İşte obez beyni!

ABD’de yapılan bir deney bize şişman insanların neden doymalarına rağmen yemeye devam ettiklerini açıklıyor.

İşte obez beyni

Şişman insanlar ve normal insanlar arasında metabolik büyük farklar olduğunu gösteren pek çok araştırma var.

Özellikle dikkati çekenler yemeye hormonal ve sinirsel bazda tepkilerdeki farklılıklar. Teksas Üniversitesi’nden Nancy Puzziferi ve arkadaşlarının yaptığı araştırma şişman ve normal insanların beyninin yemeye farklı tepkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Araştırmada 18-65 yaş arası 15 çok şişman kadın ve 15 ince kadın ele alınmış. Açlık halindeyken beyin aktivitelerine bakılmış. Sonuçlar benzermiş. Ancak standart bir yemek sonrası ince grupta beynin belirli alaşlarındaki aktivasyon önemli oranda azalırken, şişman grupta bir azalma olmamış. Buna ek olarak bu deneklere iştah açıcı yiyecekler gösterildiğinde ince grupta ilgi azalırken, şişman grupta hiçbir iştah azalması olmamış. Şişman grup için yiyecekler hala çekiciymiş.

Araştırmacılar şunu kaydetmişler: Yemekten sonra şişman deneklerde orta beyinde aktivasyon devam ediyor, tok olmalarına ragmen yiyeckleri çekici bulmaya devam ediyorlar, aynen açlıktaki gibi yiyecek görüntüleri onları tetikliyor.

Haberin Devamı

Bu deney bize şişman insanların neden doymalarına rağmen yemeye devam ettiklerini ve daha çok şişmanlama eğiliminde olduklarını açıklıyor.

İyi kolesterolünüz çok yüksekse dikkat!

Şimdiye kadar hep iyi kolesterolün yüksek oluşuna seviniyorduk. Çünkü bu bize kişinin kalp hastalıklarına karşı korunduğunu gösteriyordu. Ancak İngilktere’de Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma yüksek iyi kolsterolün aksine kalp hastalığına yol açabileceğine işaret ediyor.

İyi kolesterol ne?

İyi kolesterolü bilim dünyasında HDL olarak tanımlıyoruz. (High Density Lipoprptein = Yüksek Yoğunluktaki Lipoprotein sözcüğünün baş harfleri) Kalp krizi riskini anlamak için bakılan değerlerden biri. Kötü kolesterol yağlı atıkları damar cidarına atar, iyi kolesterol de bunları alır uzaklaştırır, damarları temiz tutar. Bol balık, kuruyemiş ve zeytinyağı tüketmek, egzersiz iyi kolesterolü artırıyor.

Haberin Devamı

Çok yüksek iyi kolesterol kalp krizi riskini artırıyor

Bazı insanlar genetik olarak çok yüksek iyi kolesterole sahip. 700 kişiden birinde bu gen bulunuyor ve iyi kolesterolleri çok yüksek. Ancak bu kişilerin kalp hastalığı riski de yüzde m80 daha yüksek.

Araştırmada bu gene sahip kişilerde HDL’nin damar cidarından atıkları toplama görevini tam yerine getirmediği saptandı.

Cambridge üniversitesi’nden Prof. Adam Butterworth: ‘ Bu şimdiye kadar iyi kolesterolü yüksek olan kişilerin aslında daha yüksek kalp hastalığı riski taşıdıklarını gösteren ilk araştırmalardan. Sonuç şimdiye kadarki bilgilerimizle çelişiyor.

HDL’yi artırmak için baz ilaçlar da var. HDL artıran ilaçların aynı kötü kolesterolü düşüren statinler gibi etkilii olabileceği düşünülmüştü. Ancak yeni araştırmayla bu tip durumlarda ilaçların etkili olamayacağı gösteriliyor. Prof. Butterworth yüksek iyi kolesterolden çok HDL parçacıklarının büyüklüğü, atıkları uzaklaştırma yeteneğinin daha önemli olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Bu araştırma bize neyi gösteriyor?

Artık kolesterolü iyi-kötü diye basitçe sınıflandıramayacığımızı! Kişiye özel tedavi gerektiği. Yüksek iyi kolesterollü kişilerde genetik testlerle genlerinde değişim olup olmadığını araştırmak, buna göre tedavilerle yola devam etmek gerektiği..

DİĞER YENİ YAZILAR