Diyetlerden sıkıldınız mı? Porsiyon küçültün!

Eğer “Diyetlerden sıkıldım” diyenlerdenseniz seçeneklerden biri de porsiyon küçültmek. Tek öğünde bile küçük porsiyon tercih edebilirseniz faydası olacaktır. Gelin porsiyon küçültmek için neler yapabiliriz, sağlıklı bir vücuda nasıl kavuşabiliriz bakalım...

PORSİYON KÜÇÜLTMEK İÇİN ADIMLAR:

- Alışverişe çıkmadan önce sağlıklı yiyeceklerden oluşan bir liste hazırlayın.

- Paket yiyeceklerin üzerindeki bilgileri okuyun; bir porsiyonu ne kadar, kaç kalori dikkat edin.

- Atıştırmalık olarak daha çok sebze ve meyve alın. (Havuç, salatalık, kiraz domates, kereviz sapı gibi)

- Sağlıklı olmayan, boş kalori alacağınız atıştırmalıkları satın almaktan vazgeçin.

- İşlenmiş yiyecekler yerine tam tahıllardan yapılmış ürünleri tercih edin.

- İhtiyacınız olandan fazlasını almaktan vazgeçin. Özellikle atıştırmalık, dondurma gibi ürünler fazla alındığında daha büyük porsiyonlarda ve daha çabuk tükettiğimiz belirlenmiş durumda.

- İçeceklerin kalorilerine de dikkat edin.

- Yemek pişirirken ölçü kullanın.

- Az yağlı pişirme yöntemlerini öğrenin. (Buharda pişirme gibi)

Haberin Devamı

- Küçük tabaklar ve küçük bardaklar kullanmaya başlayın.

- Daha küçük porsiyonlar yiyin.

- Yavaş yemeye alışın.

- Günde üç sağlıklı öğünü mutlaka yiyin.

- Kahvaltıyı atlamayın.

- Eğer bir büfeden seçme durumundaysanız önce büfeyi hızlıca, ama iyice gözde geçirin. Özellikle canınızın çektiği 1-2 çok kalorili yiyeceğin yanı sıra tabağınızı sağlıklı seçeneklerle doldurun.

- Salatalarınıza bol peynir veya sos boca etmektene üzerini meyveler-sebzelerle süsleyin.

- Restoranlarda başlangıç yemeğini paylaşın.

- Ana yemeğe başlamadan hafif bir salata yemek açlığı bastırdığı için fazla yemenin önüne geçebiliyor. Önden ekmek,tereyağı atıştıracağınıza, salata isteyin.

- Canınız atıştırmalık yemek istediğinde paketten yiyeceğinize küçük bir tabağa boşaltın. Oradan yiyin. Daha az tüketirsiniz.

Pozitif olun

Yiyeceğin yasaklanmasının kimseye yararı olmuyor! O zaman daha da fazla yemek istiyoruz. Canınız çok istediğinde yüksek kalorili bir yiyecekten küçük bir porsiyonu keyifle, suçluluk duymadan yiyin. Veya sağlıklı bir seçenekle değiştirin. Örnek mi? Her öğün dondurma yerine, yoğurt üzerinde meyve yemek gibi…

Haberin Devamı

Kendinize hakim olamayıp kaçırdığınızda bunu bir son olarak görmeyin. İleriye bakın. Oldu, ne yapalım? Böylece insan vücudunun isteklerinin ruhsal durumuna göre değiştiğini bir kez daha gözlemlemiş oldunuz. Sosyalleşin. Arkadaşlarınızla yürüyüşe çıkın, müzeye veya konsere gidin...

Kilo vermek için kaç kalori kesmeli?

Vücut tipine göre değişiyor. Eğer küçük bir kişiyseniz günde 300-400 kalori kesmek başarılı sonuç veriyor. İri yapılı bir kişide bu 500-600 kalori arasında değişiyor.

Bir atlet spor aktiviteleri sırasında binlerce kalori yakıyor. Oysa sedanter ( hareketli olmayan bir kişi) sadece hayati fonksiyonları için kalori harcıyor.

Tartıya çıkmaktan korkmayın

Araştırmalar kilosunu koruyan kişilerin kendilerini düzenli tarttıklarını ortaya koyuyor. Gün içinde 3-4 defa tartıya çıkmaktan bahsetmiyorum. Ama en azından haftada bir kendinizi tartarsanız geri dönemeyeceğiniz kilolara ulaşmamış olursunuz.

Haberin Devamı

Giysiler de gösterge

Giysilerimizin içinde ne kadar rahat olduğumuz da bir gösterge, çok güvenilir olmasa da! Kemerler ve elastik olmayan kumaştan yapılmış giysiler iyi birer gösterge.

Mezura edinin

Bir mezuranız olsun. Eğer bel ölçünüz erkekte 102 cm, kadında 88 cm’den fazla ise sağlık riskiniz artıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR