Grip salgınından nasıl korunacağız?

Yeni grip salgını nedeniyle son günlerde boğaz ağrısı, öksürük, yüksek ateş şikâyetiyle acil servisleri arayanlar artmış durumda. Medline Acil Sağlık Genel Direktörü Dr. Barış Mutluer alınması gereken önlemler hakkında bakın neler söylüyor:

“Basit bir gribal enfeksiyondan farklı olan bu virüs, çok kolay yayılıyor ve bilinçli bir tedavi uygulanmaması halinde iyileşme süresi uzun süreli oluyor. Geçen yıl görülen H3N2 virüsünün sebep olduğu grip salgınından daha ağır seyreden yeni grip salgını sebebiyle son günlerde boğaz ağrısı, öksürük, yüksek ateş şikâyetiyle bizi arayanların sayısında ciddi bir artış yaşıyoruz.”

Grip virüsü bulaştığında; genizde yanma, boğaz ağrısı, vücutta halsizlik/kırgınlık, burunda tıkanıklık ya da akıntı, hapşırık ve gözlerde sulanma gibi belirtiler veriyor. Yapılması gerekenler şöyle;

Hastalığın erken döneminde C vitamini alınmaya başlanmalı, C vitamini içeren yiyeceklerin çok daha fazla tüketilmesi ve doktorunuzun önereceği doğru ilacın kullanılması hastalığın ağırlaşmadan kısa sürede iyileşmesine neden olur.

Haberin Devamı

H1N1 ya da H3N2 virüsü olduğu saptanırsa mutlaka istirahat edilmeli,

Sıvı alımı arttırılmalı, ıhlamur, zencefil, adaçayı, karabiber gibi virüsle savaşan bitkilerden de faydalanmalı.

Çok kısa sürede ateş ve öksürük belirtilerini gösteren virüs; burun ve ağız bölgesinden tüm vücuda yayılır.

Şikâyetlere halsizlik ve kas eklem ağrısı gibi semptomlar eklenebilir. Fakat grip geçirilirken yaygın vücut ağrısı, hastayı yere yapıştıracakmış şekilde ağır tablolar, nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı ve yüksek ateş gibi belirtilerin artması durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır.

H1N1 ve H3N2 virüsüne kar şı antibiyotiğin etkili olmadığı akıldan çıkarılmamalı.

Uygulamanız gerekenler:

- Ellerinizi sık sık yıkayın.

- Ellerinizi ağız ve burun çevresine götürmemeye özen gösterin.

- İş, okul, otobüs gibi kalabalık mekânlarda mümkünse kapı kolu gibi ortak kullanım araçlarına dokunmayın, dokunmak zorunda kaldığınızda bol sabunlu su ile yıkayın.

- Grip ya da soğuk algınlığı olan kişilerden uzak durun, mümkün olduğunca kalabalık ortamlarda bulunmayın.

Haberin Devamı

- Havaya göre giyinin. Çok ince ya da terleyecek kadar kalın giyinmeyin. Atkı ve bere ile mutlaka ağız ve başınızı koruyun.

- Portakal, mandalina, yeşil sebzeler gibi C vitamini içeren gıdaları çok daha fazla tüketin.

- Bol bol su için.

- İstirahat edin.

- Uyku düzeninize dikkat edin.

Hastalıklara karşı birebir besinler

- Portakal, mandalina, greyfurt

- Sarmısak

- Bol su

- Zencefil

Zerdeçal

- Propolis

- C vitamini desteği

- Yumurta

- Kırmızı et

- Süt-yoğurt

DİĞER YENİ YAZILAR