Dünya bu tatlı bitkiyi konuşuyor: Stevia

New York’ta katıldığım konferansta yıldız Stevia idi. Bu bitkinin tatlandırıcı özelliği şekere göre 10 kat fazla; sıvı halde bu oran 350 kata kadar çıkıyor.

New York’ta katıldığım içeceklerin masaya yatırıldığı konferansta yıldız Stevia idi. Toplantıda her masaya saksı içinde bir stevia bitkisi konmuştu. Yıllardır bu bitkiyi tatlılarımda kullanıyorum, ancak kendisini canlı-kanlı olarak ilk kez gördüm. Stevia, Stevia rebaudiana bitkisinin yapraklarından elde edilen bir tatlandırıcı. Şekerden çok daha tatlı. Kongrede Stevianın geleceğini ilk gören kişilerden biri olan PureCircle’ın kurucusu Magomet Malsagov'la konuştum.

Dünya bu tatlı bitkiyi konuşuyor: Stevia

Stevia nedir?

Anavatanı Güney Amerika olan bir bitki. Günümüzde en çok Paraguay, Kenya, Çin ve ABD'de yetiştiriliyor.

Stevia yapay bir tatlandırıcı mı?

Hayır, değil. Bitki özü. Doğal bir tatlandırıcı.

Ne kadar tatlı?

Şekerden yaklaşık 350 kat daha tatlı. Yaprağa şekerli tadı veren kısımlarınaa steviol glikozidleri deniyor. Bu kısımlar şekerden 200-350 kata daha tatlı olabiliyor.

Haberin Devamı

Yaprak olduğu gibi mi öğütülüyor?

Hayır. Tadı tam çıkartabilmek için steviol glikozidleri ekstrasyon (çıkarma), filtre ve kurutma işleminden geçiriliyor. Aynı şeker kamışından şeker elde etmek veya vanilya çekirdeklerinden vanilya özü elde etmek gibi.

Stevianın kalorisi var mı?

Hayır. O kalori.

Dünya bu tatlı bitkiyi konuşuyor: Stevia

Kalorisi sıfır ve doğal bir tatlandırıcı

Stevia'nın farkı ne?

Stevia eşsiz. Kalorisi yok, doğal bir tatlandırıcı. Yaprakta 30’dan fazla molekül var, her biri değişik konsantrasyonlarda… Bunları tek tek veya bileşimler halinde kullanabiliyorsunuz yiyecek ve içeceklerde. Tüketicinin arzusuna yanıt veriyor.

Peki Stevia yetiştirmek zor mu?

Stevia krizantem ailesinden bir bitki. Binlerce yıldır Paraguay’da doğada kendiliğinden yetişiyor. Tohumdan toplanmaya 3-4 ay sürüyor. Gerekli olanlar; 12 saat güneş, fazla su istemiyor, fazla bakım istemiyor, biraz yükseklik gerekiyor. Stevia yılda hektar başına 3 bin ile 5 bin dolar getirebiliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR