. Savunma sistemi nasıl bazen zayıf olabiliyorsa, aşırı güçlü ve bunun uzantısında saldırgan da olabilir. Aşırı duyarlı ve saldırgan durumlarda egzema, saman nezlesi, astım, romatizma, kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve multipl skleroz (MS) görülebilir. Bu durumda dengeyi korumak için Omega 3 ve 6 yağ asitleri devreye girer. Bunlar, savunma sisteminin saldırgan tavırlara girmesini engeller ve denge getirirler dolayısıyla biraz önce bahsettiğim hastalıkların çocuklarınızda görülme olasılığı azalmış olur.
Omega 6 yağ asitleri kullandığımız yağ kaynaklarının çoğunda bulunur, dolayısıyla özellikle bunu tüketmek için bir arayış içine girmenize gerek yok. Omega 3 yağ asitleri için keşke aynı şeyi söyleyebilsem. Omega 3 sayısında gördüğünüz gibi 3’e ayrılır; ALA, DHA, EPA.
Vücudumuz ALA’dan hem EPA, hem de DHA üretebilmektedir ancak çocuğunuzun hepsinden ayrı ayrı tüketmesi önerilir. ALA keten tohumu yağı ve cevizde bulunur. Çocuğunuzun günlük 800-1100 mg’lık ALA ihtiyacını karşılamak için yoğurduna yarım çay kaşığı (yaklaşık 1 ml.) keten tohumu yağı ekleyebilir veya 4-5 tam cevizi un gibi öğütüp tüm yiyeceklerine katabilirsiniz. Günlük 300-500 mg’lık EPA ve DHA ihtiyacını ise haftada iki kere balık yedirerek vermiş olursunuz (bu şekilde bolca A ve D vitamini de alacaktır). Bu şekilde savunma sisteminin dengesi korunmuş olacak.

DİĞER YENİ YAZILAR