Anne sütünü artıran yiyecekler

Bazı yiyeceklerin sütü artırdığına dair genel bir inanış var. Gerçek şu ki, bu alandaki araştırmalar henüz az ve çok da güvenilir değil. Ancak bu yiyecekleri anneler yüzyıllardır kullanıyor ve yararını gördüklerini söylüyor. İşte söz konusu yiyecekler...

Çemen otu tohumu

Yüzyıllardır dünyada anne sütünü artırmak için kullanılıyor. Tohum liften çok zengin; sindirim sistemi sorunlarını giderici. Arıca birçok sağlığa yararlı fitokimyasal içeriyor. Bitkinin yaprakları da demir, fosfor ve özellikle kalsiyumdan zengin.

Anne sütünü artıran yiyecekler

Rezene tohumu

Annelere özellikle bebekte gaz ve koliği önlemek için veriliyor. Rezene erişkinlere de zaten sindirim sorunları için verilen bir tohum, çay. Bu etkilerin annenin sütüyle bebeğe de geçeceği düşünülüyor.

Anason

Anne sütünü artırıyor. Rahatlatıcı etkisi var. Sindirim sorunlarını gideriyor.

Sarımsak

Sarımsak yenildiğinde, özellikle de fazla yenirse sütün kokusunu ve tadını etkileyecektir. Bir araştırmada annesi sarımsak yiyen bebeklerin daha uzun süre memede kaldığı gösterilmiş. Bu bize belki de bebeklerin sarımsağın tadından hoşlandığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak, pazı, maydanoz, dereotu, kuzu kulağı... Koyu yeşil yapraklı sebzeler özellikle bebeğin sağlıklı bir sinir sistemiyle doğmasını sağlayan folik asitten, kalsiyum, demir, beta-karotenden zenginler. Süt veren kadınların günde 1-2 porsiyon koyu yeşil yapraklı sebze yemesini öneriyoruz.

Hint fesleğeni çayı

Süt veren anneler için geleneksel bir çay. Sakinleştirici etkisi olduğu, bağırsak hareketlerini artırdığı, iştahı düzenlediği düşünülüyor.

Kabak ailesi

Kabak çeşitlerinin sütü artırdığına inanılıyor. Bu sebzelerin kalorisi düşük, sindirimleri kolay ve bol su içeriyorlar. Su oranlarının yüksek oluşu sütü artırmalarına neden olabilir.

Kuruyemişler ve kuru meyveler

Süt veren anneler için hem bizim ülkemizde, hem de Asya ve Ortadoğu’daki birçok ülkede kuruyemiş ve kuru meyve karışımından yapılmış tatlılar yüzyıllardır kullanılıyor.

Yulaf ezmesi ve yulaf lapası

Yulaf demir, kalsiyum, lif, B grubu vitaminlerden zengin. İçine taze meyve , kuruyemişler karıştırılarak sütle veya su-sütle pişirilerek yulaf lapası olarak tüketiliyor.

Haberin Devamı

ÖNERİLERİM

Vücudunuza güvenin, acıktığınız zaman yiyin. Süt verme döneminde suyu artırmanızda yarar var. En az 10 bardak su için. Çünkü emzirmek sıvı ihtiyacını artırıyor. Sağlıklı ve çeşitli bir beslenme biçimine sadık kalın.

DAHA ÇOK SÜTÜM OLMASI İÇİN DAHA ÇOK MU YEMEM-İÇMEM GEREKİYOR?

Hamilelikten önceki BMI’ınıza bağlı bu sorunun yanıtı: Eğer kilonuz normal sınırların altında veya normal ise, normalden biraz daha fazla yemenizin yararı olabilir. Amaç süt döneminde artan enerji ve besin ihtiyacını karşılamak. Eğer fazla kilolu idiyseniz veya kilo alışınız normal sınırlar içinde kaldı ise ekstra kaloriye ihtiyacınız olmayabilir. Buna doktorunuz karar vermeli.

SÜTÜM AZ DİYE ENDİŞELENİYORSANIZ…

Annelerin çoğu sütünün yeterli olmadığından yakınır, endişelenir. Bebeğinizin yeterli süt alıp almadığını belirlemek için en iyi yöntem kilo artışını kaydetmek ve izlemek. Doğumu izleyen ilk birkaç günde bebekler biraz kilo kaybeder.(5-10 arası) Ancak hemen sonrasında iyi beslenen bebekler hemen kilo almaya başlarlar. Sezaryen veya stresli bir doğum geçirdiyseniz bazen sütün gelmesi zaman alabilir. O zaman bebeğinizin de diğer bebeklere göre kilo artışı ilk zamanlarda daha yavaş olacaktır. Genellikle 2 hafta sonra çoğu bebek doğum kilosuna kavuşur.

Haberin Devamı

SÜT NEDEN AZ GELİYOR?

Vücudunuz bebeğinizin ihtiyacına göre süt üretiyor. Bebeğiniz emdikçe süt üretiminiz de artacaktır. Eğer azalırsa nedenleri şunlar olabilir :

- Meme başlarınız hassas ve emzirirken acıyor.

- Bebeğe emzik veriyorsunuz. Memeyi tercih etmemeye başlıyor.

- Bebek istediğinde emzireceğinize, düzenli aralıklarla süt vermeye çalışıyorsunuz.

DİĞER YENİ YAZILAR