Yoğurt yüksek tansiyon riskini azaltıyor

Yoğurdun sağlık üzerindeki yararlarına bir yenisi daha eklendi. Haftada beş porsiyon yoğurt yiyen kişilerde yüksek tansiyon riskinin azaldığı görüldü.

Yoğurt yüksek tansiyon riskini azaltıyor

Yüksek tansiyon sık görülen sağlık sorunlarından biri. Kalp hastalığı ve felce yol açabiliyor. Dikkatle takip edilmesi, yönetilmesi gerekiyor. Amerikan Kalp Vakfı yayınlarında yer alan bir araştırma biz Türklerin çok sevdiği bir yiyecek olan yoğurdun yeni bir yararını daha ortaya koydu. Şimdiye kadar yoğurt denince aklımıza, yüksek kalsiyumuyla kemiklerimizi güçlendirmesi ve içerdiği probiyotik bakterilerle sindirim sistemimizi düzenlemesiyle bağışıklık mekanizmamızı güçlendirmesi gibi yararları geliryordu. Bunlara bir yenisi daha eklendi. Yoğurt yüksek tansiyonla başa çıkmada da yararlanabileceğimiz bir yiyecek. Yapılan bir araştırmaya göre haftada 5 veya daha fazla yoğurt yiyen kadınlarda nadiren yoğurt yiyenlere göre yüksek tansiyon riskinin azaldığı saptandı. Araştırmayı yapan ekibin lideri Boston Tıp Fakültesi’nden Justin Buendia “Sağlıklı bir besklenme şekline yoğurt eklemenin özellikle kadınlarda yüksek tansiyon riskini azalttığını gördük. Araştırmamızın bugüne kadar yoğurdun tansiyon üzerine etkilerini araştıran en büyük araştırma olduğunu sanıyorum” diyor.

Haberin Devamı

Erkekler daha az yiyor

25-55 yaş arasındaki kadınlar ile 40-75 yaş arasındaki erkekler incelenmiş. Bunun içinde daha önceden yapılan iki takip araştırmasının verileri ele alınmış. Bunlar 18-30 yıldır bir çok kişinin verilerinin toplandığı ve değerlendirildiği araştırmalar. Bu süre boyunca yaklaşık 75 bin yeni yüksek tansiyon davası kaydedilmiş. Diyetlerine bakıldığında şunlar görülmüş: Kadınlar grubunda haftada 5 porsiyon veya daha fazla yoğurt yiyenin, ayda bir yiyene göre yüksek tansiyon riski %20 azalıyor.

Bir diğeri ise araştırmadaki erkeklerin kadınlara göre yoğurt tüketimleri çok daha azmış ve bu yüzden düzenli yoğurt tüketimi ve tansiyon arasındaki ilişki de kayda değer bulunmamş.

Araştırmadakiler ayrıca sağlıklı beslenen kişlerde bol yoğurt tüketmenin değişik sonuçlar yaratıp yaratmadığna bakmışlar. Bunu yapmak için DASH diyetine göre değerlendirmişler. Haftada 5 veya daha fazla yoğurt yemenin DASH diyeti kurallarına en sıkı uyanlarda çok daha iyi sonuç verdiği gözlenmiş. Daha çok sebze, meyve, kuruyemiş, baklagil, az yağlı süt ürünü ve tam tahıllarla besl enmeli. Kadın-erkek DASH diyetine uyan ve haftada 5 veya daha fazla yoğurt tüketenlerin, haftada 2 yoğurt yiyene göre %31 daha az tansiyon riski olduğu gösterilmiş. Az yoğurt yiyenler aynı zamanda DASH diyetine uymayan kişilermiş.

Haberin Devamı

Süt ürünlerinin en etkilisi

Araştırmacılar ayrıca süt ve peynirin de tansiyon üzerinde etkisini bakmışlar. Ancak Buendida şöyle diyor: “Diğer süt ürünlerine göre yoğurt çok daha etkili. Araştırmamız düzenli süt ürünü özellikle de yoğurt tüketmenin yüksek tansiyonun gelişme riskini azalttığını gösteriyor”.

DASH diyeti nedir?

Yüksek tansiyona çare olabileceği belirlenmiş bir beslenme biçimi. “Dietary Approaches to Stop Hypertension” yani hipertansiyonu önlemek için beslenme yaklaşımları. Bu tamamen dengeli bir beslenme planı. Amerika’daki Milli Kalp, Akciğer, Kan Enstitüsü bir araştırma yapıyor ve çeşitli beslenme yöntemlerini karşılaştırıyor. Bu da onlardan biri. Amaçları, beslenme biçiminin hipertansiyon üzerindeki etkisini görmek. DASH beslenme yönteminin tansiyonu düşürdüğü belirleniyor.

Haberin Devamı

Nasıl bir beslenme?

Doymuş yağ, kolesterol ve yağdan fakir. Meyve, sebze, yağsız süt ve süt ürünlerine yer var. Şekerli yiyecekler az . Kırmızı et ölçülü ama ölçülü.

Yoğurtlu sos tarifleri

- Tahinli Salata sosu

- 1 kase yoğurt

- 1-1,5 limonun suyu

- 2 yemek kaşığı tahin

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

- Acı kırmızı biber ( toz)

- Mazemenin tümünü iyice çırpın.

DİĞER YENİ YAZILAR