Anti-stres diyeti

Önce stres testi yapalım, sonra korunalım. Aşağıdaki soruların çoğuna evet diyorsanız yaşamınızda değişiklikleri yapmanın zamanı...

Kendinizi hep yorgun mu hissediyorsunuz? Çabuk kızıyor ve saldırganlaşıyor musunuz?

Neşesiz ve depresif misiniz?

Duygusal dalgalanmalar içinde misiniz?

İnsanlardan uzaklaşmak mı istiyorsunuz?

Konsantrasyon güçlüğü çekiyor musunuz?

Kendinizi iyi hissetmek için daha mı çok yiyorsunuz?

Seks isteğinizde azalma var mı?

Sık sık nezle-grip oluyor musunuz?

Eskiden yapmaktan hoşlandığınız şeyler artık zevk vermiyor mu?

Anti-stres diyeti

Stres vücuda ne yapıyor?

Genlerimizde bulunan bir mesaj var; tehlike anında’ savaş’ veya ‘kaç’ mesajı. Stresee girdiğimizde beynimiz tüm vücuda bu mesajı gönderiyor ve vücutta tehlikeden korunmak için 7 ana değişiklik meydana geliyor:

-Kalp hücreleri enerji üretmeleri için gerekli besinleri göndermek üzere daha çok kan pompalamaya başlıyor. Daha hızlı atıyor.

-Kana daha çok oksijen sağlamak için solunum hızı artıyor.

-Beyne ve kaslara giden kan damarları daha çok oksijen, glikoz ve besin maddesi taşınabilmesi için genişliyorlar.

Haberin Devamı

-Dalak daha çok kan üretmeye başlıyor. Vücut ‘Herhangi bir kazayla karşılaşabilirim’ endişesiyle kanın pıhtılaşma yeteneğini artırıyor.

-Karaciğer ve iskelet kasları daha çok enerji sağlaması için kana ekstra glikoz salıyor.

-Göz bebekleri daha iyi görebilmek için büyüyor.

-Enerjinin sadece kaslar ve beyin tarafından kullanılabilmesi için sindirim yavaşlıyor ve sindirim enzimlerinin salgılanması duruyor.

Stres uzun sürerse…

Stres kısa süreli olursa tamam, ama uzun sürdüğünde bu değişiklikler vücuda zarar veriyor. Sürekli stres altında yaşamak vücudun hep uç noktalarda olması, değerli enerji depolarının kullanılması demek.

Durum ve kişilerden uzaklaşın

Stresle başa çıkmanın en etkili yolu stresi yaratan durum ve kişilerden uzaklaşmak. Bunu söylemek yapmaktan daha kolay! Çoğumuz her gün stres altında yaşıyoruz. Özellikle İstanbul gibi bir metropolde yaşıyan insanların stresten tamamen uzak durması zor. Ama bu vücudumuzu koruyamayacağımız anlamına gelmiyor. Neredeyse tüm hastalıklarda, vücudu etkileyen durumlarda olduğu gibi stresin kötü etkilerinden korunmak için de yiyeceklerden yararlanabiliriz. Sürekli strese maruz kalıyorsanız şu yiyecekleri daha fazla yemeye gayret edin:

Haberin Devamı

Savaş beşlisi

A, C, E vitaminleri, çinko ve selenyum minerallerine “Savaş Beşlisi” diyoruz. Çünkü bunlar vücudumuzda hastalık ve kanser yapıcı etkilere karşı en güçlü antioksidanlar. Stres sırasında vücuda zarar veren serbest radikal oluşumu artıyor. Savaş beşlisi işte bu serbest radikallerin oluşumunu önlüyor. Onlarla savaşıp vücuttan atılmalarını sağlıyor. Nerelerde var görelim:

A vitamini

Karaciğer, yumurta, buğday,mantar, baklagiller, fasulye, domates, kereviz, fıstık, ceviz, avokado.

C vitamini

Kırmızı biber, yeşil biber, maydanoz, narenciye grubu meyveler, domates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kivi, karnabahar, lahana, bezelye, brüksel lahanası.kavun.

E vitamini

İşlemden geçmemiş yağlar, buğday, mısır, ayçiçeği, susam, zeytinyağı, balık yağı, fındık, fıstık, badem, ton balığı, somon, sardalya, yumurta sarısı,domates, koyu yeşil sebzeler.

Haberin Devamı

Çinko minerali

Tam ekmek,et, peynir, yumurta sarısı ,buğday ürünleri, susam, ayçiçeği çekirdeği, badem, bezelye, turp.

Selenyum minerali

Deniz ürünleri,susami mantar,lahana,tavuk, karaciğer, kabak.

Nelere hayır?

Rafine karbonhidratlar

İşlemden geçmiş yiyecekler

Beyaz ekmek

Şekerler

Sigara

Alkol

DİĞER YENİ YAZILAR