Hangi diyet işe yarıyor?

Daha iyi ve sağlıklı bir görünüme kavuşmak için bel bağladığımız diyetlerin bilimsel bir dayanağı yok ve sizi hasta edebilirler...

Detoks, protein, 5:2 diyeti, lahana çorbası, greyfurt diyeti… Liste uzayıp gidiyor. Hayalinizdeki kiloya ulaşabileceğiniz garantisini veren diyet o kadar çok ki! Ancak sormamız gereken soru şu: Gerçekten işe yarıyorlar mı? Bunların çoğu evet, çok hızlı kilo verdiriyor , dramatik değişim sağlıyorlar. Ama diyet sona erer ermez verilen kilolar geri alınıyor. Dikkat! Örneğin; 2011'de İngliz Diyetetik Birliği "Dukan diyeti" gibi diyetlere karşı uyardı. Bilimsel olmadığını, uzun süreli kilo koruma üzerinde başarılı olmadığını belirttiler.

Düşük karbonhidratlı besinler yağdan zengin olabilir...

Atkins diyeti gibi bazı diyetler çok az karbonhidrat içeriyor. (Makarna, ekmek) Bu yiyecekeler önemli birer enerji kaynağı. Bu diyetlerle kilo kaybediyorsunuz ama genelde protein ve yağdan aşırı zenginler; hastalığa yol açabilirler. Ayrıca düşük karbonhidratlı diyetlerin ağız kokusu, baş ağrısı,kabızlık gibi yan etkileri de var.

Haberin Devamı

Bu diyetlerdeki yüksek proteinin açlık hissini azalttığı belirtiliyor. Ancak düşük karbonhidratlı birçok diyet yağdan çok zengin olan peynir, et, tereyağı gibi ürünleri daha çok yemenize yol açıyor. Çok fazla doymuş yağ tüketmek de kan yağları ve kolesterol seviyenizin yükselmesine neden olacaktır. Bu da eşittir: Kalp krizi riski ve felç riski artışı!

Haftada bir kilodan fazla veriyorsanız dikkat...

Özellikle haftada bir kilodan fazla kilo verdiren diyetlere dikkat! Bu tip diyetler aldığınız kaloriyi azaltma üzerine kurulu. Beyin bunun intikamını almakta hiç gecikmiyor! Bu tip diyetler kendinizi çok halsiz hissetmenize, yol açıyor. Çünkü besin dengesi yok.

Yiyecekleri çıkarmak tehlikeli

Bazı yiyecekleri kesin olarak listeden çıkarmanızı öneren diyetler var. Örneğin; et yeme, peynir yeme gibi! Son zamanlarda süt peyniri çıkartan çok diyet var. Bunlar sağlığımıza büyük katkıda bulunan yiyecekler. Yiyecek gruplarını beslenme şeklinizden çıkarmak sağlığınızla oynamak anlamına geliyor. Yiyecekleri çıkarmadan da kilo kaybedebilirsiniz.

Haberin Devamı

Detoks diyetler işe yaramıyor

Detoks uzun süredir moda bir sözcük ve diyet biçimi. Bu diyetler yeme biçiminizi değiştirerek toksinlerden kurtulabileceğiniz savı üzerine kurulu. Ancak bilimsel dayanakları yok. Detoks diyetlerde çabuk kilo vermenin nedeni vücuda giren kaloriyi, birçok yiyeceği aşırı kısıtlamaları. Bunlar bir tür modern oruç. Çok kısa vadede aç kalarak sonuç alıyorsunuz. Ardından normal yemeye döner dönmez yavaşlamış olan metabolizmanızla hızla eskisinden daha fazla kilo alıyorsunuz.

Kan grubu, lahana ve greyfurt diyeti?

Bazı diyetler tek çeşit yiyecekle, bazıları da tamamen çiğ beslenme üzerine kurulu. Kan grubuna göre bazı yiyecekleri kesmeniz veya tamamen çıkarmanızı öneren diyetler de var. Aralıklı oruç tutma yöntemi olan 5:2 diyetinde ise 5 gün yiyip, 2 gün kısıyorsunuz. 5:2’yi yapanlar bu diyetle daha uzun yaşayacağınızı, hastalıklardan korunacağınızı iddia ediyorlar. Bilimsel kanıt var mı peki? Yine yok!

Haberin Devamı

Genellikle bu tip diyetlerin hiçbiri bilime dayanmıyor. Duygularımıza, uğraşıp uğraşıp kilo veremeyişimize, çaresizliğimize dayanıyorlar! Bu diyetlerin hiçbirini yaşam tarzı haline getirmek mümkün değil. Uzun süreli uygulanmaları zor. Bunlar sadece kilo değil, sağlınızdan da olacağınız diyetler .

Peki sağlıklı kilo vermenin yolu ne?

Genelde ne zaman kilo alıyoruz? Çok yediğimiz zaman, yani vücuda giren kalori miktarı arttığı zaman. O zaman nasıl kilo vereceğiz? Giren kalori miktarını azaltarak, yani biraz daha az yiyerek.

Kolay mı?

Kolay!

Çünkü ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. İş uygulamaya kalıyor.Kararlı olmak gerekiyor.

Kolay değil!

Çünkü insan çok yedikçe çok yemeye alışıyor ve bundan vazgeçmek istemiyor. Açık büfe bir tatilden dönünce çoğumuza evdeki sade yiyeceklerimiz sanki fakir sofrasına oturmuşuz gibi gelmiyor mu? Zorlanıyoruz, yetmiyor, değil mi? İnsan yapısı alışkanlıklara eğilimli. Çok yersek hep çok yemek istiyoruz, az yersek azla yetinmeye başlıyoruz.

Haberin Devamı

40 yaşın üzeri yiyeceği azaltmalı

Bu işe erken yaşlarda başlamakta fayda var. Bilin ki yaş ilerledikçe kilo almak kaçınılmaz. Çünkü vücudun yağ dokusu artıyor, kas dokusu azalıyor. Yani yediklerimizi eskisi gibi yakamıyoruz, vücut artan yağ nedeniyle genleşiyor. Yine 58 kilosunuzdur da örneğin, eskiden olan elbiseniz olmaz artık, çünkü vücut genleşmiştir. Birçok yetişkinin daha fazla yemeye ihtiyacı kalmıyor, büyüme çağımız geride kaldı! Daha az yememiz ve daha hareketli olmamız gerekiyor!

Önerilerim:

- Biraz daha az yiyin.

- Şekerli içecekler yerine su, maden suyu için.

- Hareketi artırın.

- Kendinize hedef kilo koyun. Ayda iki kilo örneğin. Obezitesi olmayan birinde iki kilonun bile fiziğinizi nasıl değiştirdiğine inanamayacaksınız.

- Kilosunu korumak için ortalama bir erkeğin günlük kalori ihtiyacı 2500, kadının 2 bin kalori. Yediklerinizi bir kağıda yazın ve yuvarlak bir hesap yapın. Kaç kalori alıyorsunuz, bilin.

DİĞER YENİ YAZILAR