Kimin ailesinde diyabetli yok?

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan diyabetle ilgili her gün yeni bir araştırma yapıyor. Sonuçlar ise oldukça çarpıcı.

Geçen hafta Münih’te gerçekleşen Avrupa Birliği Diyabet Konferansı’nda şeker hastalığı konusunda birbirinden ilginç araştırmalar sunuldu. Diyabet tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok sık görülüyor, diyabetli sayısı hızla artıyor.

Hemen hepimizin ailesinde diyabetli biri var. Bu kronik hastalık konusunda erken yaşlardan itibaren bilinç kazanmamız gerekli. Münih’teki konferanstan çok ilginç bulduğum bazı bölümleri sizinle palaşıyorum:

Eşi olan diyabetli kilo almıyor

Münih’te sunulan yeni bir araştırma diyabet yönetimi için büyük önem taşıyor. Araştırmaya göre eşiyle yaşayan diyabetlinin yalnız olana göre kilolu olma riski yarıya düşüyor.

Evli olan diyabetini çok daha iyi idare ediyor.

Araştırmayı kim yapmış?

Araştırmayı yapan Japon bilim insanları. Yokohama Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Yoshinobu Kondo ve Dr. Yasuo Teracuchi. Ayrıca Chigasaki Municipal Hastanesi’nden Dr. Shinobu Satoh.

Haberin Devamı

Diyabetlinin kilo almaması niçin çok önemli?

Diyabetli kilo aldığı zaman insülin direnci artıyor. Kandaki şeker düzeyinin kontrolü zorlaşıyor. Metabolik sendrom ve kalp-damar hastalığı riski artıyor. Esasında diyabetlide kilo kontrolü çok kolay değil.

Birçok araştırma eşle yaşamanın kan şekeri kontrolünü kolaylaştırdığını gösteriyor. Ancak eşle yaşamın kilo kontrolü ve metabolik sendrom üzerine etkileri tam netleşmiş değil. O yüzden araştırmacılar özellikle bu konulara eğilmiş.

Araştırmaya kaç diyabetli katılmış?

270. Bunlardan 180’i evli, 90’ı yalnız yaşayan kişilermiş. Bekarlara göre evlilerin hem kiloları, hem 3 aylık kan şeker düzeyi ortalamaları, hem de yağ oranları çok daha düşük bulunmuş. Metabolik sendrom riskleri de nerdeyse yarı yarıya düşük çıkmış.

Diyabetli erkek- diyabetli kadın farkı

Eğer diyabetli erkekse ve evliyse metabolik sendrom riski düşüyor. Eğer diyabetli kadınsa bir fark görememişler.

Sonuç:

Evli olan diyabetliler bekarlara göre daha az kilolu. Evli ve eşiyle yaşayan diyabetli erkekse çok daha sağlıklı kalıyor. Erkek diyabetli yalnız yaşıyorsa kilolu olma ve metabolik sendroma yakalanma riski yüksek.

Haberin Devamı

Kimin ailesinde diyabetli yok

Öğleden sonra uyumak diyabet riskini artırıyor

300 binden fazla kişi üzerinde yapılan araştırma günde bir saat veya daha fazla gündüz uykusunun diyabet riskini yüzde 45 artırdığını ortaya koydu. İlginç olan eğer kestirme süresi 60 dakikadan kısa ise diyabet riski artmıyor.

Araştırmayı kim yapmış?

Tokyo Üniversitesi’nden Dr. Yamada Tomahide ve ekibi.

İyi uyku sağlık demek

Uyku doğru beslenme ve egzersizle birlikte sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bileşeni. Birçok araştırma uyku süresiyle metabolik hastalıklar arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor. Ancak bazı kişiler yaşam şekilleri nedeniyle gece uykularını alamıyor ve gündüz kestirmeleriyle durumu telafi etmeye çalışıyor. Bu kestirmeler kişiden kişiye değişiyor; 10-15 dakikadan birkaç saate kadar uyuyanlar var. Gün içinde bir kez değil, birkaç kez kestiren de var.

Araştırma nasıl yapılmış?

300 binden fazla Asya ve Batılının yaşamını içeren rapor incelenerek.

Haberin Devamı

Sonuç:

Araştırmacıların vardığı nokta şu: “Uzun süre kestirmek diyabet ve metabolik sendrom riskini artırıyor.

Kısa süreli kestirmenin insan sağlığı üzerindeki etkisi için daha fazla araştırma yapılmalı.”

D vitaminine dikkat edin!

İnsanlar üzerindeki araştırmalar tip 2 diyabet ve D vitamin arasındaki güçlü ilişkiyi ortaya koyuyor. D vitamini eksikliği insulin direncini artırıyor. Ayrıca D vitamini eksikliğinin kas yorgunluğuna yol açıyor.

Fareler üzerinde yapılan araştırmada 40 fare iki gruba ayrılmış. Dört ay boyunca bir gruba standart diyet, diğerine ise yağlı-şekerli diyet verilmiş. Ayrıca şekerli-yağlı beslenen farelere son iki ay her gün Vitamin D desteği de verilmiş. Bol yağlı - şekerli beslenen farelerin kiloları artmış, vücutlarında şeker hastalığına öncü ortam oluşmuş. Bol yağlı beslenen ama sonrasında D vitamini desteği alan farelerde durumlarında gelişme gözlenmiş.

Sonuç

Araştırmacılar diyor ki: “Araştırmamız D vitamini desteğinin bol yağlı ve şekerli beslenenlerde insülin direncini azalttığını ortaya koyuyor. D vitamini bu hastalarda görüdüğümüz kas yorgunluğunu da azaltıyor. İnsanlarda diyabetli olanlarda D vitamini desteğinin diyabetin seyrine nasıl etki edeceği konusunda daha çok araştırma yapılması gerekli.”

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR