Ya sizde de glokom varsa?

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Yıldırım, glokomun toplumda görülme sıklığı ile ilgili çalışma yaptı. Buna göre ailenizde glokom varsa sizde de olma riski yükseliyor.

Glokom göz tansiyonu demek. Halk arasında Karasu hastalığı olarak biliniyor. Çok sinsi bir hastalık, çoğu kişi göz tansiyonu olduğundan habersiz yaşıyor. Nasıl ki normal tansiyona karşı önlem alınmadığında felç, kalp krizi riski yükseliyorsa işte glokom da önlem alınmazsa körlüğe varan sonuçlar yaratabiliyor; her yıl dünyada yaklaşık 4 buçuk milyon kişi glokom nedeni ile kör oluyor.

Glokom tanısı ve takibi için muayene ve ölçüm şart

Glokomun tanı ve takibinde göz dibi muayenesi ve görme alanı testi çok önemli. Prof. Dr. Yıldırım, en önemli risk faktörü olan göz içi basınç yüksekliğinin kontrol altına alınması gerektiğini vurguluyor: “Glokom tedavisinde yönetilen tek parametre göz içi basıncının kontrol altına alınmasıdır. Bu nedenle göz tansiyonunun doğru ölçümü ve gün içindeki değişimlerinin saptanması glokom hastalarının tanısında ve takibinde önemlidir. Glokom hastalarında ve/veya glokom şüphesi olanlarda 24 saatlik göz içi basıncı takibi çok pratik olmamak ile birlikte genellikle hastane ortamında yapılmaktadır.”

Haberin Devamı

Artık hastalar kendi göz tansiyonlarını ölçebiliyor

Avrupa ve Amerika’da yaygın bir biçimde kullanılan bir araç var: Tonometre. Belleğinde ölçüm verilerini saklama özelliğine sahip. Bu sayede çeşitli zamanlarda alınan ölçüm sonuçları uzman hekimler tarafından değerlendirilebiliyor. Ayrıca veriler e-posta yolu ile doktorlara ulaştırılabiliyor; böylece evinizden çıkmadan göz içi basıncı değerlerinizi uzman hekime gönderebiliyorsunuz.

Prof. Dr. Nilgün Yıldırım’ın insanların glokom ölçümünü tek başına yapabildiği cihazlara ilişkin görüşleri ise şöyle: “Göz tansiyonunu ölçmeye uygun olarak dizayn edilmiş olan, kolay kullanıma sahip ev tonometrisi ile damla konulmadan hızlı ve etkin göz içi basıncı ölçümü yapılabilmektedir. Ev tonometrisi ile elde edilen veriler göz hekiminin glokom tanı, takip ve tedavisine yardımcı olacaktır.”

Haberin Devamı

Göz sağlığı için en yararlı yiyecekler:

- Yeşil yapraklı sebzeler

- Yumurta sarısı

- Portakal ve greyfurt

- Kırmızı biber

- Kırmızı ve mor renkli meyveler

- Badem ve fıstık

DİĞER YENİ YAZILAR