Ramazan geldi, hoş geldi!

Ramazan ayında besin tüketilebilen süre kısıtlı, bu yüzden süreyi çok iyi kullanmak, besin seçimini, dağılımını bilinçli yapmak gerekiyor.

Ramazan geldi, hoş geldi

İftariyeliklerde ölçülü olun

İftariyelikler çok lezzetli. Uzun açlık döneminden sonra insanın bu lezzetli yiyeceklerden elini çekmesi çok zor. Ancak en çok bunlarla kilo alınıyor. Pide, zeytin, hurma, peynir derken gelsin kaloriler! Bu yiyeceklerde ölçünüz olsun; iftarı 1 hurma, 3 zeytinle açmak gibi...

Sofrada çorba bulunsun

Çorbayı oruç açmak için çok sağlıklı buluyorum. Aşırı yağlı yapılmazsa genelde hacmi büyük kalorisi düşük bir yiyecek. Midede yer kaplıyor ve yeme hızımızı kesiyor. Sofrada çorbanız olsun; önerim çorbayı yağsız veya çok az yağlı hazırlamak.

Zamanı uzatın

Oruç açan birine ‘Yavaş ye’ demek ne kadar zor. Ancak yavaş yiyen, az da yiyor unutmayalım. Mide hacim reseptörleriyle çevirili. Bu reseptörlerin uyarıyı alıp beyne götürmesi, beynin de bize ‘doydun’ komutu vermesi için 15-20 dakika gerekiyor. Biraz süre verirsek vücudumuza, o kendi işini biliyor.

Haberin Devamı

Baklagilleri baş tacı edin

Baklagiller dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden. Önemli bir protein kaynağı. Etin tersine bağırsaklar için son derece faydalılar. Salatalarınıza mutlaka serpin, rahat sindirebileceğiniz miktarlarda yiyin. Herkesin yapısı farklı, ne kadar tüketeceğinize siz karar verin.

Haftada iki kez balık tüketin

Ramazan’da balık olur mu demeyin. Mevsim yaz, balık pişirmesi ve sindirimi çok kolay bir yiyecek. Izgara, buharda pişirme, buğulama yöntemlerini tercih edin.

Ramazan geldi, hoş geldi

İşlenmiş etlerden uzak durun

Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etlerin hem toksik yükü fazla, hem de bol kalorileri var. İşlenmiş etler bağırsaklarda zehirli bileşikleri artırıyor.

Salatayı bol yiyin

Mevsimin tüm taze yeşillikleriyle, domates, havuç, biberle hazırlanmış salata adeta sağlık deposu. Üstelik çorba gibi hacim kaplayan yiyeceklerden ve yeme hızımızı yavaşlatıyor.

Bol su için

Gün boyu vücudunuz susuz kalıyor. Kaybedilen suyu yerine koymak çok önemli. Doğal mineralden zengin suları tercih ederek vücut mineral dengenize de yardımcı olun. 1-2 şişe maden suyu da içmeniz çok yararlı olacaktır. İftar ve sahur saatleri arasında su eksiğinizi tamamlamak için 2-2,5 litre su için.

Haberin Devamı

Ramazan geldi, hoş geldi

Çay için biraz bekleyin

Biz Türkler en çok neyi seviyoruz? Çayı! Çayımızdan vazgeçmeyelim ama hemen yemek sonrasında içmeyelim. Koyu siyah çay vücutta demir emilimini çok azaltıyor. Yemek sonraları bayıldığım siyah çayı kaldırıp yerine yeşil çay veya beyaz çayı koydum; kan tahlilimde demir seviyesi sınırın üzerinde geldi. Siyah çayı yemekten birkaç saat sonra için. Bitki çayları gaz, şişkinlik, sindirime de iyi geliyor.

Sahuru atlamayın

Aç kalacağınız uzun bir gün size bekliyor. Bu yüzden sahura kalkmak, sahur yapmak çok önemli. Sahurda hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Yoğurt sütle karıştırılmış yulaf ezmesi de çok tok tutuyor.

DİĞER YENİ YAZILAR