İncirin yıldızı parlıyor

Kuru incir bu günlerde çok gündemde, içerdiği yüksek orandaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlıyor.

Tüm dünyada olduğu gibi bizde de meyve ve sebze trendleri var. Bu trendlerin ilki kuşburnuydu. Eski başbakanlardan Tansu Çiller’in kuşburnu çayı tutkusu tüm Türkiye’ye yayılmıştı. Bir dönem altın çilek konuşuldu, unutuldu gitti. Geçtiğimiz yıllarda nar hakkıyla tahta oturdu, tahtı uzun sure de kimseye kaptırmadı. Şu sıralar ise incir pek gündemde! Aynı nar gibi tahtı hak ediyor. Meyveler arasından sıyrılıp magazin gündeminin baş köşesine kurulmuş durumda. Verimli Anadolu toprakları birçok meyve sebzede dünyanın en çok üreten yerleri arasında. İnciri ise en çok üreten ülkeyiz... İncir denince de aklımıza hemen Aydın yöresi geliyor. Hayatımda yediğim en güzel inciri Nazilli’ye bağlı Akseki köyünde yemiştim. Ola ki yolunuz düşerse Nazilli’ye, bu misafirperver köye gidin ve dalından incir yiyin. Şimdi incire bakalım, içinde neler var:


KURU İNCİR

100 gramı 250 kalori

Haberin Devamı

- Diğer kuru meyvelerle karşılaştırıldığında besin değeri açısından fark atıyor. Kalsiyum, magnezyum ve potasyumdan çok zengin.

- Eski Roma’da incir kutsal kabul edilen bir meyveymiş.

- Eski çağlarda Yunanlı’lar kuru inciri depresyon için kullanmışlar.

- Yunan düşünür Plato inciri ‘Filozofların Dostu’ olarak tanımlamış. Sinir istemi ve beyni güçlendirdiği düşünülmüş.

- 100 gram kuru incir yaklaşık 250 kalori.

- 1 iri taze incir 47 kalori.

- Bir incirden 2 gram lif alıyoruz. Çok güzel bir değer; günde en az 18 gram lif almamız gerekiyor. Kabızlık çekenlerin ise günde 25-30 gram lif alması gerekli.

- Taze incir hemen alındığı gün veya iki gün içerisinde tüketilmeli.

- İncir alırken koklayın, eğer ekşimsi kokuyorsa almayın.

- Kuru incir bazen raf ömrü uzasın diye sülfür dioksit gazıyla işlemden geçirilebiliyor. Bazı kişilerde, özellikle de astımı olanlarda bu ürünlere karşı hassasiyet olabiliyor, dikkat!

- İncirin içinde öne çıkan besinler lif, potasyum ve manganez minerali ve B6 vitamini.

İncirin yıldızı parlıyor

Tansiyonu kontrol ediyor

Haberin Devamı

İncir potasyumdan zengin, bu nedenle tansiyonu kontrol eden bir meyve. Çoğumuz çok fazla tuz tüketiyoruz , ama yeterli kalsiyum almıyoruz. Tansiyon düşürme amaçlı bir deney yapılmış: 1’inci gruba; bol potasyum içeren yiyecekler verilmiş. Bol sebze meyve ve az yağlı süt ürünleri… Böylece bu grup bol potasyum, magnezyum ve kalsiyum almış .

2’nci gruba normal yağlı ve meyve-sebzeden fakir diyet uygulanmış. 2 ay sonra bakıldığında 1’inci grupta bol sebze meyve ve az yağlı süt ürünleriyle beslenen kişilerin tansiyonlarının önemli oranda düştüğü görülmüş.

Yüksek lif içeriyor

İncir şekerli bir meyve ama liften çok zengin. Lifli yiyecekler tokluk hissini daha uzun süreli sağladığı için kilo vermede etkili. Ayrıca liften zengin beslenme hem son yıllarda çok sık rastlanan kalın bağırsak kanser riskini, hem de menopoz sonrası meme kanseri riskini düşürüyor.

Kan şekerinizi dengeliyor

Kalsiyum kemik ve dişlerimizin sağlam kalması için gerekli bir makro mineral. Vücudumuz büyük oranlarda ihtiyaç duyuyor ve yiyeceklerle alıyoruz. Ancak araştırmalar hiçbirimizin yeterli kalsiyumu alamadığını ortaya koyuyor. İncirin 100 gramında 35 mg kalsiyum var. Bol şerbetli bir tatlı yiyeceğinize inciri tercih edin. Gereksiz boş kalori alacağınıza faydalı, bol besin içeren bir yiyecek yemiş olursunuz. İncir gerçekten kişide aynı tatlı yemiş hissini uyandıran bir meyve. Anadolu’da yapıldığı gibi içine bir ceviz de yerleştirdiniz mi besin değeri ve lezzeti daha da artıyor. İncirin yaprakları üzerinde araştırmalar sürüyor. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde trigliseritleri (kan yağları) düşürdüğü, bazı kanser hücrelerinin üremesini engellediği görülmüş. Nedeni henüz belli değil, araştırmalar devam ediyor.

Haberin Devamı

Etin yanına sıra dışı bir sos

- 15 kuru incir

- 1 soğanın rendesi

- Kırmızı toz biber

- 3 yemek kaşığı sirke

- 4 yemek kaşığı zeytinyağı

- 2 diş sarmısak

- 1,5 bardak su

İncirleri doğrayıp rondodan geçirin. İçine istediğiniz baharatları ve yukarıdaki malzemeyi katın. Kısık ateşte çevirerek pişirin. Suyunu çeksin. Steril kavanozlarda buzdolabında uzun süre saklayabilisriniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR