Çocuğunuzun sağlığı sizin elinizde

Londra'da katıldığım 3'üncü Erken Beslenme Konferansı'nda, hayatımızın ilk dönemindeki beslenme şeklimizin aslında geri kalan ömrümüzü de şekillendirdiği ortaya kondu...

Londra’da düzenlenen "3. Erken Beslenme Konferansı’na Prima’nın davetlisi olarak katıldım. Bu konudaki son gelişmeleri sizler için izledim, röportajlar yaptım. Bu konferansta bir kez daha vurgulandı ki; hayatın ilk yıllarındaki beslenme genel olarak büyüme, gelişme ve hayat boyu sağlık üzerinde çok etkili. Bu şu demek; anneniz hamileyken iyi beslenmediyse veya bebekken iyi beslenmeydiyseniz ileride kalp-damar, kanser, alerjiler ve daha birçok hastalık kapınızı çalabilir.

İlk 1000 gün çok önemli

Bir çocuk için en önemli şey ilk 1000 gün. Anne çocuğun kaderini daha hamileyken belirlemeye başlıyor. Anne rahmine düşmemizden 2 yaş sonuna kadar geçen süre olan 1000 gün çocuğun birey olduğunda karşılaşacağı sorunları da belirliyor/ Yani her şey anne rahmine düşmemizle başlıyor.

Küçük miktarlarda sık beslenme

Doğru beslenme bebeğinizin sağlıklı büyümesi, gelişmesi ve tüm hayatı boyunca sağlıklı kalabilmesi için hayati önem taşıyor. Anne sütünden kestikten sonra bebeğinizi taze, münkünse organik, işlemden geçmemiş yiyeceklerle beslemeye başlayın. Böylece 1 yaşına geldiğinde dengeli ve sağlıklı bir beslenme biçimine erişecektir. Bebeklerin iştahı da kendileri gibi küçüktür. Küçük miktarlarda sık sık beslemeli ama verdiğiniz yiyeceklerin besin değeri yüksek olmalı.

Haberin Devamı

İlk 6 ay mutlaka anne sütü

İlk 6 ayda anne sütü ışında bebeğe her besini sunabilen başka hiçbir yiyecek yok. 6 ay sonra bebeği katı yiyeceklerle tanıştırmaya başlayabilirsiniz. Erişikinlerin yiyebileceği şeklide katı yiyecekler değil; yumuşak, püre haline getirilmiş, bebeğin kolay alabileceği yiyeceklerden bahsediyorum.

Çocuğunuzun sağlığı sizin elinizde

İngiliz Beslenme Vakfı: Büyükanne ve büyükbabanızın beslenmesi sağlığınızı etkiliyor

İngiliz Beslenme Vakfı Araştırma Görevlisi Rebecc Haresign da sorularımı cevaplayanlar arasındaydı.

Anne karnındayken beslenme ne kadar önemli?

İnsan ve hayvanlar üzerindeki araştırmalar şunu gösteriyor: Eğer bir bebek anne karnındayken çok az beslenirse, ileriki yaşamında Tip 2 diyabet kalp hastalığı ve kemik erimesi gelişme riski çok daha yüksek.

Haberin Devamı

Hangi yaştan itibaren beslenme ilerideki sağlığımız üzerinde etkili olmaya başlıyor?

Son araştırmalar annenin hamile kalmadan önceki beslenme şekli, alışkanlıklarının da bebeğin sağlığı üzerinde etklii olduğunu gösteriyor. Ayrıca nesiller arası etkiler de var: Bebeğin sağlığı büyükanne ve büyükbabasının bile beslenme ve yaşam stilinden, alışkanlıklarından etkileniyor. Bunun nedeni şu: Büyükannenin beslenme şekli anneyi etkiliyor. Sonrasında da bu anneden doğan bebeği…

Hamileyken bebeğin beslenmesinin etkilenmemesi için nelere dikkat etmeli?

Kesinlikle sigara içilmemeli.

Sağlıklı bir kiloda olmalı.

Besin değeri yüksek, çeşitli yiyeceklerle beslenmeli.

Annenin beslenme şekli bebeğin daha akıllı olmasını sağlayabilir mi?

Annenin beslenme şekli bebeğin beyninin gelişimi ve fonksiyonunu etkileyebilir. Anne yeterli beslenmezse, yeterli protein, zorunlu besinleri almazsa bebeğin beyni bu durumdan etkilenebilir. Bunun tam tersi, anne fazla kilolu veya şişmansa, hamilelik diyabeti varsa, belki de bebeğin beyni üzerinde kalıcı etkileri olabiliyor. Diğer faktörlere gelince; düşük doğum ağırlıyla doğmak, şişman doğmak, erken dönemdeki beslenme, anne sütü alıp almamak bunların hepsi etkili olabilir.

Haberin Devamı

Çocuğunuzun sağlığı sizin elinizde

Deve sütü anne sütünün yerine kullanılabilir

Haytam Abdelmouttalib (Deve sütü üreticisi):

Deve sütü aynı inek sütü tadında. Biraz daha hafif, tatlı ve yumuşak.

Sütümüze hiçbir şey eklemiyoruz, hiçbir şey çıkarmıyoruz.

Deve sütü laktoz intoleransı olanlar için uygun. İnek sütü veya keçi sütüne göre sindirimi çok daha kolay.

Deve sütünün vücutta sindirimi çok daha kolay.

Açlığı bastırmada etkili.

Anne sütü yerine kullanılabilir.

Otistik çocuklarda yarar sağlayabiliyor.

20’den fazla protein içeriyor.

Diyabetlilerde yara iyileşmesine yardımcı olabiliyor.

Deve sütü ne içeriyor?

-Yüzde 10 protein

- Yüzde11 potasyum

- Yüzde 15 fosfor

- Yüzde 30 kalsiyum

- B1 vitamini yüzde 70

- İnek sütünden yüzde 50 daha az yağ.

DİĞER YENİ YAZILAR