Et en iyi kısık ateşte pişer

Kurban Bayramı'nın gelmesiyle kontrolsüz ve doğru olmayan et tüketimi de artıyor. Eti yüksek ısıda pişirmeyin, güne normal kahvaltıyla başlayın...

Bayramlar hepimizin beslenme konusunda dikkatimizi bıraktığımız, "gevşediğimiz" zamanlar... Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketimimiz haliyle çok artıyor. Aynı şeker bayramında olduğu gibi bu bayramda da başta özellikle kalp-damar hastaları olmak üzere, diyabet, yüksek tansiyonu olanların da çok daha dikkatli olmaları gerekiyor.

Hem sabah hem öğlen et yemeyin

Yağlı etler yerine az yağlı ve yağsız et tüketin.

Miktara dikkat edin. Aşırıya kaçmayın. Gerekirse tartarak tüketin.

Hem öğlen hem akşam et tüketmemeye çalışın. Öğünlerden birini tercih edin.

Tamamen sağlıklı bireylerde bile bazı sindirim sorunlarına yol açabiliyor.

Mide - bağırsak hastalığınız varsa kurban etini hemen tüketmeyin. Buzdolabında birkaç gün dinlendirin. Haşlayarak veya fırında pişirerek yiyin.

Kızartma ve kavurma yöntemlerinden uzak durun.

Kurban Bayramı’nda sakatat tüketimi de artıyor. Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalılar.

Haberin Devamı

Fazla et tüketimi kabızlık yapabilir. Etinizin yanında mutlaka bol zeytinyağlı salata, yeşillik yiyin.

Et çözüldükten sonra hemen pişirin

Eti büyük parçalar yerine tek seferde kullanılacak kadar küçük miktarlara ayırın. Buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklayın.

Kurban eti buzlukta -2 derecede birkaç hafta saklanabilir. Derin dondurucuda ise -18 C ‘de 3 ay saklayabilirsiniz.

Eti çözdükten sonra hemen pişirin. Tekrar dondurmayın.

"Et tüketirken yanında boldomates, biber, yeşillik yiyin."

Yüksek ısı kimyasalları açığa çıkarıyor

Yaklaşık 30 yıldan beri bilinen bir gerçek var: Izgara, kızartma, tütsüleme gibi yüksek ısılarda pişirmede bazı yiyeceklerin içindeki moleküller parçalanıyor ve toksik kimyasallar açığa çıkıyor. Bunlara ‘heterosiklik aminler’ (HCA) diyoruz. Biz bu yiyecekleri yediğimizde heterosiklik aminler emiliyor, kana karışıyor, meme, kalın bağırsak, prostat hücrelerimiz başta olmak üzere vücudumuzda izleri görülüyor. Yıllardır süren çalışmalarda çok fazla ızgara et yemenin kolon, meme, prostat, pankreas gibi bazı kanser türlerini artırabildiği görüldü.

Haberin Devamı

Biberiye tüketmek zarardan koruyor

Yapılan araştırmalar biberiye bitkisinin heterosiklik amin oluşumunu azalttığını gösterdi.

Eti biberiye bitkisiyle pişirmek, bol biberiye tüketmek yanmış etin zararlarından vücudumuzu az da olsa koruyabilir. Aynı şekilde laboratuvar testleri de biberiyenin kanser hücrelerini öldürebileceğini, kanser hastalarının yaşam süresini uzatabileceğini göstermiş...

Kömürün kor hale gelmesini bekleyin

Mangal sağlıklı bir pişirme yönetmi değil. Ancak halk olarak çok sevdiğimiz bir pişirme yöntemi. Bayramdan bayrama yapıyorsanız bu keyfi esirgemenin bir anlamı yok. Et ateşe çok yakın olduğu zaman sağlığa zararlı bileşikler açığa çıkıyor. Mangal yaparken kömürün kor halini almasını bekleyin. Et ile ateş arası mesafe ortalama 15 cm olmalı. Etin pişirildiği yüzey yerine, kırmızı etin kendisini yağlamak, yağın ete yapışmasını ve yağın yanmasını engelliyor.

Haberin Devamı

Etin erken tuzlanması erken sertleşmesine neden oluyor.

Kuyruk yağı eklemeyin!

Kısık ateşte pişirilmeli.

Maşa ve çatal gibi sivri uçlu mutfak malzemesi kullanılmamalı.

Et piştikten sonra kısa bir süre dinlendirilmeli.

Et yemekleri yaparken kuyruk yağı gibi yağları eklemek, aldığınız doymuş yağ miktarını artıracak. Eti kendi yağıyla pişirin,ekstra yağ eklemeyin.

Erken tuzlamak sertleştiriyor

Kırmızı eti sağlıklı olarak pişirmek için basit teknikler uygulamak yeterli. Böylece hem besin değerinde kaybı önlemiş oluyoruz, hem de fazla yağ ve gereksiz kalori alımından kurtulabiliyoruz.

Et bize yüksek kalitede protein sağlayan, besin değeri yüksek bir yiyecek. B grubu vitaminler ve mineraller açısından zengin.

Bonfile, fileto, pirzola gibi en çok tercih edilen kırmızı et çeşitleri pişirilirken, pişirme yüzeyi yerine eti yağlayın.

Yapılan hatalardan biri de etin erken tuzlamak. Bu etin erken sertleşmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

Eti pişirirken aşırı yağ kullanmayın. Kırmızı et önemli oranda katı yağ içeriyor. Bol yağda kızartırsak vücudumuza oradan da yağ girmiş oluyor.

Sabah rutin kahvaltınızı yapın

Güne normal kahvaltınızla başlayın. Ülkemizde kurban eti ile güne başlamak yaygın bir davranış biçimi. Ancak sindirim açısından sorun yaratıyor.

Etin yağlı kısmını çıkartarak pişirin. Böylece doymuş yağ tüketiminiz azalacaktır.

Eti dinlendirerek pişirin, tüketin. Böylece gaz şişkinlik, reflü gibi sindirim sistemi sorunları önemli ölçüde azalacak.

Etin içindeki bol demiri vücumuzun emebilmesi için C vitaminine ihtiyacımız var. Etin yanında bol domates ,biber, yeşillik yiyin.

Yemek sonrası aşırı demli çay tüketimi etin içindeki demirin emilimini engelleyecektir. Çayınızı yemeğin hem en sonrasında içmeyin.

DİĞER YENİ YAZILAR