Diyet yapmayın yediklerinizi azaltın

Diyet sözcüğü ve diyet yapma fikri artık kimselere hoş gelmiyor. Oysa kişinin keyifle yediklerini, yeme biçimini başta çok değiştirmeden biraz azaltması, sonucu görmesiyle işbirliği çok daha kolay hale geliyor.

Bu başlık yerine ‘Diyet yapın!’ deseydim çoğunuz ‘Üfff’ diyecektiniz. Diyet sözcüğü ve diyet yapma fikri artık kimselere hoş gelmiyor. Yoksunluk hissi yaratıyor ve çok itici bir sözcük halini alıyor. Oysa kişinin keyifle yediklerini, yeme biçimini başta çok değiştirmeden biraz azaltması, sonucu görmesiyle işbirliği çok daha kolay hale geliyor. Nasıl mı yapacaksınız? İşte yolları:

Diyet yapmayın yediklerinizi azaltın

Yediğinizi azaltmanın yolları

1- Ekmekten başlayın. Bir günde kaç dilim ekmek tükettiğinizi hesap edin. 6 dilim mi? Bunu 4 dilime çekin. Dilimin büyüklüğüne göre 150-200 kalori tasarruf edeceksiniz.

2- Porsiyon küçültün. Normalde tabağınıza aldığınız yemeği 2 kaşık eksik yiyin. İki öğünde 4 kaşık yağlı yemeği eksik yemek 100 kalori kadar tasarruf sağlar.

3- Kuruyemiş yiyorsanız sayarak tüketin. Çoğumuz için kuruyemiş açlıktan yediğimiz değil, çatır-çutur yiyerek stres atmak, rahatlamak için kullandığımız bir atıştırmalık. Oysa dolu bir avuç kuruyemişten 200-250 kalori alabiliyoruz.

Haberin Devamı

4- Peynir diliminizi küçültün. Sabak kahvaltıda kibrit kutusu kadar peynir yiyen sadece diyetteyim diyenler. Herkes neredeyse 3 kişilik peynir tüketiyor bir oturuşta. Peynir çok lezzetli, yararlı ama yağ oranı da yüksek kalorili bir yiyecek. Kibar! dilimlerle yerseniz sorun yok. Peyniri küçültmekle en az 100 kalori tasarruf sağlarsınız.

Sadece bu önerileri yapsanız bile bir gündeki kalori tasarrufunuz 600 kalori kadar. Hemen kilo vermeye başladığınızı göreceksiniz. Üstelik diyet yapmadan!

Çok düşük kalorili diyetler tehlikeli

Çok düşük kalorili diyetlerde hızla kaybedilen kilonun çoğu su ve kas. Oysa ana amaç yağı yıkmak, yakmak olmalı. Bu tür diyetlerde en önemli olan yeterli protein alarak kas yıkımının önüne geçmek. Yine de bu tür diyetler uzun vadede başarılı olmuyor. Öncelikle sağlıklı beslenme alışkanlıkları oturmuyor; kişi bu programdan çıkar çıkmaz eski alışkanlıklarına geri dönüp yine kilo alıyor. Ayrıca vücut bu tip diyeti kıtlık olarak algıladığı için kendini koruma amacıyla metabolizma hızını düşürüyor. Eskisinden çok daha hızlı kilo almaya başlıyorsunuz.

Haberin Devamı

Şişmanın tercihi

- Asansör kullanır.

- Alışverişte troley kullanır.

- İşe arabayla gider.

- Dükkanlara arabayla gider.

- Akşam TV seyreder.

- Bahçıvan tutar.

- Suyunu getirtir.

- Evde üst kata nadiren çıkar.

- Arabasını yıkatır

- İş toplantılarını içeride yapar.

Diyet yapmayın yediklerinizi azaltın

‘Fit’in tercihi

- Merdiven kullanır.

- Alışverişte sepet kullanır.

- İşe yürüyebileceği mesafede arabadan iner.

- Dükkanlara yürüyerek gider.

- Akşam spora gider.

- Bahçe işlerini kendi yapar.

- Suyunu kalkar kendi alır.

- Üst kata olabildiğince çok inip çıkar.

- Arabasını yıkar.

- İş toplantılarını yürünecek yerde, dışarıda yapar.

Çok hızlı mı kilo veriyorsunuz? Çoğu su!

Vücudumuz şekeri (glikozu) glikojen olarak depoluyor. Her bir glikoz birimi üç birim suya bağlanarak depolanıyor. Bu şu demek; eğer enerji kaynağı olarak glikoz yoksa, o zaman vücut depodan size kaynak sağlıyor. Bu da bol su açığa çıkması demek. Düşük kalorili programlarda hızla kilo kaybediyorsunuz. Kilo vermenin tek yolu gün içinde aldığımız kalorinin yaktığımız kaloriden az olmasından geçiyor.

Haberin Devamı

‘Geç kaldım, bu yazı boşver!’ciler

Çoğu aile için yaz tatili Haziran ortası gibi okullar kapanınca başlayacak. Biz Türk kadınları çok uzun boylu değiliz, iki kilo bile bizlerde fark ediyor. 15 günde çok rahat iki kilo verebilir, tatile daha kendiniiz daha iyi hissederek başlayabilirsiniz. Yeterince kararlıysanız önünüzdeki engel kalmıyor, yıkıp geçiyorsunuz.

‘Ama benim tiroidim iyi çalışmıyor!’

“Tiroidim alındı o yüzden kilo aldım...” diyen çok var. ‘Benim de tirodim alındı. Hormon hapı alıyorsanız o zaman bir sorununuz yok, eksik yerine konuyor’ dediğimde şaşırıyorlar.. ‘Tiroidi alınan biri ince olamaz, ince kalamaz ‘düşüncesi hakim. Bu düşünce yıkılınca sığındıkları özür de kalmıyor. Herkes şişmanlığa özür bulma derdinde.

Haberin Devamı

Profesyonel destek alın

“Artık internette tüm bilgiler var kendi kendime de yapabilirim” diyen çok kişi var. Ancak diyette kesin ve kalıcı başarı için profesyonel yardım almanızı öneriyorum. Bir yere her hafta hesap vermek, bu işi resmiyete dökmek başarıyı kesinleştiriyor.

DİĞER YENİ YAZILAR