Direncimizi artırmak için ne yiyelim?

Sonbaharın gelmesiyle vücudumuzun direncinde düşüş yaşanıyor... İşte direncimizi artıracak vitamin deposu yiyecekler...

Mevsim değişiklikleri bağışıklığımızı güçlendirmeye en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanlardan. Ekim ayıyla birlikte hava sıcaklığı da azaldı. Ne giyeceğimizi şaşırıyor, gece ne örteceğimize karar veremiyoruz. Kah terliyoruz, kah üşüyoruz. Okulların açılmasıyla çocuklarımızın çeşitli mikropları kapıp eve taşıma olasılığı da arttı. Gelin bugün bağışıklığı güçlendirmek için kolayca bulup yiyebileceğimiz ürünlere bakalım.

Yumurta

Ekonomik, hazırlaması kolay yüksek kalitede protein deyince akla ilk gelen besin.

1 yumurta 80 kalori. Beyazında 20 kalori, sarısında 60 kalori var. Günlük protein ihtiyacımızın yüzde 10’unu karşılıyor. A, D, B12 vitaminleri, kolin ve lutein içeriyor.

A vitamini ve lutein göz sağlığı için önemli, aynı zamanda antioksidanlar.

B12 enerji üretimi için şart.

D vitamini kemik sağlığı için gerekli.

Kolin, hücrenin normal fonksiyonunu sürdürebilmesi için gerekli bir besin. Günde 425-550 mg arası almamız gerekiyor. 1 yumurta 250 mg kadar kolin içeriyor.

Önemli: Kolin, lutein ve xeaxanthin yumurtanın sadece sarısında bulunuyor. İrice bir yumurtada 213 mg kolesterol var. Yağ oranı düşük; sadece 5 gram yağ içeriyor. Yumurtanın kabuk rengi besin içeriğini etkilemiyor. Yani kahverenginin besin değeri beyazdan daha yüksek diye düşünmeyin. Ekmek gibi değil! Yumurtanın sarısının daha koyu olması besin değerinin daha yüksek olduğunu göstermiyor.

Haberin Devamı

C vitamini içeren tüm yiyecekler

C Vitamini bağışıklık sistemini güçlendiriyor. hastalıklara karşı savaşta da son derece etkili. Strese karşı hormonların yapımında, enerji üretiminde, vücudun destek dokusu olan kolajen yapımında görevli. Kemikleri, cildi, eklemleri güçlendiriyor, kanser ve kalp hastalığına karşı da koruyucu etkisi var.

Eksikliğinde ne görülüyor?

Sık hastalanma, hastalanma, sık nezle-grip, enerji azlığı,diş eti kanamaları, cildin kolay morarması, yaraların geç iyileşmesi, ciltte döküntüler, diş eti ve burun kanamaları...

Günlük önerilen doz ne kadar?

C vitamini için RDA ,yani günlük önerilen doz 60 mg.

Direncimizi artırmak için ne yiyelim

Propolis

Haberin Devamı

Bal arılarının ağaçlardan, çiçek saplarından ve diğer bitkisel saplardan topladıkları reçinemsi bir karışım. Arılar bitkilerden topladıkları maddelerle propolis yapıyor ve bununla kovan ve petek gözlerini sterilize ediyor. Kovana giren zararlıları öldürdükten sonra mumyalıyor. Propolis, arı ürünleri arasında yüksek antioksidan kapasitesiyle en bilineni! Nar suyu ile kıyaslandığında 62 kat, domates ile kıyaslandığında ise 120 kat daha yüksek antioksidan içeriğe sahip.

Nasıl kullanmalı?

Çocuklara kilo başına 0.3 gram verebilirsiniz.

3-7 yaş arasındaki çocuklara 1 çay kaşığı.

Sarımsak

Dünyanın potansiyeli en yüksek doğal ilaçlarından biri.

Vitamin-mineral ve güçlü antioksidanlardan da zengin.

Tansiyonu düşürüyor.

Damar elastikiyetini artırıyor.

Kolon kanserini önlüyor.

Kalp krizi riskini azaltıyor.

Kolesterolü düşürüyor.

Soğuk algınlığı riskini azaltıyor.

Diyabetlilerde açlık kan şekerini düşürüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR